Ulcinjski Centar za kulturu grca u dugovima, rad godinama nezakonit

Nakon mjesec rada, oglasila se nova v.d. direktorka krovne kulturne institucije Ulcinja

3648 pregleda 1 komentar(a)
Centar za kulturu u Ulcinju, Foto: Vijesti
Centar za kulturu u Ulcinju, Foto: Vijesti

Ulcinjski Centar za kulturu nalazi se u veoma teškoj finansijskoj i komplikovanoj pravnoj situciji, iz kojih se zbog dugova i neusklađenosti akata sa zakonima teško nazire svjetlo na kraju tunela.

To se može zaključiti iz saopštenja v.d. direktorke Centra Adriane Hodža, koja je funkciju preuzela tek prije mjesec.

”Osnovni problem je reorganizacija, odnosno transformacija Javnog preduzeća u Javnu ustanovu, kao što je predviđeno preporukom Vlade od 29. 6. 2012, koja do danas nije sprovedena. Time i dalje ostajemo jedina opština koja ima Javno preduzeće za kulturu, što nije u skladu sa propisanim institucionalnim standardima u kulturi”, napisala je Hodža.

Podsjetila je da je Odluka o osnivanju JP iz 1992, a Statut iz 1994. godine.

”Ministarstvo kulture 2014, pripremilo je Izvještaj o implementaciji Zakona o kulturi na opštinskom nivou gdje se za JP Centar za kulturu Ulcinj, pored mnogih drugih primjedbi i nedostataka, ističe: “...očigledno je da postoji potpuna neusklađenost navedenih akata sa Zakonom o kulturi, što ukazuje i na to da su i sve ostale aktivnosti koje proizilaze iz njihove primjene neusklađene sa Zakonom”. Centar za kulturu i dan-danas je u istoj situaciji, sa istom Odlukom o osnivanju, istim Statutom koji nije usklađen sa Zakonom i bez reorganizacije”, stoji u saopštenju.

Takvu situaciju, navodi se, pogoršava problem upisa u Centralni registar privrednih subjekata, gdje je Centar posljednji put registrovan 2012.

”Od te godine, imenovana su tri direktora i šest upravnih odbora, koji su pritom neregistrovani i nepostojeći. Nastala situacija koja se stvarala godinama, otežava situaciju Centra, gdje su radnici već pet mjeseci bez plate”, navela je Hodža.

Poručila je da Centru za kulturu nedostaje kadar za obavljanje administrativnih, ekonomskih i pravnih poslova, da nedostaju tehnički uslovi i osnovna sredstva za rad dok infrastruktura na pojedinim mjestima ugrožava živote radnika.

”Centar je u sudskim postupcima sa penzionisanim radnicima zbog godinama neuplaćenih doprinosa, sa nekim radnicima zbog neiskorišćenih godišnjih odmora, sa neplaćenim članovima prethodnih upravnih odbora koji se, izgleda, nijesu dovoljno posvetili rješavanju problema ali su sada posvećeni dodavanju istih”, piše u saopštenju.

Dodaje da su tu i dugovanja Poreskoj upravi. Slijedi dug prema Elektrodistribuciji, Vodovodu i kanalizaciji, Komunalnim djelatnostima...

Bonus video: