Galić ćuti o epidemiji žutice, ali bi da tumači Zakon o medijima

”Vijesti” su krajnje odgovorno pristupile i poučile javnost o tome kako se bolest prepoznaje, prenosi i prevenira

11349 pregleda 6 komentar(a)
Foto: SHUTTERSTOCK
Foto: SHUTTERSTOCK

Usred epidemije kovida-19, epidemije hepatitisa A u dvije opštine, ni malo ružičastog oktobra sa skromnom kampanjom protiv karcinoma dojke, direktor Instituta za javno zdravlje, gospodin Igor Galić, tumači Zakon o medijima.

Utvrđuje, tako, da su “Vijesti” objavljujući članak pod naslovom “Izostale mjere protiv žutice”, prekršile član 39 istoimenog Zakona. Gospodin Galić je reagovanje na taj tekst uputio smatrajući da su “Vijesti” naštetile ugledu Instituta za javno zdravlje. Tvrdi i da je u tekstu navedeno da “epidemiju po zakonu može prijaviti isključivo Ministarstvo zdravlja na predlog Instituta”.

Gospodine Galiću, ovu rečenicu sigurno nećete naći u tekstu.

”Vijesti” konstatuju da “epidemija hepatitisa A nije zvanično proglašena”, a onda čitaoce upoznaju sa zakonskom odredbom, prema kojoj: “Epidemiju, po zakonu, može proglasiti isključivo Ministarstvo zdravlja, na predlog Instituta”.

”Vijesti” nijesu licitirale sa tim da li je epidemiju trebalo proglasiti ili ne (to ostavljamo nadležnima), već su čitaoce informisale da je epidemija hepatitisa zvanično prijavljena i da ona objektivno postoji na teritoriji dvije opštine. Tom prilikom “Vijesti” su krajnje odgovorno pristupile i poučile javnost o tome kako se bolest prepoznaje, prenosi i prevenira, što je bila obaveza Instituta.

Citirali smo i zakonsku odredbu prema kojoj je Institut za javno zdravlje dužan da “prati i analizira epidemiološku situaciju u zemlji, predlaže, organizuje i sprovodi preventivne i protivepidemijske mjere”. Nadamo se da ste to i učinili - pomogli kolegama na primorju, ali i komunicirali sa lokalnim vlastima kako bi što ozbiljnije shvatili situaciju i preduzeli sve raspoložive mjere.

Svi uzorci prikupljeni iz svih zdravstvenih ustanova šalju se Institutu za javno zdravlje na analiziranje. Uprkos ovoj činjenici već mjesec izostaje bilo kakvo saopštenje, preporuka, apel građanima Instituta u vezi sa zaraznim oboljenjem, registrovanim u nekoliko opština.

Iz odgovora gospodina Galića zaključuje se da se Institut i Ministarstvo zdravlja nijesu oglašavali jer nije u pitanju epidemija “većeg epidemiološkog značaja”, iako je sa druge strane smatrao opravdanim da se oglasi povodom novinskog članka, preuzimajući ulogu sudije koji utvrđuje da li su “Vijesti” prekršile medijski zakon.

Gospodine Galiću, da li čekate da se hepatitis A pojavi u školama i drugim kolektivima, pa da se onda oglasite? Da li imate imunoglobulin za hepatitis A, koji se po javno objavljenim preporukama uređenih zemalja daje kontaktima zaraženih? Zašto javnosti ne predočite koliko testova imate na raspolaganju, već govorite o “dovoljnim količinama”? Da li ste se od jula do danas pripremili za porast broja slučajeva hepatitisa A i pojavu epidemije u kolektivima? Da li ste građanima, putem medija, objasnili o kakvom je oboljenju riječ, koji su simptomi i kako se prenosi?

Da zaključimo, niti nam je bila namjera niti su “Vijesti” citiranjem zakonskih nadležnosti Instituta mogle naškoditi ugledu ove ustanove. Isključiva namjera je da se javnost izvijesti o objektivnim rizicima od aktuelne epidemije hepatatisa A, ali i ko je zadužen da prati i analizira epidemiološku situaciju u zemlji, predlaže, organizuje i sprovodi preventivne i protivepidemijske mjere.

Bonus video: