Šćekić i Joković na molebanu "za svetinju braka i očuvanje porodice"

Molebanu prisustvovali ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Vuk Kadić, bivši premijer Zdravko Krivokapić, bivši direktor ANB-a Dejan Vukšić...

51703 pregleda 79 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.10.2022. 21:06h

Više stotina građana prisustvovalo je ispred Hrama Hristovog vaskrsenja molebanu koji su organizovali Mitropolija crnogorsko primorska i Epahrija budimljansko nikšićka.

Ispred hrama su bili i mitropolit Joanikije i episkop budimljansko nikšićki Metodije.

moleban hram
foto: Luka Zeković

Molebanu su prisustvovali ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković, poslanik DF Jovan Vučurović...

moleban hram
foto: Luka Zeković

Među okupljenima na molebanu bio je i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Vuk Kadić.

Molebanu je prisustvovao i bivši premijer Zdravko Krivokapić, kao i bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Vukšić.

moleban hram
foto: Luka Zeković

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka organizovala je "moleban za svetinju braka i očuvanje porodice".

moleban hram
foto: Luka Zeković

Moleban je organizovan dan uoči najavljenog Montenegro Prajd.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka su ranije saopštili da je jedan od razloga organizovanja molebana "činjenica da se i u našoj državi održavaju manifestacije koje svojim djelovanjem direktno razaraju Bogom blagosloveni brak i porodicu, urušavaju tradicionalne vrijednosti".

Čitajući Proglas sveštenstva i vjernika MCP i Eparhije budimljansko-nikšićke, podgorički paroh Predrag Šćepanović između ostalog je kazao da živimo u vremenu nagonskog totalitarizma, suočeni sa "najezdom izopačenih vrijednosti koje se žele nametnuti".

On je rekao da se "održavaju parade koje imaju za cilj da nam nametnu sistem vrijednosti koji je prema njihovom mišljenju usmjeren da ugrozi ionako ugrožene tradicionalne i porodične vrijednosti".

Šćepanović je, između ostalog, istakao da se na paradama ismijava pravoslavna vjera i bogohuli...

moleban hram
foto: Luka Zeković

Istakao je da crkva osuđuje nasilje nad LGBT zajednicom, te da nijesu došli da govore sa pozicije bezgrešnih, već su se sabrali u molitvi Gospodu i majci Božjoj...

Šćepanović je pomenuo i nasilje u porodicama, zamolivši mir i poštovanje, ali i sve češću pojavu nevjenčanih brakova. Kazao je da je sve više i onih koji se obraćaju sa željom za rastavom braka, opomenuvši da "razvesti brak znači prekršiti Božju zapovjest".

Proglas sveštenstva

"U tom sistemu grijeh se proglašava vrlinom, zlo za dobro, čovjekomržnja za čovjekoljublje lišavajući čovjeka osjećanja grijeha i stida, a samim tim i pokajanja kao najdubljeg izraza čovjekove težnje da se mijenja na bolje, da napreduje i uzrasta. Kao i svaki totalitarni sistemi i ovaj, kako ga je blaženopočivši mitropolit Amfilohije nazvao "totalitarizam beslovesnog hedonizma" sprovodi se agresivno, uz veliku logistiku moćnika ovoga svijeta, uz veliku moć i ogroman novac kojim se trguje dušama ljudskim. Nameće se da svi, bez izuzetka moraju prihvatiti taj sistem vrijednosti i živjeti u skladu sa njim. Ukoliko se bilo ko usprotivi tome, on biva već unaprijed osuđen, razapet, kamenovan i optužen za homofobiju.

Ne želimo da se miješamo u to kako ko organizuje svoj život. Niti je riječ o ličnom odnosu prema bilo kome konkretno. Riječ je o tome da ne možemo prihvatiti bilo čije slabosti, lične sklonosti i izbore koji nisu u skladu sa poretkom koji je Bog ustanovio, a koji se nameću kao nova društvena norma i pravilo. Ne možemo ćutati i bez riječi prihvatiti da se mediji, prosvjeta, kultura, ali i političke ustanove pretvore u sredstva stalnog i permanentnog psihološkog i moralnog pritiska u službi nasilnog socijalnog inženjeringa. Mi ne možemo dozvoliti da ta paganska ideologija, obučena u retoriku ljudskih prava, mijenja hrišćanska načela i vrijednosti kojim naš narod živi otkad zna za sebe. Ne možemo a da ne opomenemo i sebe i druge na riječi apostola naroda Pavla „Sve mi je dozvoljeno, ali sve ne koristi.“

Vodili smo i vodimo borbu za očuvanje svetinja, hramova i manastira. Ali za nas je najveća svetinja čovjek i duša njegova zbog koga se hramovi i grade. Zbog toga istom odlučnošću se protivimo performasima i paradama u kojima učesnici bogohule i skrnave ikone i svojom kostimografijom ismijavaju vjeru pravoslavnu koja je bila i ostala temelj našeg naroda, a izopačenim vrijednostima koje propagiraju izruguju se hrišćanskoj tradiciji potkopavajući porodicu, narod i državu. Pozivamo vlast Crne Gore da zaštite i narod i državu, a naročito djecu koja su još od osnovne škole, od najranijeg uzrasta, kroz školske programe i udžbenike izložena sadržajima LGBT propagande i ideologije.

Prizivamo Božiju blagodat i milost na sve brakove, na djecu i omladinu da bi njegujući međusobnu ljubav u porodici uzrastali tjelesno i duhovno, umnožavajući vrline i bogom dane talente, da bi se kroz sve njih proslavilo divno i veličanstveno ime Božije, Oca i Sina i Svetoga Duha. Amin", navodi se u proglasu.

Mitropolit Joanikije večeras je odlikovao nekoliko porodica, po predlogu sveštenika, poručivši da će to i ubuduće raditi.

Joanikije je Zlatnim likom Svetog petra Lovćenskog Tajnovidca odlikovao Andriju i Sofiju Adžić, koji imaju osmoro djece.

Isto odlikovanje dobili su i Dejan i Suzana Crnogorčević iz Zete, koji imaju sedmoro djece.

Odlikovani su i Nikola i Nađa Damjanović iz Kolašina, kao i Danilo i Sonja Popović iz Podgorice, koji imaju po šestoro djece.

Bonus video: