Teško do taksija u Podgorici: Iz saobraćaja isključili stotinjak vozila

Godinama lokalne samouprave nijesu radile svoj posao. U privrednim društvima se može zaposliti bilo ko da radi kao taksista, bez položenog državnog ispita
430 pregleda 11 komentar(a)
taksi, taksisti, Podgorica, Foto: Boris Pejović
taksi, taksisti, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.09.2017. 16:26h

Predsjednik Strukovnog udruženja taksista Crne Gore Borislav Pavlović kazao je „Vijestima” da je na ulicama grada manje vozila zbog toga što nadležne službe iz grada su krenule da uvedu red u toj oblasti, kao i što su mnoge kolege predale zahtjeve za izdavanje TX tablica.

“Iz saobraćaja je isljučeno stotinjak nelegalnih taksista, a kolege koje su predale dokumentaciju za izdavanje TX tablica, ne mogu da rade, dok ih ne dobiju, pa je zbog toga vjerovatno teško dobiti taksi, odnosno građani u špicevima čekaju dugo ili nema slobodnih vozila”, kazao je Pavlović.

On je istakao da je lokalna uprava u Podgorici, jedina koja je krenula sa uvođenjem reda u taksi prevozu, odnosno da su nadležne službe napokon počele da rješavaju nagomilane probleme.

“Podržavamo akciju uklanjanja nelegalnih taksista. Kada bude završeno izdavanje TX tablica, vozilo sa takvom registracijom će biti jedino legalno, a svi drugi, ako ih bude na ulici, biće nelegalni”, kazao je Pavlović.

On je rekao da je iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj najavljeno da će izdavanje TX tablica biti do prvog oktobra, ali da misli da će taj rok biti produžen petnaestak dana.

“Da bi stigli svi da predaju dokumentaciju, ali smatramo da je to sasvim dovoljno vremena i da ne treba odugovlačiti sa time”, kazao je Pavlović.

On je kazao da prema njihovim podacima na ulicama grada je bilo do 600 nelegalnih taksista, a od toga posla se u gradu izdržava 2.800 građana.

“To je broj koji se dobije kada se saberu legalni i nelegalni taksisti. To je jednostavno preveliki broj, ali evo nadamo se da će napokon biti uveden red u toj oblasti”, kazao je Pavlović. On je istakao da nema grada, kao što je Podgorica da taksisti voze tako male kilometraže, a to je posljedica kako je istakao, nesređenog javnog gradskog prevoza.

“Imali ste veliki broj nelegalnih taksista, koji su bukvalno uzimali putnike ispred autobuskih stajališta, što je kažnjivo po zakonu. Cijena gradskog prevoza je 70 centi, a pojedinim taksijima je 35 do 45 centi je start, pa se onda građani odluče za vožnju taksijem”, kazao je Pavlović.

Pavlović je kazao da bi uvođenjem reda u gradskom saobraćaju i taksiju, vjerovatno u nekom narednom periodu došlo do poskupljenja taksi prevoza. “Neka normalna cijena za vožnju taksijem je euro za start, a svaki naredni kilometar 80 centi. Međutim, upravo zbog haosa u toj oblasti, dovedeni smo u situaciju da ne možemo da platimo poreze”, kazao je Pavlović.

Bonus video: