u NIKŠIĆU organizovana KONFERENCIJA

Kovačević: Djecu ćemo čuvati ako oplemenjujemo i unaprjeđujemo prostor i ambijent u kojem žive

"Svi oblici nasilja koji imaju potencijal da naruše fizičko zdravlje i psihički i morali integritet ličnosti djeteta predstavljaju povredu jednog od osnovnih i univerzalnih dječijih prava, a to je pravo na život, opstanak i razvo", kazala je psihološkinja Majda Delibašić

5641 pregleda 7 komentar(a)
Kovačević, Foto: Svetlana Mandić
Kovačević, Foto: Svetlana Mandić

Lokalna uprava Nikšića odlučila je da se aktivno uključi u obilježavanje Dječije nedjelje pa osim toga što je podražala akcije koje su u gradu pod Trebjesom tim povodom organizovane, realizovala je i konferenciju pod nazivom "Čuvajmo našu djecu" na kojoj su učestvovali predstavnici nadležnih institucija i ustanova.

"Djecu ćemo čuvati ako oplemenjujemo i unapređujemo prostor i ambijent u kojem djeca žive... Dobre stvari koje već imamo treba da čuvamo i u ovom napretku u koji krećemo ne smijemo da ih zaboravimo. Mislim da je to pravi put, a u svemu tome imaćete podršku lokalne samouprave, a ja se nadam i svih drugih državnih institucija“, kazao je predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, otvarajući konferenciju.

Na prvom panelu govorila je psiholog Majda Delibašić, iz Centra za socijalni rad za opštine Nikšić, Šavnik i Plužine, koja je kazala da svi oblici nasilja koji imaju potencijal da naruše fizičko zdravlje i psihički i morali integritet ličnosti djeteta predstavljaju povredu jednog od osnovnih i univerzalnih dječijih prava, a to je pravo na život, opstanak i razvoj.

"Od početka ove godine imamo možda oko 300 zahtjeva po različitim osnovama – to su zahtjevi sudova da učestvujemo u postupcima povjeravanja starateljstva, određivanja dinamike kontakata, radimo u slučajevima prijave nasilja, smještaja žrtve i osnaživanja, vršnjačkog ili nasilje bilo koje vrste. Od početka godine imali smo oko 50 slučajeva nasilja nad ženama i djecom", kazala je Delibašić.

U Dječijem dispanzeru u nikšićkom Domu zdravlja djeca sa smetnjama u razvoju, kao i djeca koja spadaju u rizičnu grupu, ne čekaju red za pregled kod izabranog pedijatra.

"Naše medicinske sestre koje rade sa izabranim pedijatrima su iskusne i prepoznaju djecu koja su rizična grupa, kao što su onkološki pacijenti, srčani, pacijenti sa hroničnim i teškim bolestima. Takva djeca, kao i djeca sa smetnjama u razvoju, imaju prioritet u trijaži“, kazala je načelnica Dječijeg dispanzera Biljana Vučić.

Prema njenim riječima, pedijatri su, kroz ambulantni i rad u Savjetovalištu sa djecom i sa porodicama, svakodnevno u kontaktu sa djecom i njihovim roditeljima koji biraju ljekara, pa on, samim tim, u kontinuitetu prati zdravstveno stanje djece.

"Mi imamo jedan kontinuitet u radu sa takvom djecom i u mogućnosti smo da prepoznamo porodice koja su u stanju socijalne potrebe, tako da tada angažujemo našeg socijalnog radnika koji ima izuzetno dobru saradnju sa Centrom za socijalni rad kao i sa Crvenim krstom“, rekla je Vučić.

Na prvom panelu govorio je i savjetnik predsjednika Opštine, Vojin Striković koji je predstavio programe pomoći koje djeci i socijalno ugroženima pruža lokalna uprava.

Tema drugog panela, na kojem su govorili direktor Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom, Radovan Dragnić, kao i direktorice OŠ "Mileva Lajović Lalatović" i JPU "Dragan Kovačević", Irena Vasilijević i Snežana Zogović, bila je koliko je podrška prilikom obrazovanja važna za djecu.