Zakon pada bez HGI ili Force

Poslanici Zelene partije u EU parlamentu tražili da se predlog zakona povuče iz procedure, Delegacija EU prati dešavanja
104 pregleda 0 komentar(a)
Odbor za turizam, Foto: Zoran Đurić
Odbor za turizam, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.09.2017. 06:54h

Predlog zakona o prostornom planiranju teško će proći na današnjoj sjednici Skupštine, ukoliko Vlada ne pridobije glasove poslanika koalicionih partija -Hrvatske građanske inicijative (HGI) ili Albanske koalicije - Forca.

Poslanici Genci Nimanbegu (Forca) i Adrijan Vuksanović (HGI) su i nakon jučerašnjih pregovora sa ministrom održivog razvoja i turizma Pavlom Radulovićem i koalicionim partnerima, ostali protiv novog teksta zakona. Vuksanović će konačan stav iznijeti danas, nakon sinoćnjih partijskih konsultacija u Tivtu. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, on sinoć nije odustao od protivljenja centralizaciji planiranja prostora u državi, uprkos insistiranju predsjednice partije i ministrake bez portfelja Marije Vučinović.

Nimanbegu je juče kazao da je pripremio amandmane, koje će podnijeti nakon što čuje amandmane Ministarstva.

Zelena partija u Evropskom parlamentu tražila je da se sporni predlog zakona povuče iz procedure ”dok se ne održi primjerena javna rasprava i provjera na ekspertskom nivou sa Evropskom komisijom”.

“Kako razumijemo, zakon oduzima donošenje odluka o urbanističkom planiranju i izgradnji objekata lokalnim samoupravama i daje ih Vladi. Predloženi predlog zakona može biti čisto kršenje Povelje o lokalnim samoupravama Savjeta Evrope i trebal o bi da bude provjeren na ekspertskom nivou, zato ne treba žuriti u Skupštini sa ubrzanim procedurama”, poručili su poslanici Zelenih.

Iz Delegacije EU saopšteno je “Vijestima” da će usaglašenost zakona za zakonodavstvom EU i međunarodnim standardima biti ocijenjena u sklopu tekućeg procesa pregovaranja. “Dalji razvoj dešavanja biće sadržan u izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori 2018. godine”, piše u odgovoru Delegacije. Oni su naveli i da bi “prisustvo opozicionih stranaka parlamentarnoj debati doprinijelo da se čuju svi stavovi što je osnova za rad na iznalaženju najboljeg rješenja”.

Povlačenje zakona iz procedure tražili su iz MANS-a i Koalicije 27. Direktor Istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac, kako je naveo u saopštenju, da sve što se posljednih nekoliko dana dešava u vezi sa usvajanjem tog zakona ide u prilog sumnjama da neko u Vladi ima direktan interes da sporne odredbe zakona zažive u praksi.

„Nema nikakve sumnje da je na djelu pokušaj brutalne centralizacije sistema prostornog planiranja koji će, ako ovakav zakon bude usvojen, postati još osjetljiviji na korupciju, a svi oni koji budu imali namjeru da na takav način devastiraju prostor će od sada imati samo jednu adresu - kabinet Radulovića“, tvrdi Milovac.

Ministarstvo održivog razvoja, Forca i HGI spore se oko ukidanja mogućnosti lokalnim samoupravama da odlučuju o konačnom prostornom planu Crne Gore, što, smatraju, ide ka centralizaciji sistema planiranja. Radulovićev resor juče je podnio Skupštini amandmane, oko kojih su se usaglasili sa poslanicima Bošnjačke stranke (BS) i Liberalne partije (LP), a matični Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje o njima će raspravljati danas prije sjednice. Amandmanima se, navodno, uvodi urbanistički projekat, koji će prije donošenja generalnog prostornog plana, donositi opštine.

Bošnjaci ostali bez tri inspekcije u Upravi za inspekcijske poslove

Odbor za za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje juče je odbio amandman BS da tri inspekcije ostanu u nadležnosti Uprave za inspekcijske poslove.

Taj resor je, po koalicionom dogovoru, pripao BS, a novim Zakonom on gubi Građevinsku, Urbanističku i Inspekciju za prostorno planiranje, koje postaju sastavni dio MORT-a.

Radulović je kazao da ne mogu prihvatiti taj amandman, jer je cilj zakona da sva odgovornost za prostor bude na MORT-u.

“Želim da stanem pred građane i da kažem da sam potpuno odgovoran za sprovođenje ovog Zakona, što ne bih mogao ako prihvatimo ovaj amandman”, kazao je Radulović juče.

Predlagač amandmana Ervin Ibrahimović (BS) kazao je da su u partiji odustali od tog amandmana nakon pregovora u Skupštini.

Odbor je prihvatio modifikovani drugi amandman BS, kojim se za usklađivanje inspekcija daje rok od 120 dana umjesto tri godine koliko je predloženo.

Bonus video: