Koalicija 27: Zakon se kozmetički sređuje amandmanima u cilju očigledne političke trgovine

Oni tvrde da ne čudi što većina sudionika ovog procesa, uključujući i radnu grupu oformljenu u cilju izrade zakona, nema uvid u konačnu verziju dokumenta koji se mjenja u hodu, stihijski ili „ako bi se poslužili rječnikom samog ministra Radulovića, kaubojski“
0 komentar(a)
Koalicija 27, Foto: Facebook
Koalicija 27, Foto: Facebook
Ažurirano: 29.09.2017. 14:36h

Koalicija 27, koju čini 20 nevladinih organizacija posvećenih zaštiti životne sredine, a koje su okupljene radi praćenja pregovora u okviru Poglavlja 27, traže da se povuče iz skupštinske procedure Predlog zakona o prostornom planiranju i izgradnji.

Oni su pojasnili da zahtjev proizilazi iz nepoštovanja procesa donošenja i usvajanja tog sistemskog zakona, kojim se nastoji centralizovano raspolagati prostorom, a samim tim prirodnim resursima i zaštićenim područjima, što nijesu pravne tekovine Evropske unije (EU).

„Neprihvatljivo je da se i pored argumentovane kritike stručne i laičke javnosti, danas iza zatvorenih vrata odlučuje o sudbini ovog zakona, koji se kozmetički sređuje amandmanima a sve u cilju očigledne političke trgovine, pri tom van zakonskih i skupštinskih procedura“, smatraju u Koaliciji 27.

Oni tvrde da ne čudi što većina sudionika ovog procesa, uključujući i radnu grupu oformljenu u cilju izrade zakona, nema uvid u konačnu verziju dokumenta koji se mjenja u hodu, stihijski ili „ako bi se poslužili rječnikom samog ministra Radulovića, kaubojski“.

„Iako se u izjavama ministra često pominjala transparentnost procesa donošenja novog zakona o prostornom planiranju i izgradnji, kao i da je većina komentara uvažena, realnost je daleko drugačija i više odgovara stilu izjave „jadna ti majka““, tvrde u Koaliciji 27.

Oni su rekli da je Radulović ranije pomenuo da su svi komentari na Predlog zakona usvojeni.

„Postavlja se pitanje zašto je izignorisan argumentovani komentar kolizije ovog zakona sa Zakonom o zaštiti prirode u procesu javnih rasprava“, upitali su iz Koalicije 27.

Kako su pojasnili, Zakon namjerno izostavlja ekološku mrežu Natura 2000, koja obuhvata veliki broj već ranije definisanih Emerald područja, inače vrlo atraktivnih lokaliteta za gradnju turističkih kompleksa.

„Ignorišući ovu mrežu, po odluci Ministarstva biće moguće graditi ovakve komplekse, bez ocjene prihvatljivosti na svim onim lokalitetima, koji se stranim investitorima učine nebrušenim dijamantom“, tvrde u Koaliciji 27.

Nažalost, kako navode, nije prvi put da se različite „korekcije“ vrše bez uključenja šire stručne i laičke javnosti.

Iz Koalicije 27 su ukazali na primjer Prostornog plana Crne Gore, čija je sadržina uoči usvajanja drastično izmjenjena bez konsultacija. Tada je, kako tvrde, prostor Ulcinjske solane preko noći prenamjenjen u gradsko građevinsko zemljište.

Podsjetili su da je zapažanje civilnog sektora o izostanku transparentnosti procesa donošenja zakona u oblasti životne sredine, konstatovana je i u Izvještaju iz sjenke Koalicije 27.

"Trenutnim dešavanjima oko donošenja spornog zakona, resorno Ministarstvo učvrstilo je naše iznešene teze da civilni sektor sa svojim uzaludnim komentarima predstavlja dekor javnim konsultacijama, te da se argumentovana kritika ne konstatuje, dok se vrše samo kozmetičke ispravke bez suštinskog značaja", navode iz Koalicije 27.

Kako smatraju, ako na pitanje ko je idejni tvorac zakona, sam ministar kaže da „sigurno nije Šekspir“, onda ne bi trebalo predstavljati problem da se on povuče iz skupštinske procedure, kako bi i „serdari“ mogli da uzvrate duhovitošću.

"S obzirom, da ministar Radulović, tvrdi da će buduće planove raditi „stručnjaci najbolji na svijetu“, predlažemo mu da isti princip primjeni i u procesu izrade ovog zakona, s tim da ne bismo imali ništa protiv i da ne budu najbolji na svijetu ali makar da budu iz stručnih krugova Crne Gore", navode iz Koalicije 27.

Oni su naglasili da izostanak saglasnosti na tekst zakona od stručnih institucija Crne Goree, predstavlja svojevrsan presedan.

"Pozivamo poslanike Skupštine Crne Gore da sutra ne glasaju za usvajanje ovog Zakona jer su posljedice drugačije odluke dalekosežno štetne kako na sam prostor Crne Gore tako i na cjelokupni razvoj društva i zadaju ozbiljan udarac demokratizaciji naše države koja je procesom izrade i usvajanja ovog Zakona, znatno unazađena", zaključili su iz Koalicije 27.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović danas je dobio podršku poslanika Andrije Popovića (LP) za Predlog zakona o prostornom planiranju i izgradnji objekata. On je danas predstavio izmjene zakona koje su prihvatljive za Popovića, međutim, poslanicima Genciju Nimambegu (FORCA) i Adrijanu Vuksanoviću (HGI) još uvijek nije prihvatljivo ovo rješenje.

Bonus video: