UNICEF: Sprovesti reforme za smanjenje siromaštva djece

Povodom Međunarodnog dana siromaštva, koji se obilježava danas, iz UNICEF-a su kazali da bi proširenjem univerzalnog dječjeg dodatka preko deset hiljada djece izbjeglo rizik od siromaštva

4000 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Proširenje univerzalnog dječjeg dodatka na svu djecu do 18 godina može značajno smanjiti dječje siromaštvo u Crnoj Gori, saopštili su iz UNICEF-a i pozvali institucije da usvoje i sprovedu reforme za smanjenje siromaštva djece.

Povodom Međunarodnog dana siromaštva, koji se obilježava danas, iz UNICEF-a su kazali da bi proširenjem univerzalnog dječjeg dodatka preko deset hiljada djece izbjeglo rizik od siromaštva.

Navodi se da je to jedan od zaključaka publikacije pod nazivom „Suzbijanje siromaštva u Crnoj Gori pomoću adekvatne socijalne i dječje zaštite zasnovane na čvrstim pokazateljima: pregled održivih scenarija reformi“.

Dodaje se da su na publikaciji radili međunarodni eksperti Univerziteta u Mastrihtu, u saradnji s Ministarstvom finansija i socijalnog staranja Crne Gore, Upravom za statistiku – Monstat, UNICEF-om i UNDP-om.

“Svaki četvrti građanin Crne Gore i svako treće dijete već žive u riziku od siromaštva. U ovoj studiji predstavljene su opcije socijalnih politika koje donosioci odluka mogu razmotriti u sklopu nacionalne strategije za smanjenje siromaštva”, kaže se u saopštenju.

Preporuke, kako se dodaje, uključuju reformu progresivnog sistema oporezivanja dohotka građana, proširenje baze korisnika materijalne pomoći i usvajanje nacionalno definisane apsolutne linije siromaštva.

@unicefmontenegro Kako mladi Crne Gore doživljavaju siromaštvo? #MladiReporteri razgovarali su na ovu temu sa svojim vršnjacima povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva. #worldpovertyday #fyp #unicefmontenegro ♬ original sound - UNICEF Montenegro

„Povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, pozivamo nacionalne institucije da usvoje neophodne politike kako bi svako dijete moglo živjeti bez siromaštva”, navodi se u saopštenju.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander smatra da je od izuzetnog značaja da finansijska podrška države obuhvati djecu i porodice koje se suočavaju s međugeneracijskim siromaštvom i isključenošću iz kvalitetne zdravstvene zaštite, obrazovanja i zaštite od svih oblika nasilja.

UNICEF-ova mlada reporterka Milena Keković smatra da siromaštvo ne predstavlja samo nedostatak prihoda.

„Siromaštvo za mene predstavlja nedostatak mogućnosti za zadovoljavanje osnovnih potreba, kao što su potreba za obrazovanjem i besplatnom i kvalitetnom zdravstvenom zaštitom koju treba garantovati svakom čovjeku“, rekla je Keković.

Publikaciju je, kako se navodi, podržalo predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori u okviru zajedničke inicijative Ujedinjenih nacija pod nazivom „Aktiviraj! Integrisana socijalna zaštita i zapošljavanje u cilju ubrzavanja napretka za mlade ljude u Crnoj Gori“, koju je podržao Zajednički fond za održivi razvoj.

Bonus video: