Strukovni odbor vatrogasaca-spasilaca: Povećajte nam plate da mogu porodice da nam prežive

"Zajedno ćemo sa našim kolegama iz granskog sindikata biti dio planirane, kroz već donijete odluke, organizacije masovne radikalizacije. Naravno pod pretpostavkom ukoliko se ne izađe u susret između ostalog i ovim našim zahtjevima"

2549 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Glavna problematika koja boli svakog vatrogasca-spasioca u ovom trenutku - pa skoro hiperinflacije - jeste veoma mala plata. U svjetlu povećanja plata skoro svima u javnom sektoru, čak i nekoliko puta u posljednje vrijeme, kako i u ranijim zahtjevima prema relevantnim nivoima, ponovo i ovog puta javno se obraćamo sa zahtjevom: Povećajte nam plate da mogu porodice da nam prežive, navodi se u saopštenju Strukovnog odbora vatrogasaca – spasilaca.

"Kako sindikalno djelovanje kao najubotije koplje ka postizanju uspjeha u raznim zahtjevima, bude jedan od najefektivnijih načina djelovanja prema postavljenim ciljevima, takođe i ovog puta mi ćemo se organizovati te preko relevantnih nivoa, odnosno ako treba i radikalnim načinima tražiti povećanje zarada za nas", dodaje se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Ratko Pejović.

Strukovni odbor vatrogasaca – spasilaca navodi da se od svog formiranja 2017. godine bori za poboljšanje radnih i materijalnih prava zaposlenih u djelatnosti koju predstavljaju, a kako kažu veoma često njihov trud je urodio plodom.

"Posebno ističemo da su najbolji rezultati postignuti kada se ka rješavanju problema radilo u sadejstvu sa drugom sindikalnom grupacijom iz USSCG, ali to zajedništvo nije bilo na nivou koja bi trebalo da krase sindikate koji po opisu posla moraju biti solidarni", navodi se u saopštenju

Posebno, kako kažu, ističu njihov normativni doprinos kada se radilo na izradi Zakona o PIO, zatim izmjenama Zakona o zaradama i uvećanju koeficijenta na 5.1, kao i posljednjeg uspjeha omogućivanje odlaska u penziju vatrogasaca-spasilaca po povoljnim uslovima, do kraja ove godine.

"Za doprinos koji dajemo kada smo najpotrebniji, kada nas i vlast i građani vole u sezoni požara, kao i trenutci veoma teških i po život opasnih situacija raznih vrsta spašavanja i intervencija, svi nam pjevaju hvalospjeve i obećavaju najbolje uslove. Lijepe riječi ograničenog su trajanja dok isti ne zamaknu iza krivine", navode.

Dodaju da u svjetlu aktivnosti Granskog sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore kojem pripadju i gdje su dio zahtjeva jednog od najvećih Sindikata u državi, očekuju postizanje uspjeha u smislu poboljšanja materijalnog statusa vatrogasaca.

"A, zajedno ćemo sa našim kolegama iz granskog sindikata biti dio planirane, kroz već donijete odluke, organizacije masovne radikalizacije. Naravno pod pretpostavkom ukoliko se ne izađe u susret između ostalog i ovim našim zahtjevima. Određeni pregovori sa nadležnima su već počeli", piše u saopštenju.

Kažu da njihove kolege iz sindikalne organizacije vatrogasaca koji pripadaju USSCG, 26. oktobra organizuju protest povodom identičnih zahtjeva, ali da nisu pokazali mrvu solidarnosti te ih pozvali takođe veoma brojnu sindikalnu grupaciju vatrogasaca da zajedno, složno i masovnije djeluju.

"Smatramo da nametanje nije dio naših ličnosti i načina ponašanja, te se nećemo nepozvani pojaviti na tom skupu u njihovoj organizaciji. U konačnom podržavamo naše kolege i zajedničke zahtjeve i želimo im uspješan i masovno posjećen protest", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: