Opština Bar: U objekte kulturne baštine uloženo oko 750.000 eura

Navode da su sproveli niz aktivnosti na njihovom uređenju, rekonstrukciji, revitalizaciji i ponovnom stavljanju u funkciju

4445 pregleda 5 komentar(a)
Stari Bar, Foto: Printscreen YouTube/Opština Bar
Stari Bar, Foto: Printscreen YouTube/Opština Bar

Bar je mjesto kulture, a u objekte kulturne baštine uloženo je oko 750.000 eura, saopšteno je iz Opštine Bar.

Dodaju da je ukupna vrijednost ovih investicija Opština Bar realizovala u saradnji sa drugim institucijama.

U cilju očuvanja ovih elemenata od velikog značaja za lokalnu kulturu, ali i za crnogorsko kulturno nasljeđe, iz Opštine Bar navode da su sproveli niz aktivnosti na njihovom uređenju, rekonstrukciji, revitalizaciji i ponovnom stavljanju u funkciju.

"Uređene su fasade objekata Kulturnog centra u okviru kojih se nalazi gradska biblioteka, bioskop, pozorišna scena, galerijski prostor, istorijske postavke, arhiv i druge važne jedinice. Pristupilo se revitalizaciji objekata u Starom gradu Baru, kao jednom od najbogatijih kulturnih dobara u Crnoj Gori u namjeri da se obezbijedi adekvatna valorizacija, zaštita i očuvanje njegovih izuzetnih vrijednosti", navode u saopštenju.

Dodaju da je završena sanacija crkve Svete Katarine, koja od 1957. godine nosi status kulturnog dobra, a Arhiepiskopska palata je preuređena i sada ima muzejsko-izložbenu funkciju.

"U palati 85 u Starom Baru otvoren je prvi crnogorski Kreativni hab kao multifunkcionalan prostor, namijenjen umjetničkom stvaralaštvu, dok su adaptirani i ljetnja scena i objekat Carinarnice koji djeluje kao Centar za posjetioce sa uvedenim sistemom proširene stvarnosti", kažu iz Opštine Bar.

Zaključuju da je dvorac kralja Nikole, kao jedan od najreprezentativnijih objekata i simbola grada Bara, zahvaljujući sanaciji i konzervaciji krovnog pokrivača, dobio je novo ruho, ali i sačuvao svoju funkcionalnost kao objekat od značaja za grad i državu.

Bonus video: