Smolović: Djela Burdžovića Trša, Kneževića Volođe i Žižića trebaju biti trajna inspiracija za sve ljude

"Uz partizanske pjesme, tekstove o trojici heroja, brigadi i njenom značaju, grad još jednom odao počast onima koji su sebe i svoje živote ugradili u temelje Crne Gore"

1474 pregleda 0 komentar(a)
Sa manifestacije, Foto: Privatna arhiva
Sa manifestacije, Foto: Privatna arhiva

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, saopštio je da je uvjeren da djela narodnih heroja Rifata Burdžovića, Vladimira Kneževića Volođe i Tomaša Žižića trebaju biti trajna inspiracija za sve ljude i narode

U bjelopoljskom Centru za kultur održana je svečana manifestacija "Da rata više ne bude" povodom obilježavanja 80. godišnjice pogibije trojice rukovodilaca Treće proleterske Narodno-oslobodilačke udarne brigade.

Iz Opštine Bijelo Polje saopštili su da je uz partizanske pjesme, tekstove o trojici heroja, brigadi i njenom značaju, grad još jednom odao počast onima koji su sebe i svoje živote ugradili u temelje Crne Gore.

Smolović je prilikom obraćanja istakao da Bijelo Polje obilježavanjem ovog značajnog datuma potvrđuje da je ponosno na antifašističku prošlost, u kojoj je, kako je istakao, i Bijelo Polje dalo značajan doprinos kolektivnom podvigu cjelokupne zemlje.

Smolović je podsjetio da je Bijelo Polje tokom NOB-a od 1941. do 1945. godine izgubilo 829 boraca i 172 žrtve fašističkog terora, te da su partizansku spomenicu dobila 144 borca, a zvanje narodnog heroja njih šest.

"Ideološki temelji antifašističke borbe i njene tekovine bile su i biće dostojne poštovanja generacijski, jer je čovjek, njegova sloboda i egzistencija u prvom planu svakog oblika društvenog ustrojstva i politička srž građanskog demokratskog uređenja. Za te ideje svoje su živote položili Rifat Burdžović Trošo, Vladimir Knežević Volođa i Tomaš Žižić prije 80 godina. Oni su u selu Trnovu, kod Mrkonjić Grada, u noći između 2. i 3. oktobra 1942. na prevaru napadnuti i zvjerski ubijeni. Najistaknutiji od njih Rifat Burdžović Tršo je ukazom Predsjedništva Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, 25. septembra 1944. među prvim borcima Narodnooslobodilačke vojske, proglašen za narodnog heroja. Zato mi današnjim obilježavanjem značajnog datuma, potvrđujemo da smo ponosni na antifašističku prošlost, u kojoj je Bijelo Polje dalo značajan doprinos kolektivnom podvigu cjelokupne zemlje“, kazao je Smolović.

On je dodao da je to bilo vrijeme u kojem su borci za slobodu bili ljudi svih nacionalnosti, svih doba i uzrasta i svih časnih zanimanja.

Polazeći od uvjerenja da fašizam ne treba potcjenjivati ni u demokratskim sistemima i da uvijek treba biti spreman na beskompromisnu borbu protiv fašizma, Smolović je istakao da je uvjeren da djela Rifata Burdžovića, Vladimira Kneževića Volođe i Tomaša Žižića trebaju biti trajna inspiracija za sve ljude i narode.

Svečanosti su, kako nabvode, prisustvovali prijatelji, članovi boračkih organizacija iz Podgorice, Herceg Novog, Kotora, Nikšića, Berana, Andrijevice, Kolašina, Mojkovca, Pljevalja, Tuzi i Prijepolja.

Oni su položili i vijenace na biste narodnih heroja u gradskom parku.

Dodaju da je manifestacija, u čijem programu su učestvovali Gradski i Dječiji hor, kao i glumci Bjelopoljskog pozorišta, održana je u organizaciji SO i Organizacije boraca Narodno-oslobodilačkog rata Bijelo Polje.

Bonus video: