Ima li mobinga kod zaštitnika ljudskih prava?

“Imam samo pisanu komunikaciju sa njim, zbog njegovog ponašanja riješila sam da situaciju stavim pod kontrolu”
451 pregleda 0 komentar(a)
Zdenka Perović, Foto: Ombudsman.me
Zdenka Perović, Foto: Ombudsman.me
Ažurirano: 29.09.2017. 15:53h

Savjetnik Ombudsmana Dragan Radović žalio se na zlostavljanje u toj instituciji, optuživši zamjenicu zaštitnika ljudskih prava i sloboda Zdenku Perović da nad njim vrši mobing.

Prema informacijama Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), Perović je podnio zahtjev za zaštitu od zlostavljanja i postupak u instituciji Ombudsmana je u toku. On nije želio da komentariše ovaj slučaj i objasni javnosti zašto se nadležnima žalio na mobing.

Međutim, zamjenica Zdenka Perović u razgovoru za CIN-CG kazala je da nema govora o mobingu, potvrdivši da je kolega, shodno Zakonu o zabrani zlostavljanja na radu, podnio zahtjev za zaštitu.

“Ništa što je naveo Radović nije tačno. Nema nikakvog govora o mobingu. Više od godinu dana imam samo pisanu komunikaciju sa njim - zbog njegovog ponašanja odlučila sam da situaciju stavim pod kontrolu”, kazala je Perović.

Ona je istakla da ne želi ništa ružno da kaže o Radoviću, dodavši da se zaposleni u instituciji Ombusmana bave plemenitom profesijom i da je spremna da podnese više nego običan građanin.

“Žalosno je kad se bavite ovakvim poslom i zaštitom ljudskih prava da doživite tako nešto”, rekla je Perović, naglasivši da je postupak mirenja u toku. Perović je istakla i da zahtijevanje tačnog i kvalitetnog ispunjavanja obaveza nije mobing. Ona je poručila da je, uprkos uvredama, spremna da u interesu institucije podrži Perovićeve predloge na koje je ukazao, ako budu osnovani.

Ombudsman Šućko Baković je odgovorio da je postupak u toku i da ne mogu da saopšte više informacija o tome na šta se Radović žalio.“Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore zahtjev za zaštitu od navodnog mobinga podnio je savjetnik Dragan Radović. Zaštitnik je, shodno obavezi koju ima kao starješina organa u tom slučaju, zahtjev proslijedio posredniku za zaštitu od mobinga koji je određen u skladu sa članom 9 stav 1 Zakona o zabrani od zlostavljanja na radu”, piše u odgovoru Bakovića.

Radović u kancelariji zaštitnika pokriva mjesto savjetnika, dok je Perovićeva zamjenica za poslove nacionalnog preventivnog mehanizma, zaštitu od torture i pravo na suđenje u razumnom roku. Iako nezvanični izvori tvrde da je i savjetnica Jelena Nedović podnijela tužbu za mobing protiv Perovićeve, ona je to demantovala. “Ne znam zašto me ljudi vežu za taj slučaj”, kazala je Nedović. Ona je naglasila da nije pokretala nikakve zahtjeve ni tužbe, te da glasine da je i ona pokrenula postupak nijesu tačne.