"Za adekvatnu realizaciju prikupljanja podataka na terenu bilo neophodno angažovati visoko kvalifikovan stručni kadar"

"Nakon niz sastanaka održanih u Ministarstvu finansija i pisane korespondencije sa Agencijom za sprječavanje korupcije, izvršena je uplata ugovorenih izdataka, a sve u cilju ispunjavanja jedne od najvažnijih obaveza iz Poglavlja 27, na putu EU integracija", navodi se u njihovom reagovanju

11582 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Agencija za zaštitu životne sredine
Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Iz Agencije za zaštitu životne sredine saopštili su da je za adekvatnu realizaciju prikupljanja podataka na terenu za staništa i vrste bilo neophodno angažovati visoko kvalifikovan stručni kadar dostupan u Crnoj Gori i van Agencije za životne sredine.

"Kako je od izuzetnog značaja kontinuiran rad po ovom pitanju tokom 2022. Godine, i kako je bio u toku početak sezone terenskog rada, a navedeno je od izuzetne važnosti jer ove poslove zbog sezone vegetacije te prisustva biljnih i životinjskih vrsta nije moguće realizovati u drugom periodu godine, nakon niz sastanaka održanih u Ministarstvu finansija i pisane korespondencije sa Agencijom za sprječavanje korupcije, izvršena je uplata ugovorenih izdataka, a sve u cilju ispunjavanja jedne od najvažnijih obaveza iz Poglavlja 27, na putu EU integracija", navodi se u njihovom saopštenju.

Iz Agencije su reagovali povodom navoda NVO MANS-a da je Agencija za mjesečni prosjek premašila za 365 hiljada eura, a da je najveće prekoračenje unutar budžeta te institucije zabilježeno sa budžetske činije – konsultantske usluge, studije i projekti.

"Vlada Crne Gore je 10. oktobra 2014. godine potpisala Ugovor o zajmu sa Svjetskom Bankom za projekat “Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje – IWMCP”, koji je postao efektivan 17. novembra 2014. godine. Kroz navedeni projekat, za čiju implementaciju je zadužena Agencija za zaštitu životne sredine, rješavaju se problemi crnih ekoloških tačaka i to: bivše brodogradilište Bijela, deponija pepela i šljake Maljevac (zatvaranje kasete II, izmještanje Paleškog potpka, sanacija klizišta) i flotaciono jalovište Gradac u Pljevljima, priprema tehničke dokumentacije za sanaciju bazena crvenog mulja i deponije čvrstog otpada na KAP lokaciji, i radi se na rješavanju pitanja tretmana opasnog i neopasnog otpada", kazali su iz Agencije.

Navode da su ugovori sa izvođačkim firmama i konsultatima potpisani tokom 2018. 2019, 2020 i 2021. godine i sredstva za realizaciju svih ugovorenih obaveza obezbijeđena iz kredita Svjetske banke.

Sva plaćanja, dodaju iz Agencije, se vrše na osnovu dostavljenih privremenih mjesečnih situacija i faktura, a koje izvođači radova i konsultanti dostavljaju shodno izvšenom poslu, na način kako je to definisano pojedinačnim Ugovorima, koji su zaključeni shodno procedurama Svjetske banke.

"Prema određenim Ugovorima, nakon dostavljanje privremene mjesečne situacije/fakture, Agencija je u obavezi da plaćanje izvrši u roku od 56 dana od dana odobrenja iste od strane nadzornog organa ili 28 dana od dana odobrenja od strane projektnog menadžera (rokovi su prezicno definisani Ugovorima), u suprotnom konsultant i izvođač radova prema kojem kasni plaćanje, obračunavaju kamatu za svaki dan kašnjenja. Kamata za eventulana kašnjenja bila bi naplaćena iz državnog budžeta, jer taj iznos sredstava nije predviđen budžetom projekta", ističu u saopštenju.

Iznos privremene mjesečne situacije, pojasnili su oni, zavisi od obima izvršenih građevinskih radova, tako da su iste u ljetnjem periodu značajno uvećane u odnosu na zimski period.

"Vrlo je važno upoznati javnost, da je Zakonom o budžetu definisano da se Izdaci potrošačkih jedinica u Tekućem budžetu koji se finansiraju iz kredita, izvršavaju u visini njihovog ostvarenja (Član 10 Zakona o budzetu za 2022. godinu), ovo iz razloga što svaki projekat ima svoj budžet, dinamiku realizacije, a pravilno zakonski utemeljeno izvršenje se u cjelosti može provjeriti u Zakonu o završnom računu budžeta. Dakle, Agencija je dužna da Ugovore realizuje u saglasnosti sa ugovorenom dinamikom, unutar ukupnog okvira budžeta Crne Gore, kako bi smo izbjegli nove namete za građane", poručili su oni.

Dodaju i da je zajedničkom pozicijom Evropske Unije i Crne Gore za Pregovaračko poglavlje 27 – (Životna sredina i klimatske promjene) definisano osam završnih mjerila koje je Crna Gora u obavezi da ispuni kako bi dostigla internu spremnost za zatvaranje poglavlja u narednom periodu.

"U oblasti zaštite prirode, dio definisanog završnog mjerila u Poglavlju 27 glasi da “Crna Gora dostavlja Komisiji Liste predloženih lokacija Natura 2000, koja u dovoljnoj mjeri pokrivaju tipove staništa i vrste u skladu sa zahtjevima Direktive o pticama i Direktive o staništima.” Stoga, uzimajući u obzir da je definisanje predloga područja Natura 2000 uslov pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji, kontinuiran rad po ovom pitanju predviđen je kao obaveza i u Akcionom planu za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27 - životna sredina i klimatske promjene koji je Vlada Crne Gore usvojila u februaru 2021. godine. (mjere 5.1-5.3)", piše u njihovom reagovanju.

Iz Agencije ističu i da su shodno zakonu o Zaštiti prirode (Sl. list Crne Gore 54/16) dužni da sa drugim stručnim i naučnim institucijama prikupljaju podatke za uspostavljanje ekološke mreže.

"S obzirom da je za adekvatnu realizaciju prikupljanja podataka na terenu za staništa i vrste neophodan sav visoko kvalifikovan stručni kadar dostupan u Crnoj Gori i van Agencije za životne sredine isti je bilo potrebno angažovati. S tim u vezi 2019. 2020. i 2021. godini, Agencija za zaštitu životne sredine realizovala je terenska istraživanja sa ekspertskim timovima koji imaju stručne reference za obavljanje terenskog rada po ovom pitanju, ali i otpočela obuku mladih stručnjaka kako bi se održala i unaprijedila započeta dinamika", rekli su oni.

"Kako je od izuzetnog značaja kontinuiran rad po ovom pitanju tokom 2022. godine, i kako je bio u toku početak sezone terenskog rada, a navedeno je od izuzetne važnosti jer ove poslove zbog sezone vegetacije te prisustva biljnih i životinjskih vrsta nije moguće realizovati u drugom periodu godine, nakon niz sastanaka održanih u Ministarstvu finansija i pisane korespondencije sa Agencijom za sprječavanje korupcije, izvršena je uplata ugovorenih izdataka, a sve u cilju ispunjavanja jedne od najvažnijih obaveza iz Poglavlja 27, na putu EU integracija", zaključuje se u njihovom reagovanju.

Bonus video: