"UO UCG radi kao skupština Kube"

Ustavni sud ranije proglasio neustavnim i Pravilnik, donijet na elektronskoj sjednici na osnovu koga su smijenjena tri dekana
55 pregleda 3 komentar(a)
UO UCG, Foto: UCG
UO UCG, Foto: UCG
Ažurirano: 30.09.2017. 06:47h

Posljednja elektronska sjednica Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, na kojoj su se članovi mejlovima određivali prema inicijativi za smjenu rektorke Radmile Vojvodić, postavlja pitanje ozbiljnosti rada ovog upravljačkog tijela.

Predsjednik UO Duško Bjelica međutim u tome ne vidi ništa sporno, čak i kada su na dnevnom redu tačke koje zahtijevaju detaljnu raspravu, a što je potvrdio i Ustavni sud.

Elektronske sjednice koje prema Poslovniku o radu UO treba da budu izuzetak, pravilo su od kad je na čelu tog tijela Duško Bjelica.

Član UO Vladimir Pešić iz redova akademske zajednice kazao je “Vijestima” da su elektronske sjednice, posljednjih godina koliko je on u tom tijelu, pravilo.

“U 90 odsto slučajeva, imali smo elektronske sjednice. To vam je kao kubanska skupština - samo se šalju saglasnosti na tačke dnevnog reda, ma koliko one bile bitne i zahtijevale raspravu. A bit elektronskih sjednica trebalo je da bude da se na taj način rješavaju tehničke stvari, koje ne zahtijavaju posebnu raspravu”, kazao je Pešić.

Ustavni sud je 2015. proglasio neustavnim nekoliko odluka i dokumenata UO, a koji su donošeni na elektronskim sjednicama. Između ostalog i Pravilnik o postupanju za utvrđivanje privremenih mjera za upravljanje i obezbjeđivanje funkcionisanja UCG, koji je služio za uvođenje prinudne uprave i disciplinovanje dekana.

Na osnovu tog neustavnog Pravilnika, sa mjesta dekana smijenjeni su profesori Pravnog, Ekonomskog i Arhitektonskog fakulteta Drago Radulović, Milivoje Radović i Dušan Vuksanović.

Međutim, predsjednik UO Duško Bjelica za “Vijesti” tvrdi da su sve odluke tog tijela u skladu sa zakonom, Statutom UCG i poslovnikom. On kaže da su, u radu UO, elektronske sjednice izuzetak.

Bjelica objašnjava da je širok opseg pitanja iz nadležnosti UO kakav je UCG, što iziskuje često odlučivanje.

“Sve se rješava u našoj kući, dijalogom i usaglašavanjem stavova. I da nađemo zajednički jezik bar po onim pitanjima gdje se odluke donose dvostepeno. Odluke sa sjednica UO objavljuju se u službenom glasniku - Biltenu UCG, koji se distribuira u štampanoj verziji,a dostupan je i na sajtu UCG”, tvrdi on.

Bjelica: Zasjedamo makar jednom mjesečno

“Sav materijal koji se razmatra po tačkama dnevnog reda, potpun i blagovremeno, dostavlja svim članovima UO kako bi imali valjanu činjeničnu podlogu za odlučivanje, bez obzira kako se sjednice održavaju -uz prisustvo ili elektronsko izjašnjavanje. Ovaj saziv UO UCG ima, od 1. septembra 2016, u prosjeku po jednu redovnu sjednicu UO na mjesečnom nivou. Sve odluke se zapisnički konstatuju na prvoj narednoj sjednici i važno je napomenuti da se po svakoj tački dnevnog reda dostavlja kompletan materijal”, dodao je Bjelica.

Bonus video: