Komandiri više Službi zaštite i spašavanja dali podršku svojim vatrogascima za borbu u ostvarenju prava

Strukovni sindikat vatrogasaca Crne Gore najavio je proteste ukoliko do sjutra ne budu nastavljeni pregovori kako bi se riješili njihovi problemi vezani za neadekvatan obračun zarada i donošenje seta zakona kojima bi se regulisao položaj i status vatrogasaca-spasilaca i protivpožarne zaštite u Crnoj Gori

3661 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Komandiri Službi zaštite i spašavanja Podgorica, Nikšić, Bijelo Polje, Herceg Novi, Kotor, Cetinje, Bar, Berane, Rožaje, Petnjica, Gusinje, Kolašin, Plužine, Mojkovac, Tivat, Andrijevica, Plav i Šavnik dali su podršku svojim vatrogascima - spasiocima za borbu u ostvarenju prava kao i njihovoj želji za uređenje cjelokupnog sistema na funkcionalnijim osnovama.

"Svjedoci ste situacije u kojoj se nalazimo već duži niz godina. Slobodni smo da vas podsjetimo na napore koje smo ulagali svih ovih godina, a koji su skoro, pa slobodni smo reći, ostajali mrtvo slovo na papiru", stoji u saopštenju komandira Službi spasavanja iz pomenutih opština.

Podsjetili su da su još 2015. godine uputili inicijativu Zajednici opština Crne Gore koja je donijela odluku o pokretanju Inicijative Vladi Crne Gore i Ministarstvu unutrašnjih poslova za pravljenje funkcionalnijeg sistema zaštite i spašavanja i da je ista proslijeđena i Vladi i resornom ministrastvu.

"Nakon čega je, koliko smo u saznaju, donijet i zaključak Vlade po ovom pitanju, ali dalji konkretni koraci nijesu preduzimani. Slične zaključke je dala i državna revizorska instituciju koja je u svom izvještaju iz 2019 dala preporuke za funkcionalniji sistem, Vladi Crne Gore. Do dana današnjeg većina od njih nije realizovana. I pored nerazumijevanja i zanemarivanja nas, zanemarivane su i institucije sistema", navodi se u saopštenju za javnost.

Posjetili su da su u septembru održali sastanak sa ministrom Filipom Adžićem, koji je nakon zaključka sa sastanka javno objavio da je “neophodno zajedničko djelovanje u izradi legislativnog okvira”.

"Nakon toga smo uputili urgenciju. Odgovora do danas nema. Akcija bez rezultata. Podsjetićemo, da od 2015.godine do danas po ovom pitanju ništa nije učinjeno, a svjedoci ste napora koje ulažemo, zajedno sa svojim vatrogascima, s jedne strane da spašavamo građane i zemlju, a sa druge strane da uredimo sistem. Smatramo da smo bili i više nego tolerantni svih ovih godina, nesebično se davali. Sada naše društvo, kada golim okom ne vidi požar, misli da ih više nema. Ali, ima drage kolege jer naš sistem gori, zahvatio ga je požar za koji moramo još malo snage uložiti, onako kako se borimo i na terenu, i pokazati da smo jaki, da možemo i ovaj sistemski požar ugasiti i stvoriti pretpostavke za naš još bolji rad. Zaslužujemo poštovanje", poručili su komandiri.

Strukovni sindikat vatrogasaca Crne Gore najavio je proteste ukoliko do sjutra ne budu nastavljeni pregovori kako bi se riješili njihovi problemi vezani za neadekvatan obračun zarada i donošenje seta zakona kojima bi se regulisao položaj i status vatrogasaca-spasilaca i protivpožarne zaštite u Crnoj Gori.

Bonus video: