Abazović: Politička stabilnost ne znači manje korupcije

Crna Gora mora ojačati institucije da bi se oduprla inostranim uticajima, poručio je predsjednik Vlade

9175 pregleda 37 komentar(a)
Abazović, Foto: Screenshot/2BS Forum/Youtube
Abazović, Foto: Screenshot/2BS Forum/Youtube

Politička stabilnost ne znači manje korupcije, jer da je tako Crna Gora ne bi imala korupciju 2020. godine, kazao je premijer Dritan Abazović na 2BS Forumu.

Abazović pozdravio je govor ambasadorke SAD Džudi Rajzing Rajnke, koji je bio jasan i nedvosmislen i rekao da je potpuno kompatibilan onome kako on vidi stvarnost Crne Gore.

Rajzing Rajnke je prethodno rekla da zabrinjavaju podjele u Crnoj Gori i poručila da je potrebno zaustaviti korupciju na visokom nivou.

Rajzing Rajnke i Abazović
Rajzing Rajnke i Abazovićfoto: Vuk Lajović

“Kada ste izvršna vlast, sve stvari koje želite da popravite ne može odmah. Politička stabilnost ne znači manje korupcije, jer da je tako Crna Gora ne bi imala korupciju 2020”, kazao jeAbazović.

Borba protiv korupcije i kriminala je, kako je kazao, top prioritet Vlade na čijem je čelu.

“Da nije bilo promjena 2020. ne bismo imali danas konkretne rezultate. Rezulati su vrlo vidljivi i pohvaljeni u izvještaju Evropske komisije”, naveo je Abazović i rekao da su enormni rezultati u suzbijanju šverca cigareta i kokaina.

Abazović je naglasio da je vodio Vladu koja je najinkluzivnija u istoriji Crne Gore.

On je naveo da je Crna Gora podijeljena i da postoje dvije grupe. "Crna Gora je trenutno između grupe oličene u organizovanom kriminalu i korupciji, koja deklarativno ali ne suštinski podržava EU, to je grupa oko predsjednika države. Imate drugu grupu koja ima nejasnu ili jasnu spoljnopoltičku odrednicu koja nije kompatibilna sa evroatlantskom putem”, naveo je on.

Upitan da li je Andrija Mandić alternativa, Abazović je kazao da nije alternativa, ali da s obzirom da alternativa nije Milo Đukanović, onda imate političku nestabilnost.

“Morate da nađete balans između onoga što je potreba da se društvo mijenja i ono što su strateški ciljevi i spoljnopolitičko opredjeljenje”, naveo je on.

Uticaj Vučića prenaglašen, ojačati institucije

Upitan kakav je uticaj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na Crnu Goru, on je rekao da, ako se gledaju mediji, onda treba biti zabinut.

“Međutim, mi smo gro medija prodali, i to Srbiji. I to radimo u kontinuitetu”, rekao je Abazović.

On je kazao da Crna Gora, da bi se oduprla inostranim uticajima, mora da ojača institucije.

2BS Forum
foto: Vuk Lajović

Komentarišući svoj odnos prema medijima, on je rekao da ne napada medije.

“Da li vi podržavate ekstremne sadržaje u medijima i lažne vijesti? Ako me pitate oko medijskih sloboda, i dan danas nemamo istinu ko je ubio Duška Jovanovića. Živimo u državi u kojoj su bacane bombe u medije i pucano u novinare istraživače”, naveo je Abazović.

Abazović je naveo da on nije kreirao taj ambijent.

On je podsjetio da je Crna Gora uvela sankcije medijima iz Rusije, kao i televizijskim stanicama iz Srbije koje su imale neprimjerne sadržaje.

“Zbog čega princip suzbijanja takvih vrsta pojava ne može da funkcionište kada su u pitanju domaći mediji?”, pitao je Abazović.

On je rekao da je uticaj Vučića u Crnoj Gori prenaglašen.

“Imamo unutar svog političkog bića koji su mnogo maligniji za Crnu Goru nego predsjednik Srbije”, naveo je Abazović.

Bonus video: