U Nikšiću formiran prvi Dječji parlament na lokalnom nivou

Žrijebanjem je za prvog predsjednika Dječjeg parlamenta izabran Miloš Đukanović, učenik devetog razreda OŠ “Dušan Đukanović” na Lukovu

3935 pregleda 2 komentar(a)
Prvi predsjednik Dječjeg parlamenta Miloš Đukanović polaže zakletvu, Foto: Svetlana Mandić
Prvi predsjednik Dječjeg parlamenta Miloš Đukanović polaže zakletvu, Foto: Svetlana Mandić

Poštovane odbornice i odbornici, tim riječima je predsjednik Skupštine Opštine (SO) Nikšić, Nemanja Vuković, pozdravio male/velike parlamentarce koji su prvi put sjeli u odborničke stolice.

A skupštinska sala nikad ljepša, razdraganija i mlađa. U Opštini Nikšiću je održana prva sjednica Dječjeg parlamenta, a prema riječima Vukovića, riječ je o prvom Dječjem parlamentu u Crnoj Gori na lokalnom nivou.

"Imam čast i zadovoljstvo da budem prvi od prvih da se u našem mandatu oformi Dječji parlament, prvi na lokallnom nivou u Crnoj Gori. Samim tim, vi imate privilegiju da budete članovi tog prvog Dječjeg parlamenta. Nama je kao lokalnoj upravi veoma važno da duh lokalne demokratije prenosimo, da se građani mogu identifikovati sa lokalnom upravom, da u nama mogu prepoznati ljude koji su tu da bi rješavali njihove probleme", kazao je Vuković.

Kako je objasnio, ideja o formiranju Dječjeg parlamenta je nastala prije sedam-osam mjeseci, a onda su ga u osnovnoj školi „Mileva Lajović Lalatović“ na „simpatičan način 'natjerali'“ da obeća da će isti biti i formiran. I obećano – učinjeno.

Dječji parlament Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Dejan Ivanović kazao je da mu je drago što će imati priliku da sa malim/velikim parlamentarcima porazgovaraju o problemima koje su učenici identifikovali, a za koje „oni, kao odgovorna lokalna uprava, treba da pronađu adekvatno rješenje“.

„Volio bih da vas dodatno ohrabrim da aktivno učestvujemo u diskusiji i zajedno radimo u interesu i kreiranju što boljeg ambijenta za vaš život u Nikšiću“, poručio je Ivanović.

A zatim je uslijedio formalni dio – usvajanje dnevnog reda, izbor predsjednika Parlamenta, usvajanje poslovnika o radu, izbor članova radnih tjela i klubova Dječjeg parlamenta. Žrijebanjem je za prvog predsjednika Dječjeg parlamenta izabran Miloš Đukanović, učenik devetog razreda OŠ “Dušan Đukanović” na Lukovu, koji je zatim položio zakletvu i obećao da će raditi savjesno i odgovorno na dobrobit svih mladih sugrađana.

Dva predsjednika Parlamenta
Dva predsjednika Parlamentafoto: Svetlana Mandić

Iako je imao tremu prilikom davanja prve izjave novinarima, tu je bio stariji kolega, Nemanja Vuković, da ga ohrabri i da mu nekoliko bitnih savjeta kako da „razbije“ tremu.

„Predstavlja mi veliko zadovoljstvo i čast što sam izabran za prvog predsjednika Dječjeg parlamenta. Trudiću se da maksimalno afirmišem ulogu Dječjeg parlamenta, da se prema svim kolegama sa poštovanjem odnosim i da zajednički damo doprinos kreiranju što boljeg i ljepšeg ambijenta za djecu i omladinu u Nikšiću”, poručio je Đukanović.

Bonus video: