Sarma: tradicija koja se ne mijenja

U Domaćoj mesari, zapakovano ili na mjeru u kvalitetu nema razlike.

31633 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Aroma
Foto: Aroma

Za sarmu možemo reći da je svjetski specijalitet iako je prisvajaju mnogi narodi. Ona je dio tradicije i kulture raznih zemalja, jelo koje obožavaju sve generacije i nezaobilazan dio trpeze kada su slavlja u pitanju. Jesen i zima su periodi kada je najčešće pripremamo, ali manje-više slavlje je gotovo nemoguće zamisliti bez sarme.

Sarma je na naše prostore donesena prije pet ili šest vijekova i smatra se da je proistekla iz kuhinja zapadne Azije. Vremenom je postala uobičajeno jelo i u dijelovima sjeverne Kine kao i centralne i istočne Evrope. Na našem kontinentu u Poljskoj je poznata pod imenom Golabki, Kohlrouladen u Njemačkoj ili Cabbgae Roll u Engleskoj. U svakoj zemlji se priprema na različite načine, ali se najčešće priprema od listova kisjelog ili barenog kupusa, vinove loze ali i od listova raštana. Nadjev je od junećeg, jagnjećeg ili svinjskog mljevenog mesa, te pirinča, luka i začinskog bilja.

Kako god se pripremali ili zvali, ovi slasni zamotuljci od mesa i kupusa su dio naše tradicije i kulture i tako će ostati još dugo. Ispred nas su razna slavlja i praznici pa će vješte ruke naših mama i baka uskoro početi da spremaju sarme po specijalnim recepturama njihovih mama i baka. Male ili velike, pečene ili kuvane, znamo da je pored kvalitetnog lista kupusa, dobro odabrano svježe mljeveno meso jedna je od najvažniji stavki prilikom spremanja sarmi. Sočnost zavisi ne samo od začinskog bilja i drugih sastojaka, već najviše od kvaliteta izabranog mesa.

Aroma
foto: Aroma

I zato je važno da pažljivo biramo meso koje kupujemo te da je provjerenog kvaliteta. U AROMA i CITY marketima i CONTO diskontima u okviru Domaće mesare možemo naći kvalitetno mljeveno meso, na mjeru ili već zapakovano. Pažljivo birani komadi svježeg mesa su dodatno kontrolisani od strane tehnologa koji primjenjuju ASK (Aroma Sistem Kvaliteta) kontrolu kvaliteta mesa.

U Domaćoj mesari, zapakovano ili na mjeru u kvalitetu nema razlike.

Zdravo, svježe, sigurno!

Vaši Aroma, City marketi i Conto diskonti