Vojinović: Izazove u obrazovanju rješavati na sveobuhvatan i održiv način

Ministarstvo prosvjete sa UNICEF-om sprovelo sveobuhvatnu Analizu sektora obrazovanja, a koja će zvanično biti predstavljena javnosti 14. novembra

4861 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo prosvjete
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo prosvjete

Izazovi u obrazovanju moraju se rješavati na sveobuhvatan, na dokazima zasnovan, kvalitetan i održiv način, kazao je ministar prosvjete Miomir Vojinović.

U tom resoru održan je u utorak, 18. oktobra radni sastanak u okviru kojeg su Vojinović i državna sekretarka Milijana Vukotić Jelušić razgovarali sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huanom Santanderom, šefom programa Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) za Crnu Goru Markom Vujačićem, šefom kancelarije Evropske investicione banke za Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu Kadirom Bahcecikom i njihovim saradnicima, kao i sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem i potpredsjednicom Vlade zaduženom za međunarodne odnose, evropske integracije i regionalnu saradnju, Jovanom Marović.

Sastanak je, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, održan na inicijativu tog resora, a u cilju iskazivanja zajedničkog stava i opredijeljenosti ključnih resora u Vladi o značaju procesa mapiranja školske infrastrukture, a koja će imati šire reperkusije na kvalitet kompletnog sistema obrazovanja. Drugi cilj je, kako navode, upoznavanje međunarodnih partnera i obezbjeđivanje njihove podrške za sprovođenje aktivnosti u oblasti digitalizacije i WASH-a (voda, sanitacija i higijena) u školama, te planiranju budućih investicionih aktivnosti i infrastrukturnih projekata.

Ministar Vojinović je istakao da se izazovi u obrazovanju moraju rješavati na sveobuhvatan, na dokazima zasnovan, kvalitetan i održiv način, te da je u tom cilju Ministarstvo prosvjete zajedno sa UNICEF-om sprovelo sveobuhvatnu Analizu sektora obrazovanja, a koja će zvanično biti predstavljena javnosti 14. novembra ove godine. Ukazao je da je jedan od ključnih nalaza pomenute sektorske Analize velike regionalne razlike u broju učenika po učionici, te da 70 odsto djece u Crnoj Gori pohađa osnovne škole u kojima je fizička infrastruktura nedovoljna.

„Od mapiranja očekujemo da ukaže na potencijalne mogućnosti za optimizaciju školske mreže i njeno efikasno korišćenje i unaprjeđenje, u skladu sa potrebama obrazovnog sistema, a u cilju ostvarivanja najboljeg interesa djece u Crnoj Gori. Ključan i najvažniji ishod ove inicijative jeste što će omogućiti kvalitetno planiranje daljih infrastrukturnih ulaganja, prioritizaciju investicija i obezbijeđivanje adekvatne budžetske podrške“, poručio je Vojinović.

Šef predstavništva UNICEF-a Crnoj Gori Huan Santander je ukazao na neophodnost procesa mapiranja školske infrastrukture u Crnoj Gori, ali i na značaj završene sveobuhvatne sektorske Analize obrazovnog sistema koja će adresirati ključne nedostatke u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u pogledu prostorne i digitalne infrastrukture, te koja će biti preduslov za kreiranje sveobuhvatne Strategije reforme obrazovanja i njegovo unapređenje.

Šef programa UNOPS-a u Crnoj Gori Marko Vujačić, kao i šef kancelarije Evropske investicione banke za Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu Kadir Bahcecik, pozdravili su inicijativu Ministarstva prosvjete u sprovođenju mapiranja školske infrastrukture i izrazili su spremnost za pružanje svakog vida podrške u svim reformskim aktivnostima Ministarstva i Vlade, dodaje se u saopštenju.

Potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović i generalni direktor Direktorata za evropske fondove Bojan Vujović istakli su da je Evropska unija najveći donator u Crnoj Gori i da je doprinos Evropske komisije u sektoru obrazovanja veoma važan, kako u pogledu procesa mapiranja, tako i konketnih investicija u školsku infrastrukturu.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović naglasio je dobru koordinaciju Vlade sa međunarodnim partnerima, te potrebu definisanja plana podrške i izdvajanja budžetskih sredstava u procesu unapređenja školske i digitalne infrastrukture.

Državna sekretarka Milijana Vukotić Jelušić istakla je da je vrlo značajan proaktivan pristup i što hitnije započinjanje procesa mapiranja školske infrastrukture, koji će biti odlična poluga za ostvarivanje ciljeva sveobuhvatne Strategije obrazovnog sistema, čija će izrada, uz podršku UNICEF-a, vrlo brzo započeti, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: