Nema ljekova za najtežu bolest

Lijek “linparza” i “nexavar” fale i ovog mjeseca, u “Montefarmu” tvrde da je problem do proizvođača

18491 pregleda 19 komentar(a)
Nedostaju dva lijeka protiv karcinoma koji se izdaju u apotekama, Foto: BORIS PEJOVIC
Nedostaju dva lijeka protiv karcinoma koji se izdaju u apotekama, Foto: BORIS PEJOVIC

Pacijenti oboljeli od karcinoma ponovo su ostali bez neophodne terapije, i to za liječenje karcinoma jajnika i jetre.

U “Montefarmu”, međutim, tvrde da su ova dva lijeka izuzetak i da je do nestašice došlo jer proizvođači kasne sa isporukom zbog problema u proizvodnom lancu. Iz ove ustanove, zadužene za snabdijevanje bolnica i državnih apoteka ljekovima, potvrdili su da fale ljekovi “linparza”, za liječenje raka jajnika, te “nexavar”, terapija koju koriste oboljeli od karcinoma jetre.

Više pacijenata “Vijestima” je prethodnih dana potvrdilo da su od početka oktobra, uprkos obećanjima nadležnih, bez propisane terapije.

Pacijentkinja Mirjana kazala je da joj je 21. jula ove godine odobreno četiri kutije lijeka “linparza”, proizvođača “Astra Zeneka”, u trajanju od dva mjeseca. Pojasnila je da je četrvtu kutiju trebalo da dobije 5. oktobra, ali je od tada bez terapije.

”Ljekovi ‘nexavar’, film tablete i ‘linparza’, kapsule nijesu bili dostupni kod dobavljača. U međuvremenu, nexavar je isporučen i danas će biti distribuiran apotekama u kojima se izdaju ljekovi iz ove grupe. Linparza kapsule, takođe, očekujemo u narednih nekoliko dana, o čemu će biti obaviještene naše apoteke gdje građani, kojima je ovaj lijek neophodan, realizuju propisane recepte”, kazali su iz Montefarma.

Iz ove ustanove su istakli da su posljednjim tenderom nabavljeni svi nedostajući citostatici, kako za potrebe bolnica, tako i za apoteke.

”Svakodnevno se vrši isporuka ka svim ustanovama sektora javnog zdravstva, izuzeci mogu biti ljekovi poput gore navedenih gdje dobavljač, odnosno proizvođač kasni sa distribucijom zbog problema u proizvodnom lancu. Još jednom koristimo priliku da obavijestimo javnost da će ‘Montefarm’, nakon što su obezbijeđena sredstva rebalansom budžeta, već do kraja ove sedmice, pokrenuti postupke javne nabavke kako bi se omogućilo nesmetano snabdijevanje ljekovima i medicinskim sredstvima svih javnih zdravstvenih ustanova i apoteka koje posluju u našem sastavu”, navodi se u odgovoru.

Iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) juče nijesu odgovorili koji ljekovi fale Institutu za onkologiju, te da li su se ovim povodom obraćali nadležnom Ministarstvu, Fondu za zdravstveno osiguranje i “Montefarmu”.

Najveća nestašica citostatika zabilježena je prije tri do četiri sedmice, kada su mnogi pacijenti vraćeni kući zbog nedostatka više ljekova propisanih kao obavezna terapija.

Institutu su prošlog mjeseca falili “zoladex”, “pertuzumab”, “trastuzumab”, kao i “docetaksel” protiv karcinoma dojke, kao i “zometa”, za pacijente koji imaju metastaze u kostima...

Iz “Montefarma” je ranije saopšteno da je 26. septembra raspisan pregovarački postupak za hitnu nabavku onkoloških, specifičnih i drugih nedostajućih ljekova, za koje je obezbijeđeno nešto više od deset miliona eura.

Rekli su da je otvaranje ponuda zakazano za 3. oktobar, gdje je rok za dostavljanje obavezne dokumentacije osam dana od dana podnošenja konačne ponude.

”Nakon sprovođenja procedura, pristupićemo povlačenju neophodnih količina shodno zakonskom roku i istog dana početi sa njihovom distribucijom, zavisno od dinamike prispijeća ponuda i toka samog postupka”.

Iz “Montefarma” su tada kazali da se sa nabavkom kasni više od mjesec zbog toga što portal crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CEJN) nije bio u funkciji zbog hakerskih napada.

Bonus video: