Dukaj-Marsela: Podrška Italije u reformi javne uprave

"Reforma javne uprave, kao jedan od tri stuba pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, kao i digitalizacija predstavljaju prioritet cijelog našeg rada”, rekao je ministar javne uprave

3593 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo javne uprave
Foto: Ministarstvo javne uprave

Italija će, zajedničkim projektima i programima, pružiti podršku Crnoj Gori u oblasti reforme javne uprave i digitalizacije, kazala je ambasadorka te države u Podgorici Andreina Marsela.

Marsela se danas sastala sa ministrom javne uprave Crne Gore Marašem Dukajem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave. Marsela je pohvalila napore tog resora u oblasti reforme javne uprave, kao i na modernizaciji i unapređenju javnih usluga.

Ona je kazala da treba jačati saradnju i razmjenu primjera dobre prakse i znanja iz oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT).

“Italija će pružiti punu podršku u oblasti reforme javne uprave i digitalizacije, u unapređenju efikasnosti javne uprave, modernizaciji i inovacijama kroz zajedničke projekte i programe, kako bismo doprinijeli snažnijem digitalnom razvoju naših zemalja“, kazala je Marsela.

Dukaj je, kako se navodi, istakao tradicionalno prijateljske odnose Crne Gore i Italije.

On je, upoznao Marselu sa prioritetima u radu tog resora, kao drugim projektima koji su važni za proces reforme javne uprave i digitalizacije koji treba da obezbijede povećanje zadovoljstva građana uslugama i povjerenje građana u rad javne uprave.

Prema riječima Dukaja, Ministarstvo je orijentisano na građane.

"Reforma javne uprave, kao jedan od tri stuba pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, kao i digitalizacija predstavljaju prioritet cijelog našeg rada”, rekao je Dukaj.

On je naveo da su u pripremi mnoge izmjene ranijih strateških i zakonskih rješenja, kao i izrada novog Zakona o Vladi čija je javna rasprava u toku.

“U pogledu zaštite od sajber napada, preduzećemo konkretne korake na jačanju sistema zaštite od napada“, kazao je Dukaj.

Sagovornici su ocijenili da postoji prostor za produbljivanje saradnje u oblasti reforme javne uprave.

Bonus video: