Čije greške plaćaju pacijenti - građani bez besplatne terapije

Iako su iz Vladinog resora 23. septembra tvrdili da se to neće desiti, apoteke obustavile izdavanje određenih ljekova na recept;

FZO obaviješten o problemu, očekuje stav i instrukcije ministarstva kojim rukovodi Dragoslav Šćekić

39669 pregleda 26 komentar(a)
Apoteke obustavile izdavanje određenih ljekova na recept (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Apoteke obustavile izdavanje određenih ljekova na recept (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Građani ovih dana u apotekama iz svog novčanika moraju da plate dio terapije koju su im propisali ljekari, iako se ti ljekovi nalaze na Osnovnoj listi, što znači da se uzimaju na recept o trošku države.

Više pacijenata “Vijestima” je potvrdilo da nijesu mogli na recept, uz plaćanje participacije, da dobiju “zorkaptil” i “indapres”, namijenjen za liječenje visokog krvnog pritiska, “bromazepam” i “lorazepam” protiv anksioznosti, iako se nalaze na posljednjoj listi ljekova iz avgusta ove godine.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), koji sa privatnim i državnim apotekama ima ugovore o izdavanju ljekova na recept, “Vijestima” su kazali da su unazad nekoliko dana obaviješteni o novonastaloj situaciji...

”O ovome nas je obavijestilo i Udruženje privatnih apoteka Pharmacia plus, sa informacijom da su ih veledrogerije Farmegra i Glosarij, koji su zastupnici proizvođača Hemofarm i Alkaloid, obavijestili da su im ovi proizvođači obustavili isporuku određenih ljekova zbog njihove niske cijene utvrđene Listom ljekova. Naveli su da će ovo postupanje proizvođača nesporno dovesti do velikog problema u izdavanju ovih ljekova na recept osiguranim licima Fonda, odnosno da neće moći da ispunjavaju ugovorenu obavezu prema Fondu”, piše u odgovoru ove institucije.

Iz FZO su naglasili da su se s obzirom na ozbiljnost problema obratili Ministarstvu zdravlja kao nadležnom organu za utvrđivanje Liste ljekova, u okviru koje je utvrđena i cijena lijeka. Tvrde i da su tražili instrukcije i stav Ministarstva o tom problemu.

Iz ove institucije su odgovorili i da su u skladu sa zaključenim ugovorima o kontinuiranom snabdijevanju ljekovima privatne i apoteke Montefarm u obaveziu da izdaju sve ljekove sa Liste, kao i da FZO ima mogućnost da raskine ugovor ukoliko apoteka ne obezbjeđuje cjelokupan asortiman.

”Međutim, ugovorom je definisano da se izuzetno smatra opravdanim nemogućnost izdavanja određenog lijeka, ukoliko je do toga došlo iz opravdanih razloga i ukoliko postoji pisano obavještenje Ministarstva zdravlja, na čemu smo i insistirali kod ovog resora. Očekujemo da od Ministarstva zdravlja dobijemo odgovor u kratkom roku, nakon čega će se i Fond odrediti prema novonastaloj situaciji”, piše u odgovoru FZO.

Pojedini mediji su i prošlog mjeseca najavili da će od 1. oktobra da bude obustavljeno izdavanje na recept bromazepam, lorazepam, eritromicin, zorkaptil, panklav, famotidin.

Ipak, iz Ministarstva zdravlja su to 23. septembra demantovali i poručili da će ovi ljekovi biti dostupni na recept, što u praksi već sedam dana nije slučaj.

”Povodom informacija koje su se ovih dana pojavile u pojedinim medijima, a tiču se ukidanja određenih ljekova sa Liste ljekova koji se izdaju na recept, to jest na teret sredstava FZO, Ministarstvo zdravlja obavještava građane da ta informacija nije tačna, te da se ljekovi koji su pomenuti u tom kontekstu (bromazepam, lorazepam, eritromicin, zorkaptil, panklav, famotidin) nalaze na važećoj listi”, saopšteno je tada iz resora Dragoslava Šćekića.

Iz Ministarstva su kazali da “nije tačno da građanima od 1. oktobra neće biti dostupni na recept navedeni ljekovi”, te da je takođe “netačna informacija da će doći do poskupljenja ljekova koji se nalaze na Listi i koje država plaća dobavljačima”.

Bonus video: