Paljevina pet godina pod velom tajne

Dopisniku “Večernjih novosti” iz Pljevalja Miroslavu Drobnjaku automobil je zapaljen ispred porodične kuće, on tvrdi da pojedinci iz policije imaju saznanja o eventualnim počiniocima, ali da se “to pokušava sakriti ili zaštititi nalogodavci i neposredni izvršioci”

10080 pregleda 0 komentar(a)
Vještak utvrdio da je požar podmetnut, Foto: Goran Malidžan
Vještak utvrdio da je požar podmetnut, Foto: Goran Malidžan

Ni nakon pet godina od paljenja automobila dopisniku “Večernjih novosti” Miroslavu Drobnjaku, ispred njegove porodične kuće u pljevaljskom naselju Ševari, policija nije otkrila počinioca ili više njih tog krivičnog djela.

Drobnjaku je vozilo zapaljeno 11. oktobra 2017. godine u večernjim satima, a vještak je utvrdio da je požar podmetnut.

On tvrdi da pojedinci iz policije imaju saznanja o eventualnim počiniocima, ali da se, “iz njima znanih razloga, to pokušava sakriti ili zaštititi nalogodavci i neposredni izvršioci”.

”Mojim sumnjama u prilog ide i činjenica da se tokom cijelog postupka istrajavalo na terminu samozapaljenja automobila, iako je vještak utvrdio da je namjerno zapaljen, a to je konstatovano i nakon forenzičkih vještačenja. Zatim su u nekim dokumentima koji su upućivani Upravi policije, Unutrašnjoj kontroli ili Građanskoj kontroli policije navođeni netačni datumi o predmetnom događaju, odnosno netačni datumi na zapisnicima, a tokom istrage sumnjam da je zlonamjerno izmišljena, dogovorena i sračunata neistina kako bi se tok istrage pokušao usmjeriti u nekom drugom pravcu, a ne ka rasvjetljenju napada na moju imovinu”, kazao je Drobnjak.

Navodi da istraga nije bila adekvatna, osim što je vještak za požare i eksplozije utvrdio da je automobil namjerno zapaljen. Ističe da policija nekoliko mjeseci nakon događaja “nikoga nije saslušala, niti je pokušala da provede druge istražne radnje koje bi vodile do otkrivanja počinilaca”.

”Umjesto toga, sumnjam, od meni nepoznatih osoba ili grupa vjerovatno povezanih sa nalogodavcima i počiniocima, vrlo vješto je spinovana pljevaljska javnost, a koliko su te laži uvjerljivo plasirane govori i činjenica da me i danas neki, za koje sumnjam da su policijski doušnici, pitaju da li sam od osiguranja naplatio vozilo, iako je svima jasno da nije bilo ni osigurano, niti se šta moglo naplatiti, već je samo postojala za mene šteta”, kazao je Drobnjak.

Naglašava da je tek nakon reakcije Sindikata medija i MANS-a policija “počela istragu, ali i čudno da se ponaša”.

”Umjesto da su tražili počinioce, počela su višestruka i dugotrajna saslušanja mene i moje porodice. Nakon toga, uslijedilo je i moje isljeđivanje i poligrafsko ispitivanje. Prije poligrafskog ispitivanja i na samom poligrafskom višesatnom ispitivanju, stekao sam dojam da inspektore iz Pljevalja, ali i one koji su došli iz Podgorice, najmanje zanima događaj oko paljenja mog automobila, već moj privatni život. Sve je to kod mene izazvalo sumnju da se na mene vrši dodatni pritisak nakon zahtjeva Sindikata medija da se provjeri postupanje policijskih službenika u ovom događaju, ali i sumnja da policija pokušava da me u nešto inkriminiše”.

Suočio se s krivičnom prijavom

Drobnjak napominje da je policija protiv njega, “bez ikakvog osnova, procesuirala krivičnu prijavu samo iz razloga što je sa njima podijelio svoja saznanja o pomenutom događaju”.

”Naravno, ta krivična prijava je odbačena od Tužilaštva, a samo je poslužila za dodatni pritisak na mene. Vrhunac i šok za mene je uslijedio kada sam u Tužilaštvu saznao da je u nekim dokumentima tokom istrage navedeno da sam se ja navodno nezainteresovano ponašao prilikom gašenja požara na mom automobilu. Ovaj navod, ili zlonamjerno izmišljena neistina, sumnjam, dogovorena je i sračunata kako bi se tok istrage pokušao usmjeriti u nekom drugom pravcu, a ne ka rasvjetljenju napada na moju imovinu. Tako tiha presija na mene i moju porodicu nije posustajala sve do mog sastanka sa predstavnicima OEBS-a koji su za tu priliku došli u Podgoricu, a nakon toga uslijedile su i neke smjene u pljevaljskom Centru bezbjednosti”.

Drobnjak tvrdi da to nije jedini napad na njega i njegovu porodicu.

”Smatram da policija ni u drugim slučajevima nije adekvatno reagovala, pa tako za policiju nijesu ni kivično ni prekršajno djelo prijetnje upućene članovima moje porodice. Sve ovo kod mene je dovelo do nepovjerenje u profesionalno postupanje policije, koja svakom građaninu treba da omogući jednaku zaštitu u pogledu bezbjednosti prava i sloboda kroz primjenu zakona. Zbog svega što se dešavalo više i ne prijavljujem policiji upućene prijetnje”.

Neistraženo i prizivanje Srebrenice

Paljenje novinarovog automobila jedno je od krivičnih djela koje nije rasvjetlila pljevaljska policija.

Nikada nije utvrđeno ko je bacio bombu u prostorije NVO “Alternativa” na čijem je čelu Alija Šljuka.

Javnost nikada nije obaviještena ko je prije nekoliko godina podmetnuo bombu pod automobil tadašnjeg načelnika CB Pljevlja Darka Ćorca koje se nalazilo ispred zgrade nekadašnjeg Doma vojske.

Policija nije riješila ni slučaj koji se desio dva dana nakon parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta 2020. godine, kada su polomljena stakla na ulaznim vratima Islamske zajednice u Pljevljima. Kroz polomljeno staklo ubačena je i poruka na kojoj je ispisano - “Polećela Crna Ptica Pljevlja biće Srebrenica”.

”Ovo je vandalizam i ja ću policiju i načelnika Dragana Slavulja smatrati direktno odgovornim ukoliko ne pronađu počinioce”, rekao je tada Samir Kadribašić, u to vrijeme glavni imam u Husein-pašinoj džamiji u Pljevljima.

Kazao je da na prostorijama Odbora Islamske zajednice nema video nadzora, ali da ima na kući preko puta, što bi moglo da pomogne u rasvjetljavanju slučaja.

Pljevaljska opozicija optuživala je DPS da stoji iza napada nakon što su izgubili izbore, kako bi izazvali nestabilnost u državi. Iz te partije su demantovali takve tvrdnje.

Bonus video: