Janjušević: Reforma javne uprave visoko među prioritetima Vlade

Iz Ministarstva javne uprave su kazali da je EU strana pozdravila usvajanje nove Strategije reforme javne uprave za period od ove do 2026. godine i ohrabrila Crnu Goru da napreduje u planiranoj reviziji Zakona o državnim službenicima i namještenicima

4065 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo javne uprave
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo javne uprave

Napredak u reformi javne uprave je suštinski značajan na putu ka Evropskoj uniji (EU), poručeno je sa sastanka Posebne grupe za reformu javne uprave između Crne Gore i Evropske komisije (EK).

Iz Ministarstva javne uprave saopšteno je da su sastanak Posebne grupe za reformu javne uprave između Crne Gore i EK, koji je danas održan u Podgorici, otvorili Barbara Jesus Gimeno iz Generalnog direktorata za proširenje i susjedsku poliltiku EK i državni sekretar u tom Vladinom resoru Dragiša Janjušević.

Jesus Gimeno je kazala da je napredak u reformi javne uprave od suštinskog značaja da bi se otvorio put Crne Gore ka EU.

“To zahtijeva puno angažovanje i na političkom i tehničkom nivou, kao i adekvatne kapacitete i resurse za sprovođenje reformi”, poručila je Jesus Gimeno.

Iz Ministarstva su kazali da je EU strana pozdravila usvajanje nove Strategije reforme javne uprave za period od ove do 2026. godine i ohrabrila Crnu Goru da napreduje u planiranoj reviziji Zakona o državnim službenicima i namještenicima, naglašavajući važnost zapošljavanja na osnovu zasluga, kompetencija i nezavisnosti državnih službenika.

Kako su naveli, EU strana je ohrabrila Crnu Goru da unaprijedi pristup građana Crne Gore informacijama javnog sektora usvajanjem i implementacijom izmjena i dopuna Zakona o pristupu informacijama u skladu sa principima dobre javne uprave.

Na sastanku je, kako je saopšteno, istaknut značaj redovnog dijaloga između Crne Gore i EU u okviru Posebne grupe za reformu javne uprave, u susret izvještaju EK.

Sa sastanka je porućeno da je u potpunosti funkcionalna javna uprava preduslov za transparentan i djelotvoran demokratski sistem.

“Kapacitet državne uprave da preuzme obaveze iz članstva u EU jedan je od ključnih kriterijum u ocjeni spremnosti zemlje kandidata”, kaže se u saopštenju.

Janjušević je rekao da je reforma javne uprave visoko među prioritetima Vlade Crne Gore.

On je naveo da je krajnji cilj reforme javne uprave, kroz proces digitalizacije i optimizacije, uspostavljanje boljih servisa za građane i privredu.

Kako je kazao, ključna riječ u cijelom sistemu treba da bude odgovornost.

Janjušević je istakao da je jedan od prioriteta i reforma sistema lokalnih samouprava, koje moraju iću u korak sa reformama na centralnom nivou vlasti.

Bonus video: