Rajzing Rajnke: Zabrinjavaju podjele u Crnoj Gori, zaustaviti korupciju na visokom nivou

Koraci koje Crna Gora preduzima da osigura svoju budućnost pomoći će susjedima da osiguraju svoju, rekla je američka ambasadorka

11430 pregleda 28 komentar(a)
Rajzing Rajnke, Foto: Screenshot/2BS Forum/Youtube
Rajzing Rajnke, Foto: Screenshot/2BS Forum/Youtube

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajke kazala je da na mnogo načina sudbina Crne Gore utiče na sudbinu cijelog regiona.

Koraci koje Crna Gora preduzima da osigura svoju budućnost pomoći će susjedima da osiguraju svoju, dodala je.

“Tri su važne bezbjednosne teme iz moje perspektive - spoljne prijetnje, unutrašnje prijetnje i egzistencijalnim prijetnjama. Spoljne prijetnje dolaze prve i one su očigledne jer se svijet promijenio 24. februara kada je Rusija pokrenula svoj ničim izazvan rat protiv Ujrajine u zločinačkom pokušaju da zbriše ukrajinski suverenitet. Naša bezbjednosna saradnja i zajedničke uloge u NATO su značajnije nego ikada”, kazala je na otvaranju To Be Secure (2BS) Foruma u Budvi.

Prema njenim riječima, unutrašnja prijetnja se ogleda u zabrinjavajućem povećanju podjela u Crnoj Gori.

“Treće je, moguća je egzistencijalna prijetnja dugoročnoj stabilnosti. To je nešto što bi moglo da bude prijetnja dugoročnoj stabilnosti Crnoj Gori. To je neuspjeh da se prepoznaju korozivne moći endemske korupcije. O korupciji na visokom nivou se naširoko govori i ona se mora zaustaviti. Ja bih voljela da kažem da je prava prijetnja koja dolazi od vlasti kada ne uspije da potrebe crnogirskog naroda stavi iznad partijskih interesa i kada usluge svojim prijateljima, porodici nijesu prepoznate kao nepravedne i koruptivne. Bezbjedna Crna Gora mora jednako da tretira sve građane i da postane pravi široki ekonomski prosperitet koji svi građani zaslužuju”, poručila je ona. Kazala je da je zabrinuta zbog podjela u Crnoj Gori.

Bonus video: