Božović: Dnevni centar "Biseri" ustanova koja je bila prijeko potrebna Budvi

Pozdravna riječ predsjednika Opštine povodom obilježavanja treće godine rada te javne ustanove

2305 pregleda 0 komentar(a)
Božović, Foto: Opština Budva
Božović, Foto: Opština Budva

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović poručio je da nas život uči koliko su prvi koraci teški i koliko u njima ima spoticanja i padova.

Božović je, kako je saopšteno iz Opštine Budve, govorio povodom obilježavanja treće godine rada javne ustanove Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju "Biseri" .

"Tri godine Dnevnog centra “Biseri” pravi mali jubilej i podsjećanje da tek nekoliko godina naš grad ima ustanovu koja je bila prijeko potrebna Budvi, djeci i roditeljima ovog grada. Dnevni centar je počeo sa radom oktobra 2019.godine i Opština Budva uradila je sve što je bilo u njenoj moći da ova ustanova napravi prve korake", poručio je Božović.

Problemi sa prostorom, stručnim kadrom i zakonskim okvirima, uprkos našoj ogromnoj želji da centar što prije stane na noge, bili su, kako je kazao Božović, izazovni i činili su se nepremostivim.

"Danas, naši mlađi sugrađani imaju komforan prostor od 500m2 opremljen po najsavremenijim standardima, sa licenciranim stručnim timom obučenim da pruži najkvalitetniju uslugu našim korisnicima, kroz grupni i individualni rad, senzornom sobom, fizioterapeutskom salom", kazao je Božović.

Prošle godine, Opština Budva izdvojila je, kako je naveo, sredstva za nabavku specijalizovanog vozila za prevoz korisnika Dnevnog centra.

Dodaje se da odlukom Opštine, roditelji korisnika oslobođeni su plaćanja usluga Dnevnog centra.

"Ipak, ne mislim da je ovo dovoljno i vjerujem da možemo i moramo da uradimo više. Opština Budva će zajedno sa Sekretarijatom za investicije učiniti sve da uslovi za djecu našeg grada budu sve bolji", istakao je Božović.

A prvi važan korak u tom pravcu je, kako kažem, izrada glavnog projekta “Dnevni centar Biseri zona 27+” nakon čega očekuju da će ovaj projekat biti realizovan u najskorijem vremenu.

Nepravda koju su, kako navode, potencijalni korisnici ovog uzrasta osjećali do sada, biće konačno ispravljena.

Poručio je da će dvorištve takođe biti opremljeno uz pomoć Turističke organizacije Budva, a ono će boravak u Centru korisnicima učiniti još prijatnijim i humanijim.

"Direktorice Radoman, Vama i Vašem kolektivu čestitam na predanom i istrajnom radu. Inkluzija djece i mladih sa smetnjama i poteškoćama u razvoju mora biti ključni cilj i misija, i to ne samo Dnevnog centra kao ustanove, nego svih nas kao šire društvene zajednice. Jer, istinska snaga promjene na bolje u životu onih koji se susreću sa drugačijim izazovima, svoj smisao dobija samo u zajedničkom djelovanju korisnika, porodice, institucija i šireg društva. Uvjeravam vas da će Opština Budva ostati vaš iskren prijatelj i istrajan partner na tom dugom i važnom putu", zaključio je Božović prilikom obraćanja.

Bonus video: