SO Kolašin: Donijeta Odluka o podizanju spomen-obilježja stradalim rumunskim državljanima

U simboličnom značenju, piše u predlogu Odluke, njime bi se "čuvala uspomena na stradanje 18 rumunskih državljana u saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila 23. juna 2013. na magistralnom putu Kolašin - Podgorica"

4554 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice SO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Sa sjednice SO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Odbornici Skupštine opštine (SO) Kolašin, na posljednjoj sjednici aktuelnog saziva održanoj juče, donijeli su Odluku o podizanju spomen-obilježja stradalim rumunskim državljanima, u saobraćajnoj nesreći 2013. godine.

Prema predlogu izvršne vlasti, spomenik bi trebalo da bude postavljen na jednom dijelu parcele između Spomen doma i hotela "Bjanka".

U simboličnom značenju, piše u predlogu Odluke, njime bi se "čuvala uspomena na stradanje 18 rumunskih državljana u saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila 23. juna 2013. na magistralnom putu Kolašin - Podgorica".

Lokalni parlament usvojio je i Odluku o podizanju spomen-obilježja, davanjem naziva dijelu auto-puta koji prolazi kroz teritoriju opštine Kolašin "Princeza Ksenija".

Većina odbornika glasala je i za Odluku o mjesnim zajednicama, a usvojen je Akcioni plan zapošljavanja Opštine Kolašin za ovu i prihaćen izvještaj o realizaciji Strategije zapošljavanja za prošlu godinu.

Odluke o davanju u zakup zemljišta putem prikupljanja ponuda radi postavljanja privremenih objekata, kao i prenosu prava svojine na putničkom motornom vozilu JU Osnovnoj školi iz Međuriječja, takođe su dobile podršku većine u lokalnom parlamentu.

Opštinska donacija vozila toj seoskoj školi otvorila je i raspravu o uslovima u kojima škole pohađaju kolašinski osnovci.

Odbornici, kao i predsjednica Opštine Marta Šćepanvić i predsjendik SO Milan Đukić istakli su problem neadekvatnog zagrijevanja učionica.

Komentarisali su kriterijume prema kojima se raspodjeljuje lož ulje gradskoj OŠ, a Đukić je kazao i kako postoje problem sa prostorijama u kojima je smješten sistem za grijanje.

Donesena su, između ostalih, i izmjename i dopuname Odluke o imenovanju Opštinske izborne komisije u stalnom sastavu, te Odluka o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta, čiji je cilj podsticanje poljoprivredne proizvodnje.

Prema riječima Đukića, bez obzira na političke razlike, rad lokalnog parlamenta tokom minule četiri godine, bio je konstruktivan i efikasan, na čemu je zahvalio kolegama iz zakonodavne vlasti.

"Zahvaljujući svima vama, ovo je najefikasniji saziv Skupštine, u poslednjih nekoliko decenija. Uradili smo mnogo posla, tokom 28 sjednica. To znači da smo, u prosjeku, imali po sedam sjednica SO godišnje, čime se ne može pohvaliti veliki broj lokalnih parmenta", kazao je predsjednik SO.

Bonus video: