Novovića pitaju šta je sa aferama

Opština Budva zatražila dostavljanje informacije šta je tužilaštvo uradilo sa slučajevima “Vodeni grad”, “Petrovačko šetalište” i “Rusko selo”, u kojima je oštećena gradska kasa za više miliona eura

17035 pregleda 2 komentar(a)
Šetalište u Petrovcu, Foto: Vuk Lajović
Šetalište u Petrovcu, Foto: Vuk Lajović

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva uputio je pismo glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću zatraživši da im dostavi informacije šta je tužilaštvo uradilo sa tri korupcionaške afere budvanske kriminalne grupe, “Vodeni grad”, “Petrovačko šetalište” i “Rusko selo”, koje su oštetile gradsku kasu za više miliona eura.

To piše u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, a koje potpisuje sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović.

”Kao što ste upoznati, brojne afere u kojima je postojala ili i dalje postoji osnovana sumnja da su pričinjene štete prema imovini Opštine Budva zloupotrebom službenog položaja, su u prethodnim godinama bile predmet istrage Vašeg tužilaštva. Određeni broj afera, odnosno predmeta, riješen je zaključenjem sporazuma o priznanju krivice i naknadom štete budžetu Opštine Budva, a u vezi kojih je naš Sekretarijat uložio pritužbu na rad određenih tužilaca iz razloga jer smatramo da je dosuđeni iznos, odnosno ekvivalent izražen u ustupljenoj imovini Opštini nesrazmjeran sa iznosom stvarne štete, što svakako nije razlog našeg obraćanja vama”, piše u dopisu Novoviću.

Zenović ističe da određeni broj predmeta se i dalje nalazi u fazi izviđaja od strane SDT i više od decenije.

”Sekretarijat za zaštitu imovine kao organ koji je dužan da se stara o imovini Opštine Budva, ali i javnost, ne znaju u kojoj fazi istrage se nalaze trenutno. Upravo iz razloga što se po našem mišljenju u konkretnim slučajevima radi o imovini Opštine čija vrijednost prelazi i nekoliko miliona eura molim da nas obavijestite u kojoj fazi se nalaze tri predmeta i da li u dogledno vrijeme možemo očekivati informaciju da li će biti podignute optužnice”, naveo je Zenović, i dodao da ga interesuje dokle se stiglo sa predmetom, takozvanim “Petrovačkim šetalištem”.

Kako je kazao, šetalište nikada nije završeno, a prema nezvaničnim informacijama koštalo je lokalnu upravu čak tri puta više od planiranih 2,4 miliona eura.

”Tužilaštvo je kompletnu dokumentaciju po ovom predmetu izuzelo od Opštine Budva, ali do danas SDT nije podiglo optužnicu protiv odgovornih. Zatim, interesuje nas u kojoj fazi istrage se nalazi predmet takozvani ‘Vodeni grad’. U konkretnom, radi se o izgradnji Akva parka na brdu Topliš, za koji postoji sumnja da je opštinskom budžetu pričinjena direktna šteta od skoro deset miliona eura. U vezi ovog slučaja dokumentacija od Opštine Budva preuzeta je još 2012, ali još nema epiloga”, naveo je Zenović.

On je zatražio informaciju i za predmet takozvano “Rusko selo”.

”Ni u predmetu ‘Rusko selo’ nam nije poznat epilog istražnih radnji Specijalnog državnog tužilaštva. U konkretnom slučaju, postoji sumnja da je prilikom izgradnje turističkog naselja u selu Blizikuće iznad Budve, tadašnje rukovodstvo Opštine Budva nezakonito otuđilo 6.000 kvadrata zemlje, odnosno ustupilo fizičkom licu bez odluke Skupštine opštine Budva i sprovedenog javnog poziva. Vjerujemo da su vam navedeni predmeti dobro poznati i nadam se da ste imali vremena da se sa njima detaljno upoznate, pa iz tog razloga smatramo da nije bilo neophodno da vas detaljnije o njima informišemo”, napisao je Zenović.

On je naveo da vjeruje da će glavni specijalni tužilac razumjeti interesovanje Sekretarijata za zaštitu imovine vezano za status istrage u pomenutim predmetima i da će ih povratno izvijestiti o tome da li mogu u skorije vrijeme očekivati podizanje optužnica protiv odgovornih lica.

”Smatramo da je pravično obeštećenje, odnosno naknada štete Opštini Budva zbog svih malverzacija i nezakonitih radnji koje su u prošlosti pričinjeni ovoj opštini jedan od glavnih prioriteta Sekretarijata za zaštitu imovine, pa se iz tog razloga nadamo da ćete razumjeti naše razloge da vam se obratimo, a takođe se nadamo da ćete nas izvijestiti i o statusu svih ostalih predmeta koji su u fazi izviđaja institucije koju vodite”, zaključio je Zenović.

Bonus video: