Opština raspisala međunarodni konkurs za idejno rješenje šetališta "Budvanska školjka"

"Posebnu pažnju posvetiti disperziji sadržaja na obuhvatu sa akcentom na linearan tok kretanja korisnika i ukrštanje sa lateralnim pravcima iz zaleđa i kontakt zonama. Neophodno je radikalno promijeniti režim korišćenja priobalnog pojasa sa akcentom na uvođenje javnih površina za komunikaciju, rekreaciju i događaje na otvorenom"

7084 pregleda 4 komentar(a)
Animacija trase šetališta, Foto: Opština Budva
Animacija trase šetališta, Foto: Opština Budva

Opština Budva raspisala je međunarodni konkurs za izradu idejnog rješenja šetališta "Budvanska školjka".

"Konkursnim zadatkom je obuhvaćen dio Opštine Budva koji predstavlja centar kulturnih, zabavnih i informativnih dešavanja. Konkursom se obrađuju četiri prirodne i naslijeđene sredine: akvatorijum, plaža, zeleni pojas i šetalište. Od učesnika se očekuje da dizajniraju podlogu za razvoj novog identiteta grada Budve. Potrebno je pružiti osnovu za formiranje kolektivne svijesti na dva nivoa. Na primarnom nivou je to stvaranje kolektivne svijesti među građanima Budve kao stalnim korisnicima prostora i njihovog ophođenja prema sredini u kojoj se nalaze. Na sekundarnom nivou je to slika koju grad šalje svijetu i turistima kao privremenim i povremenim korisnicima prostora", saopštili su iz Opštine Budva.

Kako navode veoma je važno crpiti inspiraciju iz ogromnog kulturnog nasljeđa u Starom gradu Budva i njegove 2.500 godina duge istorije i urbane zone "Budvanske školjke".

"Posebnu pažnju posvetiti disperziji sadržaja na obuhvatu sa akcentom na linearan tok kretanja korisnika i ukrštanje sa lateralnim pravcima iz zaleđa i kontakt zonama. Neophodno je radikalno promijeniti režim korišćenja priobalnog pojasa sa akcentom na uvođenje javnih površina za komunikaciju, rekreaciju i događaje na otvorenom. Pravo učešća na konkursu imaju sva fizička i pravna lica, koja preuzimanjem konkursne dokumentacije, prihvataju uslove konkursa i time stiču pravo za nadmetanje prema uslovima konkursa", ističu iz lokalne samouprave na čijem je čelu Milo Božović.

Božović je ranije najavio da je fond za nagrade 223.000 eura i to 120.000 za prvu nagradu, 60.000 za drugu i 30.000 eura za treću nagradu.

Sastav žirija:

1. Vladan Stevović, M.Arch., Glavni gradski arhitekta – predsjednik žirija

2. Mirko Žižić, dipl.inž.arh., Glavni državni arhitekta – stručni član

3. prof. dr Vladan Đokić, dipl.inž. arh. – stručni član, Beograd, Srbija

4. prof. dr Malina Čvoro, dipl.inž.arh. – stručni član, Banja Luka, Bosna i Hercegovina

5. prof. dr Luka Skansi, dipl.inž.arh. – stručni član, Milano, Italija

6. Milo Božović, predsjednik Opštine Budva

7. Savo Pavlović, slikar

Konkurs je otvoren do 20. januara naredne godine.

Bonus video: