"Podijelite energiju": Davali informacije o srčanim oboljenjima, mjerili pritisak i nivo šećera u krvi

Internista u Domu zdravlja Podgorica, Maraš Nikpreljaj, naveo je da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti u 17,5 odsto slučajeva godišnje, a da će do 2030. godine broj umrlih od tih bolesti iznositi 23 miliona
104 pregleda 0 komentar(a)
Svjetski dan srca, Foto: Dom zdravlja Podgorica
Svjetski dan srca, Foto: Dom zdravlja Podgorica
Ažurirano: 29.09.2017. 17:41h

Dom zdravlja Podgorica (DZP) je, brojnim aktivnostima u Glavnom gradu, obilježio 29. septembar - Svjetski dan srca, koji se ove godine obilježava pod sloganom “Podijelite energiju”.

Kako je saopšteno iz te zdravstvene ustanove, ljekarski tim DZP je, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje (IJZ), na punktu u holu tržnog centra City moll, zainteresovanim građanima davao informacije i savjete o prevenciji i liječenju srčanih oboljenja, mjerio nivo krvnog pritiska i šećera u krvi, a dijeljen je i edukativni materijal.

Internista u Domu zdravlja Podgorica, Maraš Nikpreljaj, naveo je da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti u 17,5 odsto slučajeva godišnje, a da će do 2030. godine broj umrlih od tih bolesti iznositi 23 miliona.

„Svjetska federacija za srce ističe da najmanje 70 odsto prijevremenih smrtnih ishoda može da se spriječi kontrolom glavnih faktora rizika, a to su pušenje, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost, kao i visok krvni pritisak, povišen nivo holesterola, šećerna bolest“, kazao je Nikpreljaj.

Prema njegovim riječima, faktori rizika koji se ne mogu kontrolisati su starsona dob, pol, bolesti u porodici, genetika.

„Ova organizacija stoga vodi ozbiljnu borbu protiv kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara, sa fokusom na zemlje u razvoju i nerazvijene zemlje, jer samo zajedničkim naporima možemo da smanjimo obolijevanje i smrtnost od ovih bolesti“, rekao je Nikpreljaj.

Direktorica Centra za promociju zdravlja IJZ, Agima Ljaljević, navela je da više od polovine ljudi umire od kardiovaskularnih bolesti, koje su vodeći uzrok obolijevanja stanovništva i to uglavnom među radno aktivnom populacijom, odnosno stanovništvom između 30 i 65 godina.

Dom zdravlja Podgorica je, u saradnji sa Savezom udruženja penzionera Glavnog grada, u prostorijama Mjesne zajednice “13 jul”, za penzionersku populaciju organizovao preventivne preglede, u sklopu kojih su im ljekarski timovi mjerili nivo krvnog pritiska i šećera u krvi.

Bonus video: