„Ada” u kolapsu, država mora da pomogne

Samo za poreze i doprinose Sportska dvorana u Pljevljima duguje 264.000 eura koji nisu uplaćivani od 2013.

7664 pregleda 1 komentar(a)
Sportska dvorana Ada, Foto: Goran Malidžan
Sportska dvorana Ada, Foto: Goran Malidžan

Bez pomoći države i Opštine Pljevlja Sportska dvorana “Ada” u tom gradu ne može da funkcioniše i redovno servisira sve svoje obaveze.

To tvrdi predsjednik Odbora direktora Sportskog centra Milinko Miki Jelovac.

On u tročlanom odboru direktora zastupa Opštinu, koja je manjinski vlasnik sportske dvorane sa oko 13 odsto udjela. Članovi Odbora direktora ispred države, koja je sa 85 odsto udjela većinski vlasnik, u Odboru direktora zastupaju Milomir Drobnjak i Vladan Aničić.

”Očekujemo da će Vlada i Opština Pljevlja naći zajednički jezik kako bi djeca i klubovi mogli nesmetano da funkcionišu, što je i interes grada”, rekao je Jelovac.

Nedavno je u Ministarstvu organizovan sastanak na kojem se razgovaralo o rješavanju problema funkcionisanja sportske dvorane u Pljevljima.

Jedan od predloga je bio da se dvorana na korišćenje ustupi Opštini Pljevlja, a pod kojim uslovima, bilo bi naknadno definisano.

”Opština je zainteresovana da pomogne ali su prethodno tražili da se napravi presjek stanja, odnosno dostave podaci o dugovanjima Sportskog centra ‘Ada’. Predsjednik Opštine je kazao da bi Opština mogla da preuzme dug prema opštinskim preduzećima i dug za utrošenu električnu energiju, dok nijesu spremni da preuzmu poreski dug. Nakon sagledavanja stanja Opština će se odrediti prema ponudi Vlade”, rekao je Jelovac.

Porezi i doprinosi Sportske dvorane “Ada” u Pljevljima nisu uplaćivane od 2013. godine, pa je dug po tom osnovu dostigao iznos od 264.000 eura.

”Za otplatu duga morao bi da se potpiše reprogram, ali dvorana nije u mogućnosti da odmah, kako je to predviđeno, uplati deset odsto od tog iznosa odnosno oko 26 hiljada eura”, istakao je Jelovac.

Po osnovu duga za struju dvorana Elektroprivredi Crne Gore duguje 65.000 eura.

”Sa EPCG postigli smo dogovor da dug otplaćujemo u mjesečnim ratama i za sada uspijevamo da ispoštujemo te obaveze”, kazao je Jelovac.

Ogroman dug od preko 80.000 eura dvorana ima prema opštinskom preduzeću Čistoća za uslugu odvoza smeća, a oko 2,7 hiljada eura duguje preduzeću Vodovod.

Jelovac kaže da je teško da dvorana sama može isplatiti sve svoje obaveze jer su prihodi znatno manji od rashoda.

Trenutno u dvorani radi sedam radnika, uključujući i vršioca dužnosti direktora, dok je po sistematizaciji radnih mjesta predviđeno 16 radnika.

”U dvorani nema viška zaposlenih, niti nerealnih troškova. Za bruto plate zaposlenih mjesečno je potrebno pet hiljada eura. Ima mjeseci kada dvorana može da funkcioniše i kada su prihodu od izdavanja sale i zakupa poslovnih prostora približni rashodima. Problem su mjeseci u kojima nema korisnika kao što je januar, jun, jul, avgust, pola septembra. Tu se stvaraju dugovanja od oko 20.000 eura svake godine. Dugovi su se najviše uvećali za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa kada dvorana nije imala korisnika. Dodatni problem dvorani u prethodnom periodu doprinijela je i blokada računa od strane pravnog savjetnika koji je angažovan u prethodnom periodu i kojem je isplaćeno oko 30.000 eura”, rekao je Jelovac.

Usluge sportske dvorane do ove godine koristila je i Srednja stručna škola za održavanje časova fizičkog vaspitanja, jer ta obrazovna ustanova nema svoju salu. Ove godine, navodi Jelovac, nisu pokazali interesovanja zbog finansijskih problema, pa je dovorana ostala bez značajnih prihoda.

Mjesečno je Srednja stručna škola plaćala hiljadu eura korišćenje njihove sale, dok je prethodne dvije godine zbog korone cijena bila smanjena na 700 eura.

”Teško je da ovakav tip objekta može samostalno da funkcioniše. Klubovi nemaju dovoljno sredstava da bi koristili dvoranu u obimu koliko su njihove potrebe nego se prilagođavaju svojim finansijama. Jedan klub je prestao da koristi naše usluge jer nijesu odgovarale cijene”, rekao je Jelovac.

Bonus video: