U Morinju otkrivena spomen ploča: "Tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku..."

Ploču su otkrile delegacije Crne Gore i Hrvatske ministri odbrane i vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić sa hrvatskim kolegama Tomom Medvedom i Goranom Grlićem Radmanom.

99198 pregleda 78 komentar(a)
Sa otkrivanja spomen ploče, Foto: Gov.me/Saša Matić
Sa otkrivanja spomen ploče, Foto: Gov.me/Saša Matić
Ažurirano: 10.10.2022. 14:56h

U Morinju je, uprkos negodovanju nekolicine građana, otkrivena spomen ploča.

Građani, njih desetak, blokirali su ranije danas put do nekadašnjeg logora kako bi pokušali da spriječe otkrivanje spomen ploče.

Ploču su otkrile delegacije Crne Gore i Hrvatske ministri odbrane i vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić sa hrvatskim kolegama Tomom Medvedom i Goranom Grlićem Radmanom.

Na ploči piše da je "tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku” na tom mjestu bio logor, takozvani Centar Morinj (3.10. 1991 - 18.8. 1992) i da je posvećen zatočenim hrvatskim civilima i braniocima.

"Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su preživjeli zatočenici. Da se nikada ne ponovi", piše na ploči koju potpisuju ministarstva odbrane i vanjskih poslova.

Krivokapić je, na otvaranju spomen ploče, rekao da je "jedna od najvećih istorijskih stranputica koje je Crna Gora napravila ta što je išla u rat za ubijanje same sebe".

"Zatvarajući vas u ovaj logor, ona je zatvarala sebe. Šireći tu ideologiju ona je pucala u sebe, i zbog toga ne manja žrtva od vas u ovom logoru je bila i Crna Gora, gdje su ubijeni njen duh i njeno ime. Sa namjerom da se zatre onako kako se htjelo zatrijeti vaše ljudsko dostojanstvo, snaga, uvjerenje i ljubav prema lijepoj vašoj i lijepoj našoj Hrvatskoj. Vaša patnja ne smije ostati zaboravljena, prije svega zbog Crne Gore. Da bi Crna Gora bila ona koja je najbolja i evropska Crna Gora. Da bi bila Crna Gora koja vjeruje u te vrijednosti. Građanska Crna Gora zajedništva i multikulture", rekao je Krivokapić.

U Zakonu o spomen obilježjima piše da je podizanje spomen-obilježja izgradnja ili postavljanje spomen-objekta, odnosno davanje naziva javnoj ustanovi, javnom preduzeću, naselju ili javnom objektu.

"Spomen-obilježja se podižu u skladu sa programom podizanja spomen-obilježja, koji donosi skupština opštine, glavnog grada i prijestonice, uz prethodnu saglasnost organa državne uprave nadležnog za poslove kulture", piše u Zakonu o spomen obilježjima.

Službenici Uprave policije pregovarali su sa desetak građana koji su pokušavali da onemoguće konvoju Vojske Crne Gore da prođe ka logoru Morinj, kako bi Konjević i Krivokapić postavili spomen ploču na taj objekat.

Prema informacijama Vijesti, ti građani su sa tri automobila blokirali cestu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova juče je najavljeno da će Konjević i Krivokapić danas u 11:30 časova otkriti spomen ploču u logoru Morinj, zajedno sa hrvatskim kolegama – potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i ministrom vanjskih i evropskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Bonus video: