Školski pribor za đake prvake iz RE zajednice u Nikšiću

Školski pribor su dobili prvačići u školama “Olga Golović”, “Mileva Lajović Lalatović”, “Ratko Žarić”, “Luka Simonović” i “Milja Nikčević”

4786 pregleda 0 komentar(a)
Foto: HELP
Foto: HELP

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, koji se obilježava 17. oktobra, 55 učenika prvog razreda osnovne škole iz romsko-egipćanske (RE) zajednice u Nikšiću dobilo je školski pribor, kao vid „Help“-ove pomoći najranjivijim kategorijama stanovništva. Školski pribor su dobili prvačići u školama “Olga Golović”, “Mileva Lajović Lalatović”, “Ratko Žarić”, “Luka Simonović” i “Milja Nikčević”.

Irena Vasiljević, direktorica Osnovne škole “Mileva Lajović Lalatović” zahvalila se na, kako je rekla, veoma važnoj donaciji za njihove učenike, kao i na prethodnoj pomoći koju je „Help“ obezbjeđivao za njihovu školu kako bi se unaprijedio položaj učenika iz RE zajednice.

“Bez kvalitetnog obrazovanja učenika iz ove zajednice, teško možemo da promijenimo njihov položaj, odnosno obezbijedimo bolju uključenost u društvo. Koristim priliku da pozovem i druge organizacije da nam se pridruže u našoj zajedničkoj borbi za poboljšanje polažaja dece iz osjetljivih grupa kao što su Romi u Egipćani ”, poručila je Vasiljević.

Marija Martinović, direktorica OŠ “Luka Simonović” istakla je da bi voljela da mnogo više djece iz RE populacije bude u njihovoj školi.

“Smatram da time obogaćujemo našu vaspitno-obrazovnu ustanovu i unapređujemo naš ambijent, jer radimo na promovisanju različitih kultura i boljoj uključenosti djece od najranije dobi”, rekla je Martinović.

Osim u Nikšiću, školski pribor za učenike iz RE populacije podijeljen je i Podgorici, a sjutra će ga dobiti i školarci u Bijelom Polju, a zatim i u Pljevljima i Budvi. Za podjelu pribora zaduženi su „Help“-ovi medijatori za socijalnu inkluziju romsko-egipćanske populacije.

„Help“ je akciju organizovao zahvaljujući finansijskoj pomoći kroz Aktion Deutschland Hilft (ADH), mrežu njemačkih agencija za humanitarnu pomoć za brzo i efikasno djelovanje u inostranstvu.

Bonus video: