Rekonstrukcija Jadranske magistrale: Bulevar i vodovod biće minimum 12 miliona skuplji

Budući da i najpovoljnija, Shangdonova ponuda za oko 14 miliona eura prevazilazi procijenjenu vrijednost ove javne nabavke.

7267 pregleda 4 komentar(a)
Radovi treba da budu završeni u drugoj polovini 2024. godine (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti
Radovi treba da budu završeni u drugoj polovini 2024. godine (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti

Nesposobnost države da prvobitno odabranog izvođača radova uvede u posao, odnosno, odabrane kineske firme China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) da na vrijeme obezbijedi adekvatnu bankarsku garanciju za izvršenje tog posla, poskupiće rekonstrukciju Jadranske magistrale na relaciji Tivat-Jaz u bulevar, za skoro 12 miliona eura u odnosu na cijenu koju su poreski obveznici za to trebali da plate prije godinu dana.

CCEC je dao bio ponudu od 42,59 miliona eura bez PDV-a.

Epilog je to dugotrajnog otezanja Uprave za saobraćaj, nekadašnjeg Ministarstva saobraćaja i pomorstva i aktuelnog Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) sa realizacijom ove investiicije koja je od krucijalne važnosti za smanjenje gužvi na najprometnijoj i najopterećenijoj drumskoj saobraćajnici u državi – Jadranskoj magistrali na potezu od Tivta do Budve.

Čelnici Uprave za saobraćaj i MKI su u proteklih godinu dana davali vrlo škrte informacije o tome zašto prvo drastično kasni izbor najpovoljnije ponude na prvom tenderu koji je bio završen u ljeto 2021. godine, a onda i zašto se sa odbranim ponuđačem mjesecima potom nije potpisao ugovor i on uveo u posao kako bi rekonstrukcija što prije počela.

Iz Vladine informacije o objezbjeđenju nedostajućeg novca za ovaj projekat, koja je razmatrana prije 15 dana, vidi se da je prvobitni tender na kojem je pobijedila korporacija CCEC završen time što Kinezi nisu do kraja ostavljenog roka 28-og februara ove godine dostavili bankarsku garanciju za dobro izvršenje ovog ugovora. CCEC je za izgradnju 16 kilometara saobraćajnice sa četiri trake i 12 kružnih tokova, te paralelno postavljanje 15 kilometara dugog cjevovoda za potrebe preduzeća Regionalni vodovod između Jaza i ulaza u Tivat, tražio 42,59 milona eura sa PDV-om.

Uprava za saobraćaj i Regionalni vodovod potom su raspisali novi tender za izbor izvođača na projektu procijenjenje vrijednosti 40 miliona eura, a koji je okončan 18. jula. Na taj tender je pristiglo osam ponuda od kojih je kao najpovoljnija procijenjana ona konzorcijuma Shandong Foreign Economics & Technical Cooperation Ltd i Shangdong Liquiao Group Co Ltd iz Kine koji je tražio 53.915.262 eura bez PDV-a. To je skuplje nego što je lani iznosila drugorangirana ponuda na prvom tenderu a koju je dala kineska državna građevinska kompanija China State Construction Engineering Corporation (CSCEC) koja ima i domaće partnere među građevinskim kompanijama u Crnoj Gori. Oni su tada za taj posao tada tražili 52,84 miliona sa uračunatim PDV-om. Iako su drugorangirani, ali i ostali ponuđači tada upozoravali tendersku komisiju Uprave za saobraćaj i MKI koje je tada vodio ministar Mladen Bojanić da je prvorangirani CCEC kao dio konzorcijuma China Railway Construction Corporation (CRCC) pod pojačanim nadzorom i djelimičnim sankcijama Svjetske banke zbog primjene tzv. “obmanjivačkih praksi” na projektima u Gruziji koje je kreditirala ta banka, nadležni na to nisu reagovali već su odabrali ponudu upravo te kompanije, ali im ona na kraju nije dostavila traženu bankarsku garanciju, pa je posao propao. Iz MKI nakon toga nisu objasnili zašto nisu sklopili posao sa drugorangiranim ponuđačem sa prvog tendera, već su taj postupak proglasili okončanim, te krenuli u novi tender koji je rezultirao višestruko skupljim ponudama svih novih ponuđača.

Svjesni da je u međuvremenu skoro sve poskupjelo i da je inflacija veoma izražena, iz Vlade su prihvatili da tenderska dokumentacija za ovaj tender sadrži i tzv. “kliznu skalu”. To podrazumijeva da će se, kako piše u informaciji “odgovarajuće mjesečne situacije tokom izvošenja radova, korigovati za odgovarajući procenat inflacije, odnosno deflacije u skladu sa statističkim podacima Monstata”.

”Posljedično, ponuđene cijene nisu i konačni iznosi koje je potrebno opredijeliti za izvođenje i završetak radova, a da li će isti biti veći ili manji od iznosa ponuda, prevashodno zavisi od kretanja cijena proizvodnje metala, goriva, pijeska, cementa, indeksa potrošačkih cijena na međunarodnom i crnogorskom tržištu...”, piše u Informaciji. Inače, ponude na drugom tenderu kretale su se od najnižih 53,9 miliona eura, koliko je cijena kineskog Shangdonga, do najviše čak 80,6 miliona eura bez PDV-a koliko je tražila ukrajinska firma Automagistral-Pidven.

Budući da i najpovoljnija, Shangdonova ponuda za oko 14 miliona eura prevazilazi procijenjenu vrijednost ove javne nabavke.

Država hitno mora da odluči o zahtjevima za dodatnim novcem

Uprava za saobraćaj i Regionalni vodovod, koji su prethodno zajedno kod Evropske banke za obnovu i razvoj za ovaj projekat obezbijedili tek ukupno 22,46 miliona eura kreditnih sredstava, tražili su od Vlade saglasnost da država obezbijediti ostatak nedostajućeg novca.

Upravi za saobraćaj stoga država treba da obezbijedi ukupno 32 miliona eura bez PDV-a novca koji nedostaje za njen dio ovog projekta, dok Regionalni vodovod iz državne kase traži još 715.000 eura bez PDV-a koliko mu fali da zatvori finansijski kosntrukciju za svoj dio projekta, po cijenama koje traži Shangdong.

Država mora što prije da odlučli o ovim zahtjevima, s obzirom da validnost ponuda sa drugog tendera za izbor izvođača radova ističe 18. novembra.

U Informaciji se navodi da će radovi trajati dvije godine i da se očekuje da budu završeni u drugoj polovini 2024. godine, kao i da se, iako je dionica Tivat-Budva najopterećenija saobraćajnica u državi i da ne postoje alternativni putni pravci, oni neće prekidati tokom ljetnje turističke sezione, već će se i tada izvoditi uz “dobru organizaciju saobraćaja od strane izvođača”.

Bonus video: