Simpozijum o liječenju tumora jetre

Udruženje hirurga Crne Gore na trodnevnom događaju ugostiće i šest profesora iz Slovenije, Srbije i BiH

2435 pregleda 0 komentar(a)
Prvi simpozijum Udruženja posvećen liječenju i  dijagnostici tumora jetre, Foto: shutterstock.com
Prvi simpozijum Udruženja posvećen liječenju i dijagnostici tumora jetre, Foto: shutterstock.com

Udruženje hirurga Crne Gore organizuje Prvi međunarodni simpozijum posvećen problemu dijagnostike i liječenja tumora jetre, koji će se održati u Bečićima od danas do 22. oktobra.

Iz Udruženja hirurga saopšteno je da je cilj simpozijuma, na kojem će učestvovati i šest profesora iz regiona - Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine, da oni ali, i kolege drugih specijalnosti “čuju i usvoje najnovije stavove i preporuke o dijagnostici i pojedinim modalitetima liječenja tumora jetre”.

”Benigni tumori jetre su rijetki, najčešće se slučajno otkrivaju, a samo neki od njih zbog komplikacija kao što su krvarenje i jasno definisan maligni potencijal zahtijevaju aktivno praćenje i blagovremeno minimalno invazivno radiološko ili hirurško liječenje. S druge strane, maligni tumori jetre se nalaze na 6. mjestu po učestalosti u svijetu i drugi su vodeći uzrok smrti onkoloških bolesnika digestivnog trakta. Predstavljaju veliki zdravstveni problem, jer se godišnje u svijetu dijagnostikuje preko 750.000 novih slučajeva, najčešće u odmaklom stadijumu bolesti. Projekcije su da će broj oboljelih do 2025. godine biti veći od 1 miliona na planeti. Epidemiološki podaci Sjedinjenih Američkih Država (SAD) upućuju da su primarni maligni tumori jetre najbrže rastući uzrok smrtnosti u ovom milenijumu. Upravo ti zabrinjavajući podaci su razlog da na predstojećem simpozijumu jasno definišemo i ukažemo na faktore rizika, dijagnostičku paletu i multidisciplinarne modalitete liječenja”, navodi se u saopštenju predsjednika Udruženja hirurga Crne Gore Veselina Stanišića.

Bonus video: