Stanari nekoliko zgrada u Pljevljima ostali bez grijanja i prijete blokadom radova

Stanari tvrde da ih je Opština, odnosno preduzeće Grijanje, trebalo da obavjesti o razlozima zbog kojih nemaju grijanje i kada će biti saniran kvar, jer sa njima imaju zaključen ugovor o isporuci toplotne energije

5437 pregleda 0 komentar(a)
Cijevi bile plitko ukopane: Radovi na parkingu, Foto: Goran Malidžan
Cijevi bile plitko ukopane: Radovi na parkingu, Foto: Goran Malidžan

Stanari zgrada u Tršovoj ulici, preko puta Gimnazije “Tanasije Pejatović”, blokiraće izvođenje radova na izgradnji parkinga u dvorištu iza njihovih zgrada, ukoliko odgovorni u lokalnoj upravi i opštinskom preduzeću Grijanje ne saniraju štetu na instalacijama, zbog kojih danima nemaju grijanje.

To je “Vijestima” kazao Jadranko Piljan, jedan od stanara zgrade u kojoj nema grijanja.

Kazao je da su stanari bez grijanja iz gradske kotlarnice već sedam dana nakon što je izvođač radova na izgradnji parkinga u dvorištu njihovih zgrada prekinuo toplovodne instalacije.

Piljan kaže da je petnaestak porodica bez grijanja, a među njima je veliki broj penzionera i djece.

”Ja sam jedan od starijih vlasnika stana koji nema grijanje, a pritom sam operisan, srčani sam bolesnik i dijabetičar. Niko nam u Opštini i preduzeću koje gazduje gradskom kotlarnicom ne daje nikakvo obavještenje kada će problem riješiti, niti ko šta radi na tome. Dolazili su neki ljudi da ovo gledaju i rekli su da im treba samo dvadesetak dana da bi nabavili potreban materijal za sanaciju kvara. Zbog toga smo odlučili da, ukoliko uskoro taj problem ne riješe ili nam se neko ne obrati sa konkretnim rokovima, blokiramo radove koje Opština izvodi na izgradnji parkinga”, rekao je Piljan.

Stanari tvrde da ih je Opština, odnosno preduzeće Grijanje, trebalo da obavjesti o razlozima zbog kojih nemaju grijanje i kada će biti saniran kvar, jer sa njima imaju zaključen ugovor o isporuci toplotne energije.

”Niko nas ništa ne obavještava, a mi godinu dana plaćamo uslugu grijanja. Ja vjerujem da će nam naplatiti i za ovaj period kada se smrzavamo u svojim stanovima”, rekao je Piljan.

Kazao je da su toplotne instalacije gradskog grijanja pokidane u dužini od osamdesetak metara.

Zbog nemogućnosti grijanja stanova iz gradske toplane građani su prinuđeni da svoje stanove zagrijavaju na struju ili na neke druge načine, što ih izlaže dodatnim troškovima.

”Snalazimo se kako ko može i umije. Ja konkretno nemam ni podruma ni dimnjaka u stanu pošto smo priključeni na gradsku kotlarnicu. Najgore od svega je to što ne znamo do kada će sve ovo trajati jer niko neće da nam da bilo kakvu informaciju”, rekao je Piljan.

Istakao da se trenutno ne izvode radovi na parkingu.

Direktor Direkcije za razvoj i investicije i potpredsjednik Opštine Pljevlja Nenad Rubežić očekuje da će kvar biti saniran u narednih deset do petnaest dana.

”Rapisali smo tender za nabavku cijevi”, rekao je Rubežić.

Kazao je da je do kidanja cijevi došlo tokom radova na parkingu u blizini dječijeg vrtića Eko bajka, jer Opština u svojoj dokumentaciji nije posjedovala podatak da na tom dijelu postoje toplovodne instalacije.

”Kada smo počeli da radimo parking, izvođač radova je prekinuo toplovodne instalacije koje su bile plitko postavljene i nisu bile propisno izolovane. Ko ih je i kada postavio u prethodnom periodu ne znamo. Nakon završetka radova instalacije će konačno biti uknjižene i ucrtane u projekte, kako se ubuduće ne bi dešavale ovakve situacije”, rekao je Rubežić.

Bonus video: