Ljekari iz KCCG obučavaće se u Berlinu

Resorni ministar Dragoslav Šćekić, koji je prethodna dva dana učestvovao na Svjetskom zdravstvenom samitu u Berlinu, kazao je da su njemački zdravstveni standardi uzor Crnoj Gori

6590 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Ljekari iz intenzivnih jedinica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) biće obučavani u Berlinu, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Resorni ministar Dragoslav Šćekić, koji je prethodna dva dana učestvovao na Svjetskom zdravstvenom samitu u Berlinu, kazao je da su njemački zdravstveni standardi uzor Crnoj Gori.

Šćekić je ocijenio da je saradnja crnogorskih zdravstvenih ustanova sa kolegama iz Berlina dala značajnije rezultate i od očekivanih.

“Nakon što su naši ljekari i osoblje KCCG iz više navrata boravili u bolnici Šarite i pošto su kolege iz Njemačke najvećoj crnogorskoj bolnici donirali robota za telemedicinu kako bismo ujednačili terapiju i tretman Kovid pacijenata u Berlinu i Podgorici, dogovoreno je da KCCG postane regionalni centar za telemedicinu”, kazao je Šćekić.

U saopštenju se navodi da je to drugi put da Crna Gora učestvuje na samitu čiji je ovogodišnji slogan “Naprijed: Biramo zdravlje”.

“Nakon Svjetskog zdravstvenog samita, crnogorska delegacija posjetila je bolnicu Šarite i Institut Robert Koh sa kojima su KCCG i Institut za javno zdravlje uspostavili direktnu saradnju prošle godine, tokom najjačeg udara koronavirusa”, navodi se u saopštenju.

Direktorica KCCG-a, Ljiljana Radulović, kazala je da ohrabruje i što se privodi kraju dogovor u vezi sa obukom doktora KCCG iz jedinica intenzivne njege u Berlinu.

“Tako ćemo, nakon ujednačenog liječenja Kovid pacijenata u Crnoj Gori i Njemačkoj, iste standarde primijeniti u tretmanu najtežih pacijenata kojima je potrebna intenzivna njega", ocijenila je Radulović.

Bonus video: