Pismo gradonačelnice

Porodično vaspitanje i ljekarska etika formirali su moj sistem vrijednosti. A to znači da vjerujem u moral kao izvor vječite snage i da ne prihvatam bilo kakav oblik diskriminacije, kako u liječenju tako i u bilo kakvom drugom ophođenju sa ljudima.

23419 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Dr Jelena Borovinić Bojović
Foto: Dr Jelena Borovinić Bojović

Poštovane sugrađanke i poštovani sugrađani,

Pred nama su lokalni izbori u našoj Podgorici. I na samom početku ovog pisma bih željela da se kratko osvrnemo na tekući izborni proces. Opšti je utisak da smo u ovoj kampanji - svi obećali sve. To se može objasniti kao višak marketinške inicijative, što je karakteristično za predizborne kampanje. A može se razumjeti i doživjeti kao buđenje naših zajedničkih ideja, želja i svjesnosti da Podgorica kao zajednica, kao porodica, zaista može mnogo bolje i pravednije da se organizuje, ljepše da se uredi, više da se razvije od onih ograničenja koje joj je nametnula i u koje je sabila dugogodišnja, otuđena i odlazeća vlast DPS-a.

Godinama i decenijama smo se suočavali sa njihovim ignorisanjem. Nas. I naših problema. Nismo imali priliku da se dogovaramo, jer nisu služili nama, građanima i građankama, nego ekstra bogatim, skorojevićkim samozvanim elitama. Njima se umnožavala zarada, a nama problemi: sa prostorom, saobraćajem, kanalizacijom, otpadom, zagađivanjem, rušenjem, nedostatkom trotoara, puteva, čak i vode.

Diskriminisali su nas i zbog političkog mišljenja.

Počeli su da nam otimaju čak i osnovnu komociju dok šetamo ulicama i parkovima koje volimo. Nametnuli su nam brigu, da razmišljamo da li će nam, žargonski rečeno, “poperiti još jednu zgradu ispred nosa”? Jednostrane i nasilne izmjene naših naselja, po naređenju bogataških elita, nisu proizvodile samo urbanistički nesklad. Time su Podgorici otimali istoriju. Takvom politikom su nam oduzimali i viziju budućnosti, za koju se borimo zbog nas i naše djece. A oni su u svojoj bahatosti nasrtali na sve. Pa čak i na simbole, pluća našeg grada - Goricu i Ljubović.

I sve su to sprovodili - bez pitanja, bez razgovora, bez dogovora sa nama.

Ako još uvijek ima onih koji se pitaju: Zašto je jedna ljekarka i bivša ministarka zdravlja prijavila kandidaturu za izbore, i to baš na lokalnom, gradskom nivou, odgovor je jednostavan. U mom poslu, prva stvar koju učinim tokom pregleda je da saslušam ljude. Da čujem o čemu se radi, a onda pristupam lociranju problema i nalaženju rešenja. To je pristup koji uvodim u novu gradsku politiku. Da razgovaramo i da se dogovaramo.

Da odlučujemo zajedno. Nema ignorisanja. Nema zapostavljanja. Nema rušenja kuća, devastacije brda i zelenih površina. Zaustavljamo uzurpaciju prostora. Imamo programe i za ubrzani priliv investicija ali i u tom dijelu uvodimo novu vrijednost. Određujemo mjeru koja obavezuje investitore da 3% investicija daju za socijalno stanovanje. Na ovaj način uvećavamo javni stambeni fond bez davanja dodatnih sredstava iz javnog budžeta.

Na temu “prva gradonačelnica”, želim da budem sasvim fer i potpuno jasna. Ne smatram da je pripadnost ženskom polu odlučujući atribut u ovoj priči. Ali ne prihvatam ni da mi se to ističe kao prepreka. Štaviše, svojom kandidaturom sam ukazala i svoje lično povjerenje emancipaciji crnogorskog društva. Vjerujem da je za dobar rezultat u svakom poslu, poduhvatu i odnosu, najvažnije učiniti sve što je moguće u datom trenutku. Sadržajno ljekarsko iskustvo oblikovalo me u ženu koja je naučila da uspostavi integritet institucije. U ženu koja ne bježi od problema i ne uzmiče pred nevoljom.

Porodično vaspitanje i ljekarska etika formirali su moj sistem vrijednosti. A to znači da vjerujem u moral kao izvor vječite snagu i da ne prihvatam bilo kakav oblik diskriminacije, kako u liječenju tako i u bilo kakvom drugom ophođenju sa ljudima.

Na kraju ovog pisma i početku naše saradnje, želim da nas sve podsjetim da je naša Podgorica pretrpjela razne oblike devastacija ali da posjeduje obilje zdravih rezervi. I kada to kažem, mislim - i na ljude i na prirodu.

Prije dvije godine, započeo je istorijski proces promjena u Crnoj Gori, kada smo od napada represivnog i kriminalizovanog režima DPS, odbranili naše dostojanstvo, našu zemlju, našu budućnost. Svoju šansu sada ima Podgorica, a Podgorici ne pripada da u procesu promjena zaostaje, nego da ga predvodi. Koalicija okupljena oko Demokratskog fronta koju predvodim na ovim izborima, jedina je sigurna garancija odbrane narodne pobjede od 30. avgusta. Na predstojećim izborima zaokruživanjem broja 5 na glasačkom listiću, zajedno odgovaramo na pitanje "čija je Podgorica?'". NAŠA JE!

Dr Jelena Borovinić Bojović