Mašković: Berane primjer uspješnog upravljanja evropskim fondovima

„Projekti prekogranične i transnacionalne saradnje su najbolji pokazatelj kako funkcioniše evropska saradnja, pa sam siguran da će Opština Berane kroz buduće inovativne projekte biti u mogućnosti da povuče još više sredstava iz evropskih fondova“, kazao je državni sekretar i nacionalni IPA koordinator

3880 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Opština Berane je jedan od najboljih primjera kako se uspješno upravlja evropskim fondovima, ocijenio je državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova i nacionalni IPA koordinator Aleksandar Mašković.

U Beranama je, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, obilježen Dan evropske saradnje.

U posjeti ovoj opštini boravili su u petak Mašković sa saradnicima i šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Ingve Engstrom.

"Oni su sa predsjednikom Opštine Berane Vukom Todorovićem i saradnicima razgovarali o aktuelnim projektima koji se finansiraju iz evropskih fondova, kao i o mogućnostima koje predstoje kroz novi programski period IPA III", kaže se u saopštenju.

Mašković je kazao da je Berane jedan od najboljih primjera kako se uspješno upravlja evropskim fondovima, pa nije slučajno što je u toj opštini obilježen ovogodišnji Dan evropske saradnje.

„Projekti prekogranične i transnacionalne saradnje su najbolji pokazatelj kako funkcioniše evropska saradnja, pa sam siguran da će Opština Berane kroz buduće inovativne projekte biti u mogućnosti da povuče još više sredstava iz evropskih fondova“, rekao je Mašković.

Sagovornici su posjetili Centar za kulturu Berane, u kojem je rekonstruisan sistem grijanja i tako unaprijeđena energetska efikasnost te ustanove, čime je omogućeno njeno funkcionisanje i tokom zimskih mjeseci, što do sada nije bio slučaj.

Rekonstrukcija je urađena u sklopu projekta CO-CLEAN, koji je finansiran kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020.

"Tokom obilaska Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda istaknuta je važna uloga sredstava EU u unapređenju sistema otpadnih voda i zaštite životne sredine u Beranama, posebno u kontekstu zatvaranja poglavlja 27 u pretpristupnim pregovorima sa EU", kaže se u saopštenju iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo što su u tom gradu realizovani važni infrastrukturni projekti finansirani sredstvima EU.

Predstavnici Ministarstva i Delegacije posjetili su i Polimski muzej, koji je realizovao više uspješnih projekata prekogranične saradnje.

Kako se navodi, obišli su i arheološki lokalitet Tumbarice, gdje se nalaze ostaci grada iz doba neolita od prije četiri hiljade godina.

"Zahvaljujući projektu podržanom kroz IPA program prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014-2020, na lokalitetu je dostupna aplikacija koja omogućava posjetiocima da vide virtuelni prikaz drevnog grada Tumba", kaže se u saopštenju.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Ingve Engstrom je kazao da ulaganjem u konkretne projekte u Crnoj Gori, građani EU pokazuju podršku i solidarnost sa njenim građanima.

"Projekti koje finansira EU poboljšavaju živote, povezuju ljude i donose radna mjesta i pozitivne promjene. Nastavićemo da kao prioritet podržavamo projekte na sjeveru Crne Gore i doprinosimo ravnomjernijem regionalnom razvoju zemlje“, najavio je on.

Bonus video: