"Prljave" zvaničnike da ne štiti imunitet

Izvršna vlast usvojila Izvještaj Grupe zemalja za borbu protiv korupcije, sa nizom jasnih smjernica

17724 pregleda 5 komentar(a)
GREKO: Potrebna suštinska provjera imovine najviših državnih zvaničnik, Foto: Shutterstock
GREKO: Potrebna suštinska provjera imovine najviših državnih zvaničnik, Foto: Shutterstock

Potrebno je revidirati imunitet koji se daje članovima vlade, kako bi se iz takve zaštite isključila krivična djela koja su eksplicitno povezana sa korupcijom.

To je, između ostalih, jedna od preporuka Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GREKO).

Vlada je u četvrtak usvojila Izvještaj GREKO o evaluaciji za Crnu Goru u okviru petog kruga evaluacije u vezi sa sprečavanjem korupcije i unapređivanjem integriteta u okviru organa centralne vlasti (na najvišim izvršnim funkcijama) i agencija za sprovođenje zakona.

Prema Ustavu, protiv poslanika ne može se pokrenuti krivični postupak niti odrediti pritvor bez odobrenja Skupštine, osim ako je zatečen u vršenju krivičnog djela, za koje je propisana kazna u trajanju dužem od pet godina zatvora.

”Evaluacioni tim GREKO (ETG) podsjeća da je u okviru četvrtog kruga evaluacije, preporučeno Crnoj Gori da razmotri uvođenje smjernica koje sadrže jasne i objektivne kriterijume koje treba primijeniti prilikom odlučivanja o zahtjevima za ukidanje imuniteta poslanika. Isto bi naravno trebalo da važi i za članove vlade. S tim u vezi, ETG smatra da je potrebno revidirati sadašnji sistem imuniteta, kako bi se iz imuniteta eksplicitno isključili svi oblici krivičnih djela povezanih sa korupcijom, bez obzira da li mogu dovesti do pet godina zatvora ili ne. GREKO preporučuje da se revidira imunitet koji se daje članovima Vlade kako bi se iz takve zaštite isključila krivična djela koja su eksplicitno povezana sa korupcijom”, naglašeno je u izvještaju.

GREKO je preporučio i utvrđivanje pravila koja zahtijevaju da se provjere integriteta vrše prije imenovanja ministara i državnih sekretara, kako bi se identifikovali i riješili mogući rizici od sukoba interesa.

Isto je preporučeno i kad su u pitanju šef kabineta premijera, kao i politički imenovani “specijalni savjetnici” predjednika i potpredsjednika vlade, kao dio njihovog zapošljavanja, u cilju izbjegavanja i rješavanja mogućih rizika sukoba interesa.

”Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije treba dodijeliti jasnu uloga i misiju kako bi se obezbijedila konzistentnost ukupne strategije za sprečavanje i borbu protiv korupcije. Na osnovu procjene rizika, treba usvojiti koordinisanu strategiju za sprečavanje korupcije među osobama kojima su povjerene najviše izvršne funkcije…”, stoji u izvještaju GREKO.

Agencija da suštinski provjerava imovinu visokih zvaničnika

Grupa zemalja za borbu protiv korupcije smatra da, kako bi se osigurala njena puna operativna nezavisnost, administrativni kapaciteti, nezavisnost i efikasnost Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) treba da budu dodatno ojačani obezbjeđivanjem nezavisnih procedura zapošljavanja zasnovanih na zaslugama.

”…Koje predviđaju testiranje integriteta novog osoblja. Treba i obezbijediti da broj stalno zaposlenih u ASK bude povećan i to na nivo koji je u skladu sa njenim pravilima i predviđenim obimom posla”, navodi se u izvještaju.

GREKO je stava i da treba da se “pojednostavi pravni okvir koji reguliše pristup informacijama i mehanizam žalbe na takve odluke kako bi se obezbijedio efikasan pristup vladinim informacijama u praksi”.

Preporuka je i da pravila o poklonima i drugim pogodnostima budu konkretnija, posebno “pojašnjavanjem definicije protokolarnih i prigodnih poklona”.

”Izvještaji o imovini i prihodima svih osoba sa najvišim izvršnim funkcijama treba da budu sistematski predmet različitih nivoa suštinske kontrole od strane Agencije za sprečavanje korupcije. Potrebno je i da se ojačaju mehanizmi kontrole kvaliteta Agencije, obezbjeđivanjem odgovarajućih ljudskih resursa i tačnog pristupa relevantnim informacijama (bazama podataka) za verifikaciju izvještaja”, poručuje GREKO u izvještaju.

Potrebno provjeravati policijske službenike

Kad su u pitanju Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije, GREKO ocjenjuje da je potrebno daplanovi integriteta predviđaju “procjenu rizika od neprikladnog uticaja na policiju u cilju utvrđivanja mjera za jačanje operativne nezavisnosti policije u praksi”.

Smatraju i da treba dopuniti postojeća pravila za “imenovanje menadžera integriteta u Ministarstvu unutrašnjih poslova, nadležnog i za Upravu policije, kako bi se pojačale provjere integriteta prije imenovanja na ovu funkciju”.

”Etički kodeks policije treba da se revidira, uz aktivno učešće policije, ali i dalje proširi da pokrije sva relevantna pitanja integriteta uključujući različite situacije sukoba interesa, sekundarne aktivnosti, poklone, kontakte sa trećim licima, aktivnosti van dužnosti, povjerljive informacije i da bude primjenljivo i da bude dopunjen praktičnim uputstvima koja sadrže konkretne primjere koji ilustruju probleme i oblasti rizika”, navodi se u izvještaju.

Policijski službenici, smatraju u GREKO, treba da budu “podvrgnuti provjerama integriteta prije imenovanja i unapređenja, kao i u redovnim intervalima tokom svoje karijere prema jasnoj proceduri koja je poznata kandidatima i javnosti”.

U izvještaju se navodi i da je potrebno osigurati da “politika i/ili zakonske mjere budu dovoljne i da se pravilno sprovode kako bi imenovanja policijskih službenika bila zasnovana na zaslugama i bez neprimjerenog političkog uticaja, uključujući i na najvišem nivou”.

GREKO preporučuje da se sistem unutrašnje kontrole policije ojača “usvajanjem jasnih pravila o odgovarajućim ulogama Odjeljenja za unutrašnju kontrolu, Jedinice za borbu protiv korupcije i Etičke komisije i obezbjeđivanjem da se tim organima dodijele odgovarajući resursi”.

Vlasti Crne Gore treba do 31. decembra naredne godine da podnese izveštaj o preduzetim mjerama za sprovođenje preporuka.

”GREKO će procjenjivati mjere kroz svoju specifičnu proceduru usklađenosti”, zaključuje se u izvještaju.

Bonus video: