Članovi Vijeća Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje: Pojedinci sa UCG direktno utiču na izbor dekana

"Ni Hadzića ni Mašanovića nije predlagalo Vijeće Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, već su voljom čelnika UCG nametnuti kolektivu"

10299 pregleda 28 komentar(a)
Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, Foto: Svetlana Mandić
Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, Foto: Svetlana Mandić

Članovi Vijeća Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića optužili su čelnike Univerziteta Crne Gore za nezakonit pritisak, kazavši da pojedinci sa Univerziteta direktno utiču na izbor dekana.

Kazali su da se netransparentno, nezakonito i neakademsko vršenje radnji, u vezi sprovođenja izbornih radnji za izbor dekana na tom fakultetu, ogleda u: nezakonitom i neakademskom isključenju akademskog osoblja iz Vijeća Fakulteta; nezakonitom i neakademskom uvrštavanju u Vijeće i izboru u akademska zvanja, bez saglasnosti i postupka Vijeća Fakulteta; odugovlačenju postupka izbora dekana; neakademskom i nezakonitom sprovođenju izbora u više zvanje nastavnog osoblja; nezakonitom ostavljanju bez posla saradnika u nastavi; nezakonitom izboru saradnika u nastavi na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje bez saglasnosti Vijeća Fakulteta; nezakonitom, neakademskom uplitanje u studentske izbore na Fakultetu i obeshrabrivanje studenata nakon kandidatura za isto; narušenim međuljudksim odnosima zbog nezakonitog i neakademskog rada izazvanog neodržavanjem brojnih sjednica i pretjeranim organizovanjem elektronskih sjednica sa unaprijed pripremljenim odlukama; uplitanju organa UCG u nadležnosti Fakulteta i Vijeća i direktnom uplitanju nosilaca najodgovornijih fiunkcija na UCG u izborni proces dekana; te nemogućnosti učešća u akademskom radu.

"Zbog naprijed navedenog ne želimo da dajemo legitimitet u radu ovako sprovedenih izbornih radnji, koje su pratile brojne nepravilnosti i pritisci", navodi se u dopisu koji je "Vijestima" stigao sa mejla nekadašnjeg predsjednika Upravnog odbora UCG, redovnog profesora na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Duška Bjelice.

Dopis su, osim Bjelice, potpisali i: doc. dr Marina Vukotić, prof. dr Kemal Idrizović, prof. dr Danilo Bojanić, prof. dr Milovan Ljubojević, doc. dr Dragan Krivokapić, doc. dr Aldijana Nokić, mr Pavle Malović i Nemanja Grabovica.

Njih devet su optužili rukovodstvu UCG u direktno uplitanje u izborne radnje s političkom konotacijom. Najavili su šire obrazloženje tih navoda uz konkretne dokaze, kako bi objasnili da je u toku izbornog procesa kandidat za dekana doc. dr Marina Vukotić, "samo prije nepunih sedam dana imala apsolutnu većinu koju su moćnici mijenjali do na sam dan izbora za dekana".

"Inače, protivkandidati prof. Vukotić su bili vd dekana prof dr Rašid Hadžić imenovan prije punih 16 mjeseci za vd dekana od strane UCG i doc. dr Bojan Mašanović, vd prodekan kojeg je na tu funkciju imenovao samostalno rektor Vladimir Božović. Ni Hadzića ni Mašanovića nije predlagalo Vijeće Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, već su voljom čelnika UCG nametnuti kolektivu", navodi se u mejlu.

Bonus video: