Ako budemo imali loše učitelje, nas neće biti

Na Cetinju je 17. oktobra 1947.godine počela sa radom Viša pedagoška škola, a da je 1963. u Nikšiću osnovana Pedagoška akademija, kao simbioza srednje učiteljske škole iz Nikšića i Više pedagoške škole sa Cetinja

3932 pregleda 2 komentar(a)
Dijana Vučković, Foto: Şvetlana Mandić
Dijana Vučković, Foto: Şvetlana Mandić

Biti nastavnik, profesor uvijek je bilo prestižno, oduvijek je bilo bitno, a iz perspektive na koju nas obavezuje optika misije i vizije Filozofskog fakulteta – bilo je i biće to zanimanje najčvršći oslonac budućnosti cijelog društva. Društvo koje pažljivo bira buduće nastavnike, kvalitetno ih obrazuje i motiviše na profesionalni rast može se uzdati da će budućnost dočekati spremno, jer – kako kaže starogrčka misao: Ako Atina bude imala loše obućare, Atinjani će biti bosi; ako bude imala loše krojače, Atinjani će biti goli; ako bude imala loše učitelje, Atinjana neće biti. Uvjerena da će nas biti, želim nam svima odlične buduće vaspitače, nastavnike, profesore, dobre studente koji će na Filozofskom fakultetu narednih godina graditi svoj nastavnički kredo izvrsnosti, kazala je prodekanka za nastavu, prof. dr Dijana Vučković, na svečanosti na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, povodom obilježavanja 75 godina višeg i visokog obrazovanja u Crnoj Gori.

Podsjetila je da je 17. oktobra 1947.godine na Cetinju počela sa radom Viša pedagoška škola, a da je 1963. u Nikšiću osnovana Pedagoška akademija, kao simbioza srednje učiteljske škole iz Nikšića i Više pedagoške škole sa Cetinja.

"Nikšićani ovu zgradu i dalje nazivaju 'Pedagoška', čuvajući tim imenom toplu i lijepu uspomenu na dane u kojima je Nikšić postao grad studenata, grad mladosti“, kazala je prodekanka najstarije univerzitetske jedinice u Crnoj Gori.

Pedagoška akademija je 1977. godine prerasla u Nastavnički fakultet, a nakon što je Odsjek za sociologiju i filozofiju iz dvogodišnjeg prerastao u četvorogodišnji, Nastavnički fakultet je 1988. prerastao u Filozofski. Tokom uvođenja Bolonjske deklaracije, Filozofski je po broju studenata predstavljao trećinu Univerziteta, a broj osnovnih studijskih programa tokom prve akreditacije bio je čak 18. Iz Filozofskog (Nastavničkog) fakulteta stvoreno je pet novih fakulteta – Prirodno-matematički, Muzička i Likovna akademija, Fakultet za sport i fizičku kulturu i Filološki fakultet.

75 godina viseg i visokog obrazovanja u CGt
foto: Şvetlana Mandić

"Ustanova koja je izdala toliko diploma i uspješno kreirala pet elaborata o osnivanju novih fakulteta ima mnogo razloga za zadovoljstvo i – što je možda i važnije – ima nadu za sigurnu budućnost. Jedna akademska godina je dug period u životu ustanove, a kad neki fakultet nabroji njih 75, možemo reći da je stekao iskustvo vrijedno poštovanja“, poručila je Vučković.

Dekanica Filozofskog fakulteta, prof. dr Tatjana Novović, kazala je da danas u toj obrazovnoj ustanovi rade 54 nastavnika i saradnika, kao i njih 26 iz redova nenastavnog osoblja.

„Kvalitetan nastavni kadar koji nastavu realizuje na devet osnovnih trogodišnjih i integrisanih studija, osam master i pet doktorskih programa, garancija su kvalitetnog studiranja za više od 1200 studenata, u prezentnim okvirima. Iz godine u godinu prepoznaju nas odlični maturanti, što nas posebno ohrabruje i motiviše da postojeću infrastrukturu, u vidu kvalitetne nastave, osavremenjenih programa, plodne naučno-istraživačke djelatnosti, kompetentnog nastavnog kadra, ali i sve optimalnijeg ambijenta za rad u daljoj perspektivi, pažljivo planiramo i kontinuirano revidiramo“, kazala je Novović.

Novović
Novovićfoto: Şvetlana Mandić

Zahvalila se Vojislavu Kovaču koji već godinama uručuje novčanu nagradu najboljem studentu psihologije iz fondacije “Vera Kovač”, Mirku Mrkiću-Ostroškom koji im je ustupio prava na korišćenje izuzetno vrijedne monografije

“Noć skuplja vijeka”, koja je prevedena na sedam jezika i dizajnirana likovnim ilustracijama Olje Ivanjicki.

„Pomenuti projekat smo realizovali zajedno sa Filološkim fakultetom, inače nama posebno bliskom članicom Univerziteta, budući da dijelimo prostorne, kadrovske kapacitete, kao i nastavno-naučno, društveno-humanističko polje istraživanja. Zahvaljujemo posebno našem prijatelju, utemeljivaču alumni kluba Filozofskog fakulteta, Savu Bogdanoviću, na veoma vrijednoj donaciji od 6000 knjiga, kojom smo značajno obogatili naš, inače veoma opsežni bibliotečki fond, drugi po veličini u Crnoj Gori“, istakla je Novović.

Ona se zahvalila Univerzitetu Crne Gore, Elektroprivredi, Opštini Nikšić, kao i Pošti Crne Gore na štampanju markice povodom 75 godina postojanja višeg i visokog školstva u Crnoj Gori na kojoj se nalazi zgrada Filozofskog fakulteta.

„U proteklih 75 godina više od 19.600 studenata je već uspješno završilo visokoškolsko obrazovanje, magistarske ili doktorske studije - oko 800 na Višoj pedagoškoj školi na Cetinju, 1.018 na Pedagoškoj akademiji, 1.845 na Nastavničkom fakultetu, te 15.988 na Filozofskom fakultetu, sve u Nikšiću. Svi su oni djelovali, ili još uvijek djeluju, kao nezamjenjivi pedagoški stručnjaci, imali su, ili još uvijek imaju, svoje mjesto i u svim sferama kulture, nauke, privrede, politike i ukupnog društvenog života u Crnoj Gori - i mnogo šire“, kazao je prof. dr Savo Bogdanović, prvi predsjednik novoosnovanog Alumni kluba, udruženje diplomiranih studenata Više pedagoške škole na Cetinju, Pedagoške akademije, Nastavničkog i Filozofskog fakulteta iz Nikšića.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: Şvetlana Mandić

Na svečanosti su uručene zahvalnice za podršku i razvoj Filozofskog fakulteta – Mirku Mrkiću Ostroškom, prof. dr Savu Bogdanoviću, prof.dr Veselinu Draškoviću i Draganu Šoću, Vojislavu Kovaču, kao i zahvalnice za poseban doprinos u ostvarivanju programa razvoja, Elektroprivredi, Opštini Nikšić i CANU.

Pohvale su dobili najbolji diplomirani studenti osnovnih studija u 2021/22. godini na svim studijskim programima, Kristina Radović, Nina Rajković, Balša Kovačević, Miloš Filipović i Samra Mujević, najbolji studenti na master studijama, Mladen Delić i Marija Vujičić, koji su ujedno, zajedno sa Filipom Vujoviće, i najbolji studenti u naučno- istraživačomi rad. Marina Kovač je ispred fondacije “Vera Kovač” uručila stipendiju najboljem studentu psihologije, Mileni Abramović.

75 godina viseg i visokog obrazovanja u CGt, Marko Kovačević
foto: Şvetlana Mandić

Prikazan je film o 75 godina višeg i visokog školstva u Crnoj Gori, koji je pripremio dr Miomir Maroš, koji je i vodio program, dok je u umjetničkom djelu nastupila prva klapa na sjeveru Crne Gore “O’dive bel canto”, koja je osnovana prije osam godina.

Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice, među kojima su ministarka nauke i tehnološkog razvoja, Biljana Šćepanović, rektor i predsjednica Upravnog odbora UCG, Vladimir Božović i Rajka Glušica, predsjednici Opštine i SO Nikšić, Marko Kovačević i Nemanja Vuković, ambasadori, bivši dekani.

Bonus video: