Novinarki "Vijesti" Svetlani Mandić treća nagrada za najbolju reportažu

Mandić je nagradu osvojila reportažom "Srcem do cilja". U svom video obraćanju tim povodom, istakla je da najviše voli da piše reportaže o ljudima, a upravo je jedna od takvih i nagrađena, o Goranu Macanoviću

12541 pregleda 11 komentar(a)
Mandić, Foto: Miloš Zvicer
Mandić, Foto: Miloš Zvicer

Novinarka Nezavisnog dnevnika "Vijesti", Svetlana Mandić, dobitnica je treće nagrade za najbolju reportažu na 27. Internacionalnom festivalu reportaže i medija, Interfer, "Zlatna Nika".

Mandić je nagradu osvojila reportažom "Srcem do ciljeva". U svom video obraćanju tim povodom, istakla je da najviše voli da piše reportaže o ljudima, a upravo je jedna od takvih i nagrađena, o Goranu Macanoviću.

"Neke novinarske žanrove pišete zato što morate, druge zato što volite. Tako je i sa reportažom i sa mnom. Ona je meni dala ljepotu i slobodu, ja njoj dušu i riječi. Zadovoljne i ona i ja, a po svemu sudeći, zadovoljni su i čitaoci“, kazala je Mandić u video obraćanju.

Povezani članci

20. Jun 2021.

Srcem do ciljeva

Ljepotu i toplinu njenih riječi, kojima listovima "Vijesti" pruža posebnu vrijednost i dušu, prepoznaju čitaoci iz svih kategorija, kao i kolege i urednici koji se unaprijed raduju novim tekstovima. Tako se Mandić s ljubavlju bori i promoviše reportažu, najteži novinarski žanr, a svako novo priznanje dodatni je dokaz da to radi sa zapaženim uspjehom.

"Velika je čast dobiti nagradu na jednom ovako prestižnom internacionalnom festivalu, a posebno na festivalu koji njeguje najljepši novinarski žanr, reportažu. Ovo je nagrada koja dodatno motiviše, ali i obavezuje, a ovaj festival pokazuje da reportaža i dalje živi", rekla je ona.

Svetlana Mandić nagrada
foto: Privatna arhiva

Internacionalni festival reportaže i medija - INTERFER Zlatna NIKA, jedinstveni je medijski festival u regionu i svijetu koji kroz reportažu promoviše najviše vrijednosti novinarstva, a ove godine je održan u Press centru Udruženja novinara Srbije, gdje su i dodijeljena priznanja, objasnili su iz direkcije festivala.

"INTERFER više od dvije i po decenije predstavlja mjesto prezentovanja najviših vrijednosti novinarske profesije, afirmišući kritičku misao, društvene promjene i uticaj na javno mnjenje. Okupljajući najbolje reportere na godišnjoj smotri reporterskih djela, INTERFER uzdiže reportažu na mjesto koje joj u medijskom svijetu i pripada", istakli su organzatori.

U okviru takmičarskih kategorija: televizijske, novinske, radijske, foto i društveno odgovorne reportaže, na adresu festivala stiglo je više od 200 radova, najviše iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske, kao i iz cijelog svijeta: Austrije, Ukrajine, Italije, Libana, Sirije, Sjedinjenih Američkih Država.

Najveće priznanje festivala, nagradu "Gran pri" i statuu "Zlatne Nike", osvojila je Ana Rajković iz televizije PRVA, za reportažu "Kofer". Prvu nagradu je osvojio Mihailo Medenica iz IN4S za reportažu „Ljudi smo preslabi da od nas bude drvo“, drugu Stefan Slavković iz Nina, za reportažu „Odesa, Putinova nemirna luka“, NIN, a Svetlana Mandić sa „Srcem do ciljeva“ dijeli treće mjesto sa Majom Radu iz Dojče Velea koja je nagradu osvojila reportažuom „Kad si u braku s nekim ko nije naš“. Diplomu je dobila Jelena Matijević iz Večernjih novosti za reportažu „Na svome je lakše i trpit i pivat“.

Predsjednica festivala Tamara Popov Radonjić kazala je da Interfer čuva i njeguje mjesto reportaže u svijetu, trudeći se da ostane bedem slobodne misli i novinarske hrabrosti, dok je predsjednik žirija Pero Zubac rekao da su reportaže koje je sa kolegama pogledao pokazale da su "naši majstori otišli tamo gdje je trebalo da budu".

Bonus video: