Abazović: Prostorni plan zaustavlja građevinsko divljanje u Budvi

Abazović kaže da Vlada ne želi da donosi odluke koje su suprotne zahjevu lokalnih uprava, pa je prihvatila zahtjev Opštine Budva

15071 pregleda 24 komentar(a)
Gradnja uz more bila zabranjena godinu: Panorama Budve, Foto: Vuk Lajović
Gradnja uz more bila zabranjena godinu: Panorama Budve, Foto: Vuk Lajović

Premijer u tehničkom madatu Dritan Abazović kazao je da je Vlada na zahtjev lokalne uprave ukinula moratorijum na gradnju za područje Budve uz more i Bečiće, istaknuvši da je u završnoj fazi izrada prostorno urbanističkog plana (PUP) za metropolu turizma kojim će biti stavljena tačka na “građevinsko divljanje”.

Abazović je “Vijestima” kazao da Vlada ne želi da donosi odluke koje su suprotne zahjevu lokalnih uprava, pa je tako u slučaju moratorijuma, koji je bio na snazi godinu, prihvatila zahtjev Opštine Budva.

”Naš argument za ukidanje moratorijuma je da je PUP u završenoj fazi i možemo očekivati da bude u narednih par mjeseci kompletiran, što će onda riješiti potencijalnu situaciju građevinskog divljanja koje je bilo u prethodnom periodu”, rekao je on.

Petog oktobra istekao je rok koji je dala Vlada Zdravka Krivokapića, ostavljajući godinu za izradu PUP-a, te je uvela moratorijum na gradnju na kompletno područje Bečića i ekskluzivni dio Budve uz more - od “Avale do Zavale”.

Zbog jednogodišnjeg moratorijuma na izdavanje dokumenata, a time i gradnju u najatraktivnijem dijelu metropole turizma, priliv novca u opštinsku kasu od komunalija višestruko je manji nego ranijih godina.

Za proteklu godinu, opštinske, ali i službe Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma nijesu ovjeravale dokumenta koja se tiču građevinskog područja obuhvaćenog detaljnim urbanističkim planovima (DUP) “Budva centa” i “Bečići”.

Upravo sa tog prostora Opština je godinama ubirala milionske svote na ime naplate komunalija. Riječ je najatraktivnijem dijelu metropole turizma za građevinski biznis.

”Članom 4 Odluke o izradi PUP-a Opštine Budva zabranjeno je građenje na dijelu prostora u granicama obuhvaćenim Odlukom o donošenju DUP-a ‘Budva-Centar’ i Odlukom o donošenju DUP-a ‘Bečići’, osim u odnosu na objekte taksativno definisane Odlukom. Zabrana građenja primjenjivaće se do donošenja PUP-a Budva, a najduže 12 mjeseci od dana potpisivanja ugovora sa rukovodiocem izrade planskog dokumenta. Ugovor o izradi PUP-a zaključen je sa rukovodiocem izrade Plana, 5. oktobra 2021. godine, na rok od 12 mjeseci”, to je nedavno saopšteno “Vijestima” iz resora na čijem se čelu nalazi ministarka Ana Novaković Đurović.

Prema tome, kako su naglasili, zabrana građenja iz člana 4 Odluke o izradi PUP-a Opštine Budva primjenjuje se do 5. oktobra ove godine.

”Izrada PUP-a Budva je u fazi nacrta. Nakon utvrđivanja nacrta plana od strane Vlade Crne Gore, predstoji sprovođenje javne rasprave, a potom i izrada predloga plana”, istakli su u resornom Ministarstvu, te pojasnili da su DUP-ovi “Budva-Centar” i “Bečići” važeći planski dokumenti i nijesu stavljeni van snage, odnosno nije utvrđen njihov prestanak.

Uvođenju moratorijuma oštro se protivila administracija bivšeg gradonačelnika Marka Carevića, koji je tada upozorio premijera Krivokapića da će gradska kasa biti olakšana za najmanje četiri miliona eura zbog nemogućnosti gradnje, a time i naplate komunalija, što se i obistinilo.

Carević je tada u dopisu tadašnjem resornom ministru Ratku Mitroviću predočio mišljenje Komisije za praćenje planske dokumentacije na teritoriji Opštine Budva, u kojoj su navedeni razlozi zbog kojih uvođenje zabrane gradnje nije dobro za loklanu upravu. Predloženo je i formiranje ekspretskog tima kako bi se pronašlo održivo rješenje.

”Smatramo da nikako nije dobro jednostrano donošenje odluke o zabrani gradnje u cijelom obuhvatu DUP-a ‘Budva-Centar’ izmjene i dopune i DUP-a ‘Bečići’. S obzirom na to da se radi o odluci sa dalekosežnim posljedicama po buduće funkcionisanje Opštine Budva, smatramo da je odluku ispravno donijeti jedino uz konsultacije sa predstavnicima Opštine. U ovom trenutku predmetni član 4 nacrta odluke bi bio izuzetno štetan po Opštinu Budva uzimajući u obzir da je program investicionih aktivnosti i program uređenja prostora direktno vezan sa naplatom naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i on shodno budžetu Opštine Budva za 2021. iznosi 5,5 miliona eura, što predstavlja ukupno 15,3 odsto godišnjeg budžeta Opštine”, naveo je tada Carević i zatražio hitno formiranje ekspertskog tima, što nije usvojeno.

Carević je tada ocijenio i da odvijanje ovakvih procesa, mimo Opštine Budva, nije dobra praksa jer “smo mišljenja da je centralizacija vlasti relikt prethodnog režima i loša praksa koju ne treba nastavljati”.

Bonus video: