Joanikije: Molim za mir i prevazilaženje iskušenja kojima su zahvaćeni ruski narod i država

Mitropolit crnogorsko-primorski naveo da vjeruje "u snagu Ruske pravoslavne crkve, koja je preživjela najteža iskušenja u boljševičko-komunističkom vremenu gonjenja i stradanja..."

14239 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Mitropolija.com
Foto: Mitropolija.com

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je danas u Sretenjskom manastiru u Moskvi liturgiju, gdje je kazao da se moli "za mir, i za prevazilaženje iskušenja i za pravedno rešenje u ovim iskušenjima kojima je danas zahvaćena Ruska pravoslavna crkva i ruski narod i ruska država".

On je, kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorske rekao "da je u ovom teškom vremenu mnogo važno da se zajedno molimo i da osjećamo patnje i nevolje koje svi mi, svako na svoj način, doživljavamo i proživljavamo".

"Ja sam sada, kao mitropolit crnogorsko-primorski, došao da nastavim onu tradiciju koju su naši preci davno i davno započeli. Danas proslavljamo i Svetog Pajsija Pećkog patrijarha koji je prvi, kao jedan program Srpskoga naroda i Srpske pravoslavne crkve, uspostavio da njegujemo bliske i dobre odnose sa bratskom Rusijom, da njegujemo prije svega duhovne i kulturne i bratske veze sa bratskim ruskim narodom i sa svima drugim pravoslavnim".

Joanikije je, kako je saopšeno, podsjetio da su veze Crne Gore sa Rusijom naročito intezivirane od mitropolita Danila, odnosno od ruskoga cara Petra Velikoga, a onda kroz sve naredne vjekove.

On se, zahvalio ruskom narodu "za ljubav i otvoreno srce koju su pokazali prema nama u vremenima kada nam je bilo najteže, kada je kod nas bio rat, kada se raspadala naša država Jugoslavija".

"Ja bih sada, kada je cijelom ruskom narodu teško i cijeloj Ruskoj pravoslavnoj crkvi, zablagodario na tadašnjoj pažnji Ruske crkve koja se naravno nastavila, i nastaviće se i ubuduće, i ako mogu što, mogu da se molim za vas i za mir, i za prevazilaženje iskušenja i za pravedno rešenje u ovim iskušenjima kojima je danas zahvaćena Ruska pravoslavna crkva i ruski narod i ruska država", kazao je Joanikije.

Dodao je i da vjeruje "u snagu Ruske pravoslavne crkve, koja je preživjela najteža iskušenja u boljševičko-komunističkom vremenu gonjenja i stradanja"...

Kako je saopšteno iz MCP, Joanikije boravi u Rusiji gdje će, između ostalih 18. oktobra otvoriti Festival "Srpska uteha ruskom srcu", u okviru kojeg će biti upriličeno veče sjećanja na mitropolita Amfilohija.

Bonus video: