Vodič za odabir krovnih prozora

Prozori koji mogu da se postavljaju na kosine mogu na jednostavan način da vizualno transformišu prostor, ali kako se odlučiti za krovni prozor koji je idealan za vaše potkrovlje?

13619 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tondach
Foto: Tondach

U nastavku teksta vas upoznajemo sa svim karakteristikama Tondach krovnih prozora i dajemo detaljne opise i savjete za lak odabir.

Kako izabrati veličinu i broj krovnih prozora?

Prvo na šta treba da obratite pažnju je svakako veličina krovnog prozora, odnosno, broj prozora koji želite da postavite na potkrovne kosine. Jedan od načina kako da odredite koja vam je veličina potrebna jeste da izmjerite površinu poda. Minimalna količina prirodnog svjetla za svaki prostor iznosi od 15% do 20% podne površine. Na osnovu ovog podatka možete procijeniti koliko vam je krovnih prozora neophodno i koje su najbolje dimenzije za vaše potkrovlje. Svakako, ako volite svijetla i sunčana jutra u vašem stanu – onda uvijek možete postaviti više prozora od predviđenog minimuma.

Od namjene prostora zavisi i model krovnog prozora

Tondach
foto: Tondach

Tondach krovni prozori imaju široku primjenu i mogu se ugraditi na različite kosine koje mogu da variraju od 15 do 90 stepeni. Sa ovom raznolikošću postavljanja prozora, različita potkrovlja mogu dobiti svjež vazduh i izvor prirodne svjetlosti. Osim što treba voditi računa kolika je kosina u pitanju, postoje razlike i u namjeni prostora. Ako u potkrovlju planirate uređenje prostorije koja je više izložena vodenoj pari, poput kuhinje i kupatila, onda su za vas idealne linije krovnih prozora koje su dizajnirane tako da budu saveznici u borbi protiv kondenza. Za potkrovni prostor sa ovim namjenama preporučujemo Tondach SmartPro liniju pametnih prozora!

Ako pak imate spavaću ili radnu sobu u potkrovlju, onda je Tondach Comfort odličan model za vas! U pitanju je moderan i dugotrajan izbor krovnog prozora - vrhunski kvalitet po odličnoj cijeni!

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Menadžera prodaje za Crnu Goru, Peka Savića +382 67 256 780, ili putem e-mail-a: peko.savic@wienerberger.com

Dnevna ili spavaća soba u potkrovlju

Tondach
foto: Tondach

Kada ste odredili koje dimenzije, količinu kao i model krovnih prozora želite, vrijeme je za odabir dodatnih elemenata koji su zlata vrijedni. Spoljne tende pomažu da se tokom vrelih i sunčanih dana potkrovni prostor ne pregrije. One pružaju zaštitu od prevelike vrućine istovremeno omogućavajući dnevnoj svjetlosti da uđe u stan. Tu su i unutrašnji zastori koji su dostupni u svijetlijim i tamnijim nijansama. Tamnoplavi zastori su idealni za spavaće sobe u potkrovlju, pogotovu za sve nas koji volimo apsolutni mrak i mir za vrijeme spavanja.

Kako prepoznati energetski efikasne krovne prozore?

Svi znamo benefite energetski efikasnih prozora – to su svakako bolja zadržavanja toplotne energije, a samim tim prijatniji prostor za život i smanjeni troškovi za grijanje i hlađenje. Bitna osobina koja jasno određuje energetsku efikasnost prozora jeste U-faktor. Što je U-faktor niži, to je izolacija bolja. Ova osobina je zapravo odnos brzine protoka toplotne energije i razlike između spoljne i unutrašnje temperature koja dijeli prozor. Tondach krovni prozori posjeduju prozore sa više slojeva stakla koji optimalno zadržavaju toplotnu energiju. Takođe, drvo i prirodna vuna za izolaciju koji su korišćeni za izradu ovih prozora su napravljeni tako da sa njima nema rasipanja energije.

Konačni rezultat za vrhunski potkrovni prostor

Najzad, kada ste sve riješili i ugradili krovne prozore, vrijeme je da uživate u vašem potkrovlju! Sa samo nekoliko poteza, ovaj prostor je oživio. Bilo da živite u stambenoj jedinici koja je pozicionirana tik ispod krova, ili ste riješili da osvježite i upotrijebite vaš tavan – sa ovim malim vodičem za odabir idealnog krovnog prozora, nadamo se da ste bez muke našli pravo rješenje za vas!