Stanković: Dom starih dobio dio peleta, treba još toliko

Juče je isporučeno 24 od neophodnih 40 tona, čime problem za najstarije Pljevljake nije trajno riješen

6784 pregleda 0 komentar(a)
Dom starih u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Dom starih u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Domu starih u Pljevljima juče su isporučene 24 tona peleta, čime je djelimično riješeno pitanje snabdijevanja te socijalne ustanove energentom.

Direktor Doma starih u Pljevljima Predrag Stanković kazao je da su pelet obezbijedili uz pomoć nadležnog ministarstva od proizvođača “Pelengić Trade” iz Bijelog Polja. Stanković je “Vijestima” kazao da tokom sezone Dom starih u Pljevljima troši najmanje 40 tona peleta, pa će i u narednom periodu morati da traže nedostajuće količine.

Kazao je da će kotlove na pelet potpaliti već večeras, s obzirom na to da do sada to nisu mogli uraditi zbog nestašice tog energenta na tržištu.

Stanković je kazao da je Dom starih u subotu od Opštine Pljevlja dobio donaciju od dvije tone peleta kao prvu pomoć da bi počelo grijanje za pelet za korisnike doma.

Dom starih u Pljevljima, kazao je Stanković, mjesečno troši šest do sedam tona peleta, zavisno od vremenskih uslova. Zbog nedostatka peleta prethodnih dana morali su da se griju na struju, što je stvaralo velike troškove. Stanković je kazao da zbog nedostataka grejnih tijela nijesu mogli na struju da griju zajedničke prostorije, već su samo zagrijavane sobe korisnicima staračkog doma.

Dom starih Pljevlja u sezonu grijanja ušao je bez obezbijeđenog ogreva, jer ta socijalna ustanova nigdje u Crnoj Gori nije mogla da kupi pelet, iako su na vrijeme raspisali tender za nabavku tog energenta.

Stanković se nedavno pismom obratio javnosti, optuživši Vladu i nadležno ministarstvo da ne čini ništa da za domaće potrebe obezbijedi mogućnost kupovine peleta.

”Prošle godine dom je preko tendera, peletom snabdijevala firma Petrol, koja je to prekinula u januaru 2022. godine sa obrazloženjem da nemaju peleta. Kasnije smo pelet nabavljali gdje smo stigli po znatno većoj cijeni nego što je bila predviđena tenderom. U junu ove godine smo raspisali prvi tender za sljedeću sezonu grijanja na koji se niko nije javio, kao ni na sljedeći. Bilo je obećanja domaćeg, pljevaljskog proizvođača peleta, da će se javiti na tender, ali su odustajali zbog cijene koja je u tom trenutku bila sasvim korektna za dobavljača, ali su vjerovatno imali naznake da će cijena i dalje rasti, te se nisu prijavili na tender. Takođe, od proizvođača je nemoguće kupiti bilo koju količinu peleta, jer se vjerovatno izvozi i nema ga za domaće tržište”, naveo je nedavno Stanković u dopisu dostavljenom medijima.

Grijanje na pelet, ističe on, je forsirala Vlada “pa su mnogi ulazili u kredite, nabavljali opremu i kotlove, što je učinio i Dom za stare Pljevlja”.

”U Crnoj Gori ima dovoljno proizvođača ovog ogreva, dosta se ovog goriva proizvodi, ali ga nema na domaćem tržištu. Vlada i nadležno ministarstvo nisu preduzeli mjere da se zadovolje domaće potrebe, pogotovu za osjetljive populacije i institucije, kao što su zdravstvene, socijalne, prosvjetne ustanove (vrtići, škole, domovi za stare i djecu, bolnice i domovi zdravlja). Susjedne države (Makedonija, Bosna i Hercegovina…) su ograničile izvoz ovog ogreva, a Crna Gora i njena(e) vlada(e) ne haju za teškoće i potrebe svog naroda, nemaju namjeru da zaštite domaće potrošače i svom stanovništvu obezbijedi ogrev i to onaj koji su oni forsirali. Ovim se dozvoljava proizvođačima peleta da uz povoljne koncesije koje su dobili od države, zloupotrebljavaju ovo stanje i ponašaju se nepatriotski, a možda i neljudski”, naveo je tada Stanković.

Bonus video: