Vojinović: Ministarstvo će nastojati da vodi politiku obrazovanja odraslih baziranu na konceptu cjeloživotnog učenja

Cilj je, kako je kazao ministar, razvijanje sistema u kojem će obrazovanje odraslih biti šansa da ljudski kapital postane ključni resurs i podrška za brži izlazak iz društveno – ekonomske krize

5882 pregleda 2 komentar(a)
Vojinović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Vojinović, Foto: Ministarstvo prosvjete

Ministarstvo prosvjete nastojaće da vodi politiku obrazovanja odraslih koja će biti bazirana na konceptu cjeloživotnog učenja, uvažavajući andragoške principe i preporuke, kontinuirano unapređujući obrazovnu ponudu i stavljajući akcenat na kvalitet u obrazovanju, poručio je resorni ministar Miomir Vojinović.

Iz Ministarstva prosvjete saopšteno je da je Vojinović danas otvorio manifestaciju „XXI Dani obrazovanja i učenja odraslih“, koju ove godine organizuju taj Vladin resor i Centar za stručno obrazovanje, uz dodatnu podršku EPALE projekta - elektronske platforme za obrazovanje odraslih u Evropi.

Projekat, kako su naveli, implementira Ministarstvo u okviru Erasmus plus programa, uz finansijsku podršku Evropske unije (EU).

„Ministarstvo će nastojati da vodi politiku obrazovanja odraslih koja će biti bazirana na konceptu cjeloživotnog učenja, uvažavajući andragoške principe i preporuke, promovišući nacionalne i evropske smjernice, kontinuirano unapređujući obrazovnu ponudu i stavljajući akcenat na kvalitet u obrazovanju“, naglasio je Vojinović.

Cilj je, kako je kazao, razvijanje sistema u kojem će obrazovanje odraslih biti šansa da ljudski kapital postane ključni resurs i podrška za brži izlazak iz društveno – ekonomske krize.

„Manifestacije poput XXI Dana obrazovanja i učenja odraslih, prvi su naš udruženi korak na putu podsjećanja da je znanje riznica 21. vijeka, i da je moć uspjeha u rukama svih nas ponaosob“, istakao je Vojinović.

Prema njegovim riječima, u savremenim obrazovnim politikama obrazovanje se tretira kao osnov ostvarivanja ljudskih prava i sloboda, kao što su pravo na rad i zaposlenje, bezbjednost, jednakost, slobodu izražavanja mišljenja i aktivnog učešća u životu zajednice.

Vojinović je rekao da kvalitet ljudskih resursa predstavlja sastavni dio nacionalnog bogatstva i značajnu polugu za ekonomski rast i razvoj.

On je istakao da ulaganje u obrazovanje predstavlja vrijednu investiciju jer doprinosi stvaranju demokratskog, inkluzivnog, produktivnog, zdravog i održivog društva.

„Obrazovanje odraslih danas postaje jedan od najznačajnijih sistema ukupne obrazovne politike, koji se najbrže od svih podsistema mora prilagođavati brzim zahtjevima savremenog društva“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se u razvijenim zemljama cjeloživotno učenje, uključujući obrazovanje i učenje odraslih, smatra najboljim odgovorom na ekonomske, društvene, kulturne, ekološke i druge izazove.

„Svijest o ključnoj ulozi obrazovanja i učenja odraslih se povećala u većini zemalja, a u većini EU država usvojene su sveobuhvatne strategije cjeloživotnog učenja, kao odgovor na Lisabonsku strategiju i dokumenta Evropskog savjeta“, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, politika EU osmišljena je da, kroz razmjenu najboljih praksi, prikupljanje i širenje informacija i savjeta po pitanju uspješnosti reformi, bude podrška nacionalnim aktivnostima i doprinese rješavanju zajedničkih izazova.

"Kao što su nedostatak vještina, radne snage i globalne konkurencije, starenja društva, suočavanje sa aktuelnim globalnim izazovima, posljedicama pandemije Covid19", dodaje se u saopštenju.

Rukovoditeljka Odjeljenja za obrazovanje odraslih i cjeloživotno učenje iz Centra za stručno obrazovanje, Ljiljana Garić, istakla je da je neophodno unaprijediti obrazovnu strukturu stanovništva, prvenstveno kroz promociju obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja.

Prema riječima nacionalne koordinatorke EPALE, Gordane Bošković, danas je, više nego ikada, EU potrebna promjena paradigme u pogledu vještina, a da bi se to uspjelo potrebno je da cjeloživotno učenje postane dio realnosti.

Ona je kazala da je novim programom vještina za Evropu dat put razvoja zemalja koje svoju konkurentnost, socijalni pravednost i otpornost temelje na znanju.

„Da li će Crna Gora obrazovanje odraslih staviti u agendu svoje obrazovne politike, možda u član Zakona o budžetu, ili u prioritet održivog razvoja naše države, ostaje da svjedočimo“, navela je Bošković.

Ona je poručila da se mora razmišljati u tom pravcu jer preko 80 odsto populacije u Crnoj Gori čine odrasli, a intencija EU je da do 2030. godine u cjeloživotno učenje bude uključeno 60 odsto odraslih.

„Takođe, oko 30 odsto osoba sa niskim kvalifikacijama treba da bude uključeno u cjeloživotno učenje, dok 70 odsto odraslih mora posjedovati digitalne vještine“, istakla je Bošković.

Iz Ministarstva su kazali da je cilj manifestacije promovisanje obrazovanja odraslih i obrazovne ponude u Crnoj Gori.

Kako su naveli, do 29. oktobra biće organizovane brojne aktivnosti, kao što su okrugli stolovi, seminari, radionice, dani otvorenih vrata organizatora obrazovanja odraslih.

Bonus video: