Todorović: Zajedničkim naporima Opštine Berane i Slovenije unaprijedićemo status romske populacije u gradu

Iz Opštine je saopšteno da su razgovarali o projektu koji je slovenačka nevladina organizacija (EPEKA) sprovela u beranskoj opštini, a odnosi se poboljšanje položaja romske populaciije u društvu

2409 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Opština Berane
Foto: Opština Berane

Zajedničkim naporima Opštine Berane i Slovenije unaprijedićemo status romske populacije u Beranama, poručio je predsjednik beranske lokalne samouprave Vuko Todorović.

On je u radnu posjetu primio ambasadora Slovenije u Crnoj Gori Gregora Preskera, zamjenika ambasadora za ekonomska pitanja i saradnju Primoža Valenčiča i predsjednika NVO EPEKA Stefana Simončiča sa saradnicima.

Iz Opštine je saopšteno da su razgovarali o projektu koji je slovenačka nevladina organizacija (EPEKA) sprovela u beranskoj opštini, a odnosi se poboljšanje položaja romske populaciije u društvu.

"Kroz projekat otvoren je Socijalno- privredni incubator u O.Š. "Radomir Mitrović", obezbijeđen mini-golf teren u okviru kompleksa Hotela "Berane" i košarkaški teren u okviru Univerzitetskog centra. Rezultate sprovedenih aktivnosti, zajedno sa Preskerom, obišao je potpredsjednik Opštine Damjan Ćulafić", navodi se u saopštenju.

Todorović je tom prilikom istakao kao važnu temu koja se odnosi na inkluziju romske populacije u redovne tokove društva, posebno Romkinja koje, nažalost, imaju manje prostora kada je u pitanju zapošljavanje.

Pohvalio je projektne aktivnosti i rezultate koje je sprovela NVO EPEKA, od kojih će, kako kaže, lokalna romska zajednica imati benefite.

Poručio je da će lokalna samouprava i ubuduće biti partner na svakom projektu koji se tiče poboljšanja uslova života ove ranjive populacije, kako bi Romi u Beranama stekli bolji status, što zavisi i od lokalne zajednice ali i jednim dijelom i od njih.

"Ambasador Sovenije istakao je da mu posebno zadovoljstvo predstavlja što je kroz projekat ostvarena saradnja između Slovenije i Crne Gore, odnosno što je baš u Beranama uspješno realizovan projekat. Shodno nezavidnoj ekonomskoj situaciji u beranskoj opštini zbog nedostatka slobodnih radnih mjesta i nerazvijene privrede, prema njegovim riječima, neophodno je zajednički djelovati u cilju uključivanja romske populacije u redovne društvene tokove, a posebno žena ove ranjive kategorije", saopšteno je iz Opštine.

Predsjednik NVO EPEKA Štefan Simončič je kazao da podružnica u Beranama djeluje od 2016. godine i da su u Crnoj Gori, sa partnerima, realizovali projekte ukupne vrijednosti od 800.000 eura, od toga u Beranama oko 400.000.

"Projekat, čije rezultate danas predstavljamo, umnogome će koristiti romskoj populaciji, kao i lokalnoj zajednici", istakao je Simončič.

foto: Opština Berane

Ćulafić i Presker su nakon sastanka obišli rezultate projekta. Posjetili su Univerzitetski centar, u okviru kojeg je napravljen košarkaški teren, gdje su se sastali sa direktorom Doma učenika i studenata Goranom Kikovićem.

U O.Š. "Radomir Mitrović", obišli su ESORE Socijalno-preduzetnički inkubator (15 komjutera sa kompletnom IT opremom) za žene Romkinje, koji je danas svećano otvoren. U školi, u kojoj ih je ugostio direktor Aleksandar Vujović, ovim povodom je priređen prigodan kulturno- zabavni program.

"Nakon toga, ambasador i potpredsjednik prisustvovali su otvaranju mini-golf terena u sklopu Hotela "Berane", nakon kojeg je održana konferencija za medije", dodaju u saopštenju. Tereni takođe predstavljaju donaciju NVO EPEKA, uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije.

Koordinatori projekta Belma Muratović i Zoran Dabetić poručili su da sve navedeno ukazuje na posvećenost njihove organizacije progresu sjevera i Berana.

"Naše donacije predstavljaju dio onoga što je inače potrebno našoj sredini, u cilju njegovanja zdravih stilova života, usavršavanja, kao i suživota, poštovanja multikulturalizma i različitosti", saopštili su oni.

Bonus video: