Istočna tribina kod tužioca

Iz Službe za odnose sa javnošću Glavnog grada, Fudbalskog saveza i “Studija K” odbacuju optužbe i tvrde da su radili zakonito u vezi sa najavljenom gradnjom dijela Gradskog stadiona u Podgorici

21039 pregleda 12 komentar(a)
Istočna tribina (ilustracija, arhiva), Foto: Luka Zekovic
Istočna tribina (ilustracija, arhiva), Foto: Luka Zekovic

Predstavnik asocijacije C.R.E.A.M. Montenegro PPP Alliance Darko Vlahović podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv čelnika Glavnog grada i Fudbalskog saveza, ali i jedne privatne firme zbog sumnje da su iskoristili službeni položaj, pribavili sebi ili drugom materijalnu korist, a u vezi sa najavljenom gradnjom istočne tribine podgoričkog Gradskog stadiona.

Vlahović, čija je neprofitna asocijacija Glavnom gradu prije nekoliko godina donirala više stotina hiljada eura vrijednu studiju za projekat Gradskog stadiona, krivičnu prijavu podnio je u junu.

Iz SDT-a nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa statusom krivične prijave protiv gradonačlenika Podgorice i glavnog gradskog arhitetekte Ivana Vukovića i Filipa Aleksića, predsjednika FSCG Dejana Savićevića i vlasnika podgoričke firme “Studio K” Dragana Komatine.

SDT od jula ne odgovara na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim šta je preduzeto povodom ove krivične prijave.

Iz Službe za odnose sa javnošću Glavnog grada (PG Biro), Fudbalskog saveza i “Studija K” odbacuju optužbe i tvrde da su radili shodno zakonima.

”Poštujući zakonsku obavezu da se za javne objekte obavezno raspisuje javni konkurs za izbor najboljeg idejnog arhitektonskog rješenja, Glavni grad je raspisao nacionalni opšti jednostepeni konkurs za idejno rješenje istočne tribine Gradskog stadiona. Konkurs koji je raspisan 26. juna 2020. je uspješno okončan i Komisija koja o tome odlučuje je dodijelila prvu, drugu i treću nagrada, kao i dva otkupa. Shodno navedenom, javne istupe gospodina Darka Vlahović možemo jedino tumačiti kao pokušaj uticaja na odluke sa ciljem da se izdejstvuje protivzakonito odlučivanje”, navode iz Glavnog grada.

Poštovani zakoni ili šteta po budžet?

Iz Glavnog grada ističu da se u radu vode “isključivo zakonima i propisima, tako da bilo koju vrstu pritiska da postupamo suprotno navedenom smatramo neprihvatljivim”.

”Posebno podsjećamo na odredbe Zakona o sprečavanju korupcije, shodno kojem ugovori o donaciji ne mogu uticati na zakonitost rada nadležnih organa”, poručuju iz PG Biroa.

Vlahović, međutim, podsjeća da je Vuković nedavno, a nakon dvije godine od kada je započeo proces za izgradnju istočne tribine Gradskog stadiona, saopštio da je Vlada Crne Gore kriva što nije uspio da završi taj posao:

”Tragikomično je što gradonačelnik Vuković prebacuje odgovornost na drugog, iako je samostalno vodio više nego kontroverzan proces. Nakon ovog fijaska, sada čak obećava da bi u naredne dvije godine Glavni grad mogao finansijski i tehnički samostalno realizovati rekonstrukciju i druge, zapadne tribine”.

Vlahović
Vlahovićfoto: Privatna arhiva

Vlahović tvrdi da je “odlukama uprave Glavnog grada o raspisivanju dva nacionalna umjesto međunarodna konkursa i odabirom sumnjivih idejnih rješenja, koji su praćeni potencijalnim konfliktom interesa, već na početku procesa za izgradnju istočne tribine Gradskog stadiona, oštećen budžet Glavnog grada za 61.000 eura”.

Pitao je i koji su motivi Glavnog grada da za “manje zahtjevne projekte, poput idejnog rješenja za Trg nezavisnosti” budu raspisani međunarodni konkursi, dok se za istočnu tribinu dva puta raspisuju nacionalni, a “pobjednici su autori koji nikada nisu projektovali moderne fudbalske stadione, već imaju reference za projektovanje jaslica i vrtića u Ulcinju i Baru, osnovne škole u Tološima, dnevnog boravka za stara lica u Golubovcima...”

Prema Vlahovićevom mišljenju, “očigledna je namjera Glavnog grada da se raspisivanjem nacionalnih konkursa onemogući prijava međunarodnih autora koji su projektovali moderne stadione po Fifinim i Uefinim standardima”.

Preko Fudbalskog saveza (ni)su zaobiđene procedure?

Vlahović je podsjetio i da u analizi kvaliteta idejnih rješenja, koju je radio ekspert Fife i Uefe za projektovanje i izgradnju, stoji da “nijedno idejno rješenje za istočnu tribinu podgoričkog Gradskog stadiona ne odgovara zahtjevima Uefinog zelenog vodiča o izgradnji stadiona”, dok se za pobjedničko rješenje navodi da “predlog podsjeća na dosadan i staromodan sovjetski dizajn”.

”Glavni grad i FSCG nisu reagovali na objavljenu analizu, što je samo povećavalo sumnje u cijeli slučaj”, kaže Vlahović.

Navodi i da je u nastavku konkursnog procesa, “Glavni grad dodijelio sportsko-nevladinoj organizaciji FSCG, da vrši konkurs za glavni projekat”.

Vlahović smatra da je to učinjeno da bi “Glavni grad svjesno zaobišao zakon i obavezu da raspiše javni konkurs za glavni projekat, čime je prekršen Zakon o javnim nabavkama i Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata”.

”Generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac je u izjavi nakon odabira firme “Studio K” koja će izraditi glavni projekat, kazao da je ta firma dala najbolju ponudu i zbog cijene i zbog rokova izrade. Kazao je i da će glavni projekat biti gotov tokom jula i predat Glavnom gradu u avgustu 2021. FSCG ni 14. mjeseci kasnije nije predao glavni projekat Glavnom gradu”.

Savićević i Vuković
Savićević i Vukovićfoto: Boris Pejović

Vlahović sumnja i u konflikt interesa kad su u pitanju veze predsjednika FSCG Dejana Savićevića i vlasnika firme “Studio K” Dragana Komatine.

Tvrdi i da su bliski srodnici Dragana Komatine ili zaposleni u njegovim firmama dobili nagrade u septembru 2020. za idejno rješenje istočne tribine, kada je u žiriju bio i Savićević.

”Firma ‘Studio K’ je godinama dobitnik skoro svih projekata koje finansira FSCG u vrijednosti više desetina miliona eura - Kuća fudbala na Starom aerodromu, stadion na Cetinju, tribina glavnog terena na Starom aerodromu, tribina sa svlačionicama na Starom aerodrumu, glavni projekat za istočnu tribinu Gradskog stadiona u Podgorici, nadzor za istočnu tribinu stadiona u Beranama...”, tvrdi Vlahović, navodeći da je Savićević, gostujući na Javnom servsu, “potvrdio da mu je Komatina prijatelj”.

”Očigledno da funkcionisanje FSCG nije u duhu transparentnosti i antikorupcijskih pravila, što ostavlja jak utisak o mogućoj korupciji. To je protivno i interesima Fife i Uefe, da se novac koji oni daju koristi za moguću korupciju i kriminal, zbog čega im je u prošlosti i urušavan imidž”, poručuje Vlahović.

Iz FSCG poručuju da je “konkurs za izradu i odabir idejnog rješenja za istočnu tribinu Gradskog stadiona raspisao i sprovodio Glavni grad”.

”Fudbalski savez je u ovom projektu učestvovao u dijelu finansiranja izrade glavnog projekta shodno odabranom idejnom rješenju. Za ove potrebe FSCG je uputio poziv za dostavljanje ponuda za izradu glavnog projekta relevantnim arhitektonskim biroima u zemlji. Na poziv Fudbalskog saveza odazvalo se 10 biroa koji su u definisanom vremenskom roku dostavili ponude za izradu glavnog projekta. Ponuda biroa ‘Studio K’ bila je najpovoljnija od svih dospjelih ponuda u dijelu finansija i rokova za izradu”, odgovorili su “Vijestima” iz FSCG.

”Studio K”: Tužilac nas nije kontaktirao, imali smo najbolje reference

Iz firme “Studio K” ističu da ih SDT nije kontaktirao, ni kao fizička lica, ni kao pravni subjekat.

Ističu i da je nakon izbora najboljeg idejnog rješenja na konkursu Glavnog grada, FSCG kao suinvestitor, raspisao tender za prikupljanje ponuda za izradu glavnog projekta.

”S obzirom na to da je FSCG nevladina organizacija koja se finansira iz svojih sredstava, tender zakonski nije ni morao biti raspisan. Tendersku dokumentaciju preuzelo je 14 preduzeća, njih 11 je poslalo ponude, među kojima i “Studio K”. Od 11 ponuđača, izabrani smo za posao kao preduzeće sa najboljim referencama (projektovanje stadiona po Uefinim standardima), ali i kao najjeftiniji. U aprilu 2021. smo potpisali ugovor i krenuli sa poslom. Cijena glavnog projekta je 13 eura po metru kvadratnom objekta koji ima 31.730 kvadrata. Ukupna vrijednost ugovorenog posla je 412.490 eura plus PDV, koji je proslijeđen Poreskoj upravi”, odgovorili su iz “Studija K”.

Ističu da su glavni projekat završili i predali investitoru i revidentu u februaru 2022.

”Šta je od navedenih činjenica protivpravno, moraće da odgovori neko ko poznaje domaće pravo, kao i procese i pravila u izgradnji objekata. Gospodin Vlahović ni stručno, ni iskustvom, nije mjerodavan da se bavi činjenicama iz ovih branši. Zato mešetari insinuacijama koje treba da utemelje njegove neostvarene ambicije”, poručili su iz “Studija K”.

Da li će ko snositi odgovornost?

Vlahović, međutim, pita da li će gradonačelnik Vuković snositi odgovornost za tri izgubljene godine, jer nije započeta izgradnja istočne tribine, ali i “nanošenje štete budžetu Glavnog grada od 61.000 eura, koliko je isplaćeno za idejna rješenja”.

”Da li će predsjednik FSCG Savićević snositi odgovornost za nanošenje štete budžetu FSCG od 499.112 eura, koliko je isplaćeno za glavni projekat istočne tribine firmi “Studio K” njegovog prijatelja Dragana Komatine? Da bi prestali da vladaju moćni i trenutno ugledni, ulazak tužilaca u FSCG i Glavni grad biće prekid sa selektivnošću i nedodirljivošću u kojoj su uživali svih ovih godina”, zaključio je Vlahović.

Bonus video: